- Danskene er nok fornøyd med at Carew ikke er med

Bratseth, Myhre og Nilsen om Carews forfall.

UTE MOT DANMARK: John Carew rekker ikke kampen mot Danmark. Han sliter med en skade i korsryggen. Foto: Phil Greig
UTE MOT DANMARK: John Carew rekker ikke kampen mot Danmark. Han sliter med en skade i korsryggen. Foto: Phil GreigVis mer

(Dagbladet): John Carew er ryggskadet, og rekker ikke lørdagens kamp mot Danmark.

Dagbladet har snakket med tre eksperter - Rune Bratseth, Petter Myhre og Steinar Nilsen - om hva Carews skadefravær har å si for Norge.

De mener Norge er svekket, men at Norge har spisser nok til å vinner kampen.

- Hva betyr det for Norge at Carew er ute?
- Det er en svekkelse for troppen, ingen tvil. Men en Carew ute av form kunne ikke hjulpet oss mye. Men det er noe med det, at Carew er der. Det må brukes energi på ham, også når han ikke er på topp, sier Viasat-ekspert Rune Bratseth.

- Resultatmessig er det umulig å si, men det blir ett alternativ mindre på topp. Drillo ville trolig starta med Carew, men får ikke den muligheten. nå. Det betyr mindre spisskompetanse. Vi har ingen direkte erstatter for Carew, sier TV 2-ekspert Petter Myhre.

MAX-ekspert Steinar Nilsen mener også at Carews fravær åpner for flere muligheter på topp.

EN SPILLER MINDRE: Egil Drillo Olsen og Ola By Rise er en spiller mindre etter John Carews forfall. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
EN SPILLER MINDRE: Egil Drillo Olsen og Ola By Rise er en spiller mindre etter John Carews forfall. Foto: Gorm Kallestad / Scanpix Vis mer

- Det betyr noe for både renomme og respekt, både i eget lag og i motstanderlag. En Carew i form er en klassespiller. Samtidig kan man spørre, hva mister man og hva får man? Det åpner seg muligheter når en spiller er borte, sånn er det for alle lag.

- Blir Norge svekket?
- Ja, mener Bratseth.

- Stallen blir svekka, og vi får mindre alternativer på topp, sier Myhre.

- Jeg tror ikke det går an å svare ja eller nei på det, sier Nilsen.

- En Carew i superform, som vi har sett ham på sitt beste, da blir Norge svekket uten. Men en Carew som er småskadd og med problemer, da blir vi ikke svekket av å bruke en erstatter.

- Må Norge spille på en annen måte med for eksempel Moa på topp?
- Ja, han er ikke det typiske oppspillspunktet, han har gode ferdigheter og selvitilitt etter suksess i Bundesligaen. Det trenger ikke å bety mye for laget. Vi vet at Egil er flink til å ikke bruke energi på dette, det blir ikke noe tema når spørsmålene er stilt. Mer energi skal man ikke, mener Bratseth og legger til:

- Det er ikke sånn at sjansene våre reduserer voldsomt.

MINDRE SPISSKOMPETANSE: Petter Myhre mener Carews fravær betyr minde spisskompetanse på topp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
MINDRE SPISSKOMPETANSE: Petter Myhre mener Carews fravær betyr minde spisskompetanse på topp. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Myhre mener Mohammed «Moa» Abdellaoue gir Norge mer bevegelighet på topp.

- Det gir oss kanskje større bakromstrussel, og Moa vil bevege seg mer enn det Carew ville ha gjort. Han er ikke like duellsterk, men er smart i bevegelsene og finner ofte rom, sier Myhre.

Den analysen er Nilsen enig i.

- Begge to har gjennombruddskraft. Det som er bedre på Moa enn Carew er at Moa lukter mål fra alle vinkler. Han har et enda hurtigere skudd, han jakter mål i 90 minutter. Jeg tror helt klart at man får noe ved at Moa spiller matchen.

