Danskene har en plan mot Ronaldo-frispark

- Det er gjort noen målinger.

KEEPERNES SKREKK: Når Cristiano Ronaldo står bredbeint og trekker pusten, vet keeperne at alt kan skje. Foto: Francisco Leong, AFP / NTB scanpix
KEEPERNES SKREKK: Når Cristiano Ronaldo står bredbeint og trekker pusten, vet keeperne at alt kan skje. Foto: Francisco Leong, AFP / NTB scanpixVis mer


• Se se Nederland - Tyskland direkte i Dagbladets fotballstudio i kveld!

LVIV/OSLO (Dagbladet): Danmark ble tildelt det som liknet en uoverkommelig oppgave da EM-gruppene ble satt opp. Men med seier mot Nederland i åpningskampen, ser alt plutselig lysere ut.

Slår de Portugal i kveld, er de så godt som videre. Danmark har tre seirer, én uavgjort og ett tap på de siste fem kampene mot Portugal. Både foran VM 2010 og årets EM har Danmark havnet foran Portugal i kvalifiseringsgruppa.

Men de møter et Portugal som må vinne etter tapet mot Tyskland i sin første kamp. Og de møter skuddbeinet til Cristiano Ronaldo, som kan få hvilken som helst motstander til å svette et par dråper ekstra.

- Man kan folde hendene og be til Vårherre, sier Danmarks assistenttrener Petter Bonde til sporten.dk.

- Ikke lag frispark! Men keeper Stephan Andersen kommer nok ikke til å holde hendene fra hverandre i et forsøk på å plassere dem i veien for portugiserens berømte og fryktede dødballer.

- Det er utrolig vanskelig å forberede seg på frisparkene hans. Man må bare konstatere at Ronaldo har et eksepsjonelt skudd. Han treffer ballen som ingen andre gjør det. Jeg vet ikke hvordan han gjør det, men han får ballen liksom til å fly begge veier og duppe seint, sier Andersen.

Andersen retter derfor sine bønner mot lagkameratene.

- Det primære og det viktigste er simpelthen å unngå å lage frispark like utenfor feltet, sier Evian-keeperen.

Beina på jorda Keepertrener Lars Høgh sier danskene har gjort det de kan for å forberede seg på frisparkene. Han anbefaler Andersen å blåse i hvem som skal skyte, og bare konsentrere seg om å stoppe de ballene som det er mulig å ta.

- Vi ved at ballen kommer til å flakke, og da må man akseptere at man ikke kan nå ballene oppe i krysset og i stedet være klar for å redde de du kan redde. Det handler om å bevege seg riktig.

Og Høgh mener det riktige bokstavelig talt er å holde beina på jorda.

VIL UNNGÅ FRISPARK: Stephan Andersen fanger ballen i kampen mot Nederland. Mot Portugal i kveld håper han lagkameratene ikke lager frispark i farlige posisjoner. Foto: Michael Buholzer, Reuters / NTB scanpix
VIL UNNGÅ FRISPARK: Stephan Andersen fanger ballen i kampen mot Nederland. Mot Portugal i kveld håper han lagkameratene ikke lager frispark i farlige posisjoner. Foto: Michael Buholzer, Reuters / NTB scanpix Vis mer

- Det er gjort noen målinger, og det viser seg at hvis ballen er oppe i lufta og man som keeper er oppe i lufta, og ballen begynner å flakke, rekker man ikke å skifte retning. Så for Stephan handler det om å ha bakkekontakt hele tida, sier han.

- Tror Ronaldo scorer Norges landslagskeeper Rune Almenning Jarstein tror på portugisisk seier i kveld.

- Jeg tror det blir jevnt, men jeg holder en knapp på Portugal. De har kniven på strupen og må vel nesten vinne. Jeg tror i hvert fall ikke Danmark tar tre poeng.

Og han tror stjernespilleren med nummer sju på drakta leverer varene:

- I kveld tror jeg Ronaldo klinker inn en perle, sier Jarstein.

- Som keeper: Gruer eller gleder man seg til å møte Ronaldo?

LURTE IKKE JARSTEIN: Rune Almenning Jarstein reddet dette forsøket fra Ronaldo i Lisboa 4. juni i fjor. Foto: Paulo Duarte, AP / NTB scanpix
LURTE IKKE JARSTEIN: Rune Almenning Jarstein reddet dette forsøket fra Ronaldo i Lisboa 4. juni i fjor. Foto: Paulo Duarte, AP / NTB scanpix Vis mer

- Du ser på det som en utfordring, du kan ikke stå bak der og grue deg. Da er du solgt. Men du må være ekstra forberedt på flakkeskudd. Da er det om å gjøre å holde blikket på ballen lengst mulig. Men det er vanskelig å gardere seg mot.

Jarstein sto i det norske målet i den andre kampen mot Portugal i gruppespillet. Cristiano Ronaldo fikk til fint lite under kampen i Lisboa for et drøyt år siden. Jarstein reddet det ene frisparket Ronaldo satte mellom stengene etter 10 minutters spill.

Portugal overrasket Drillo Norge var som kjent i gruppe med både Danmark og Portugal i kvalifiseringen. Egil Drillo Olsen har også sett begge lagene i sine første EM-kamper, og heller i retning portugisisk seier i kveld.

- Jeg så både Danmark og Portugal i første match. Danmark var litt heldige og Portugal litt uheldige, men det betyr ikke nødvendigvis at det jevner seg ut. Portugal overrasket meg positiv og jeg holder dem som knappe favoritter, sier Drillo til Dagbladet.

Drillos assistent Ola By Riise lot seg på sin side imponere av danskene.

- Danmark har fått en kjempestart, jeg ble veldig imponert over seieren mot Nederland. De kunne ikke spille dem ut, men var smarte og spilte fornuftig, hadde litt marginer med seg i tillegg til dyktighet. Danskene er undervurdert. De har havnet i en forferdelig tøff gruppe, men åpner med å slå Nederland. Da er alt mulig.

MÅL: Cristiano Ronaldo scoret på frispark mot Danmark i gruppekampen i Parken 11. oktober i fjor. Da sto Thomas Sørensen i det danske målet. Foto: Joachim Adrian, AP / NTB scanpix
MÅL: Cristiano Ronaldo scoret på frispark mot Danmark i gruppekampen i Parken 11. oktober i fjor. Da sto Thomas Sørensen i det danske målet. Foto: Joachim Adrian, AP / NTB scanpix Vis mer

By Rise mener nøkkelen for Portugal er å få utnyttet stjernene sine på flankene.

- For Portugal blir det veldig viktig å holde høyt balltempo, og bruke essene sine på kantene. De må få satt opp Nani og Ronaldo, gjerne mot en isolert Lars Jacobsen. Danskene er best hvis de får tatt ned kontringene, samlet laget sitt og kan ligge godt i etablert forsvar. Da vi møtte Portugal i Lisboa var de utrolig flinke til å utfordrene på kantene og komme til innlegg, og få fram backene sine.

• Følg EM i Dagbladets fotballstudio!