Danskene hjemZenden

ROTTERDAM (Dagbladet): Nederland- Danmark 3-0. Her er mannen Vegard Heggem nærmest må fotfølge i en eventuell kvartfinale mot Nederland: Boudewijn Zenden.

Zenden byttet fra høyre til venstre flanke etter sidebytte for å slippe unna den rutinerte og fotrappe danske backen, Jan Heintze.

  • Manøvren åpnet kampen fullstendig, og danskenes tapre arbeid virket helt meningsløst.

Men Zendens avgjørende forflytning var også en beskjed til Nils Johan Semb og Vegard Heggem. I en eventuell kvartfinale må han til en hver tid tvinges til å utfordre Norges raskeste forsvarsspiller. Det betyr at Heggem bør starte på den siden Zenden starter, og følge ham over på motsatt side.

Nederland startet sin andre EM-kamp som den første: Nervøst.

I en snau time liknet nederlenderne en ønskemotstander for en kollektiv og kynisk forsvarsblokk som Norge. Men derfra og inn var det all mulig grunn til frykte en kvartfinale mot vertsnasjonen.

Ydmykelsen

Etter Norges seier mot Spania, oppfordret danske medier fotballeuropa til å gå i katastrofeberedskap. Ikke fordi Norge var så gode, men fordi de var så destruktive.

De ordene har vi lest hver gang Norge vinner viktige fotballkamper.Men danskene falt likevel ikke for fristelsen - for dem, ydmykelsen - å etterlikne Norge.

Alt verre

Konsekvensen - på godt, men mest vondt:

  • En dobbeltsjanse ved Ebbe Sand og Morten Bisgaard etter 23 minutter. Og en enda større dobbeltsjanse mot seg, ved Kluivert og Overmars, seks minutter senere.
  • Og en kamp som levde et mindre forhåndsprogrammert liv enn Norges åpningskamp.

Men - vi har sett det før:

De litt svakere lagene bruker mest krefter, og da blir ofte 90 minutter i lengste laget.

I går holdt danskene i nesten en time. Og da de skulle gjøre et tappert forsøk på å utlikne, ble alt bare verre.

VANTRO: Søren Colding stirrer vantro på Peter Smeichel og den bitre sannheten.