- Hva tror du danskene tenker om at Carew er skadd?
- Jo, det vil nok synes at det er ållreit, Han er stor, sterk og rask. Men da kan de senke guarden, og så får en midt i trynet. Det vil alltid være noe ekstra når naboer møtes.

Også Myhre og Nilsen tror danskene er glad Carew er ute.

SLITT MED SKADER: - Det er en Carew som er småskadd og med problemer, da blir vi ikke svekket av å bruke en erstatter, sier Steinar Nilsen.
Foto: Arthur Arnesen
SLITT MED SKADER: - Det er en Carew som er småskadd og med problemer, da blir vi ikke svekket av å bruke en erstatter, sier Steinar Nilsen. Foto: Arthur Arnesen Vis mer

- At motstanderlaget mister sin kanskje mest profilerte spilleren er ikke negativt. De vil nok ikke fokusere veldig på det, men notere det ned og forberede seg videre. Hva det vil ha å si for kampen er vanskelig å si, sier Myhre.

- Jeg tror danskene er fornøyd med at han ikke er med. Det er på bakgrunn i at de ser på han som en klassespiller, en som kan avgjøre kamper på egenhånd. Danskene liker nok at de har en konkurrent mindre på banen.

- Ser du annerledes på Norge-Danmark-kampen med Carew ute?
- Jeg tror ikke det betyr noe resultatmessig. Det kan høres ut som en selvmotsigelse, men det åpner opp for andre ting. Det hadde vært kjekt hvis John var med, sier Bratseth.

- Nei, egentlig ikke. Jeg tror fremdeles vi har gode muligheter til å vinne kampen. Skader er en del av fotballen, sier Myhre.

- Jeg hadde egentlig begynt å forberede meg på at Carew var ute, på grunn av skaden de to siste ukene. Det lå litt i kortene. Jeg har i stedet fulgt med på Moa, og det han gjør er veldig bra. Han har scoret i de to siste kampene. Moa er i form, og gjerne for meg. Jeg har også anbefalt han fra start før, da Carew var frisk.

- Bør Drillo hente inn en ny spiss?
- Det tror jeg ikke nødvendigvis, den som kommer inn blir ikke brukt, mener Bratseth.

- Kanskje, men det er vanskelig å si hvem det skulle vært. Helstad kanskje? Ola By Rise og Egil har nok full kontroll på det, sier Myhre.

REDUSERER IKKE SJANSENE: Rune Bratseth mener at Carews skadefravær ikke svekker sjansene mot Danmark noe voldsomt. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet
REDUSERER IKKE SJANSENE: Rune Bratseth mener at Carews skadefravær ikke svekker sjansene mot Danmark noe voldsomt. Foto: Arnt E. Folvik / Dagbladet Vis mer

Nilsen er også usikker på hvem en eventuell erstatter skulle være.

- Ja, det spørs hva vi kan velge i. Det er ikke så mange som kan gå inn og gjøre en jobb. Jeg er litt usikker på hvem det kunne vært. Jeg tror Drillo har spillerne han trenger, og da tenker jeg på Moa og Huseklepp.

- Tips for kampen?
- Det lukter litt uavgjort, synes jeg. Det er kanskje tipset jeg har mest tro på, mener Bratseth.

- Vanskelig å si, men jeg tror vi har gode muligheter for seier, sier Myhre.

- Jeg tipper 2-1 til Norge. Det hadde jeg tippet med Carew også. Det går på statistikken til Egil på Ullevaal, den er fantastisk, sier Steinar Nilsen.

ERSTATTEREN? Mohammed Abdellaoue blir trolig erstatteren for Carew. - Moa vil bevege seg mer enn det Carew ville gjort, sier Petter Myhre. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
ERSTATTEREN? Mohammed Abdellaoue blir trolig erstatteren for Carew. - Moa vil bevege seg mer enn det Carew ville gjort, sier Petter Myhre. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer