Danskene fryktet skandalematte på Ullevaal - glemte egen potetåker

- Banens skyld at Bendtner ble skadet, raser de.

GUL OG HUMPETE BANE: Den danske landslagsspissen Nicklas Bendtner tråkket over og skadet foten under treningen Helsingør onsdag.  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
GUL OG HUMPETE BANE: Den danske landslagsspissen Nicklas Bendtner tråkket over og skadet foten under treningen Helsingør onsdag. Foto: Jens Nørgaard Larsen / ScanpixVis mer

(Dagbladet): Da det danske fotballforbundet (DBU) var på befaring på Ullevaal Stadion i februar, ble de såpass bekymret over all snøen at de ba om få tilsendt bilder av gressmattas forfatning på jevnlig basis.

Stadionsjef Kjell Borgersen gjorde mer enn som så. Han sørget for å sende danskene nettadressen til webkameraet som 24 timer i døgnet viser alt som foregår inne på landslagsarenaen, som vanligvis bare er til internt bruk.

Men frykten viste seg grunnløs. Noen dager før «Slaget om Norden» står er Ullevaal-gresset ifølge Borgersen «grønt og fint».

Langt verre er det med banen det danske landslaget har trent på i Helsingør de siste dagene. «Bisarre treningsforhold for Danmark», raser fotballredaktør Morten Crone Sejersbøl i Berlingske Tidende (BT), og hudfletter DBU for å la de danske stjernene trene på den nest beste banen til 2. divisjonslaget Elite 3000.

I dag måtte intet mindre enn tre av dem avbryte treningen med skade - to av dem med overtråkk. Både Simon Kjær og Nicklas Bendtner er nå tvilsomme til kampen mot Norge.

- Banen i Helsingør er direkte katastrofal, og jeg påstå den var direkte årsak til Nicklas Bendtners skade, skriver Sejersbøl.

Vil være greie mot 2. divisjonslag
Grunnen til at det danske landslaget ikke trener på den beste gressmatta til Elite 3000 er oppsiktsvekkende nok: Trener Morten Olsen ønsker nemlig ikke å være til bry for 2. divisjonslaget, som møter Herlev på hjemmebane søndag.

- Siden mandag har vi med forbløffelse fulgt landslagets trening på den gulbrune banen, og vi har hørt hvordan spillerne i det stille har irritert seg over underlaget. Men som er enda verre - og her blir det grotesk - er at DBU og Morten Olsen har akseptert at landslaget nøyer seg med å trene på Helsingørs nest beste baner fordi den beste skal være i best mulig stand når Elite 3000 til helga spiller 2. divisjonskamp. Hvordan i all verden kan man prioritere 2. divisjon over en EM-kvalifiseringskamp? spør Sejersbøl.

Stadionsjef Borgersen på Ullevaal har selvsagt merket seg danskenes problemer på eget territorium.

- Det er interessant å se hva de trener på nå, sammenlignet med hva de kommer til å møte på Ullevaal, sier han til Dagbladet.

- Er det litt komisk?

- Det skal jeg ikke ha noen formening om, men danskenes oppfatning av vinteren i Norge er nok noe annerledes enn den de har av sine hjemlige forhold, sier han diplomatisk.

Generalsekretæren i DBU, Jim Stjerne Hansen, nekter å ta selvkritikk på treningsbanen de har skaffet landslaget.

- Vi har kan ikke gardere oss mot de klimatiske forholdene. Banene utsettes for ekstreme forhold, men de gjør de også i Norge, hvor foholdene ikke er stort bedre, sier han.

Det spørs om de norske landslagsgutta er enig i det, der de har trent under flotte forhold på Sandefjords hjemmebane Komplett.no Arena denne uka.

- Glimrende Ullevaal-matte
Ullevaals stadionsjef kan langt på vei love ypperlige spilleforhold lørdag kveld.

- Banen er bedre nå enn den pleier å være på denne tiden av året. Nå skal den gjennom tre treningen før kamp, så vi får håpe belastningen ikke blir for stor. Men det skal være glimrende spilleforhold på lørdag.

- Hva er grunnen til at matta er så bra?

- For det første var gressbanen veldig bra da den gikk i vinterdvale. Det har aldri vært bedre gress i november enn det var under cupfinalen i fjor. Det betyr mye. I vinter har vi bevisst latt snøen ligge lenger enn vanlig på grunn av ekstremkulda før vi satte på varmen. Og da vi tok av snøen gjorde vi det stort sett med fresere, i stedet for å la undervarmen smelte den. Dermed minsket vi faren for soppangrep og slike ting i jordsmonnet. Det har gått bra så langt, sier han.

Undervarmen ble satt på siste uka i februar, en måned seinere enn det som er vanlig.

- Og så investerte vi i lysrigger i fjor, som gir varme på overflata også. Da får vi i gang veksten litt kjappere. Det, pluss undervarme og vekstduk oppå gresset, har gitt en bra bane. Men som alle norske baner i mars er den sårbar for belastning, for røttene har ikke satt seg så tidlig på året. Men den er overraskende bra.

Borgersen anslår at det har gått med opp mot 800 000 i utgifter for å få banen i god stand til mars. Bare det å ha på lysriggene om natta har kostet rundt 10 000 kroner per døgn.

- Danskene vil vel mene det er til deres fordel at banen er bra?

- He-he. Det får du spørre Egil om. Jeg er rimelig sikker på at baneforholdene ikke vil avgjøre på lørdag, sier Borgersen.