Danskene sikler etter halve Norge

Men ni av 16 har valgt å bli.

• Makedonia - Norge kl. 21.20 i morgen: Se hele oppsettet for mellomspillet

METZ (Dagbladet.no): Ni av de 16 VM-spillerne til Norge spiller i den hjemlige eliteserien. Det skal det norske håndballpublikummet være glad for.

Det er nemlig ingen selvfølge at det er slik. Danske toppklubber - med penger og sportslig tyngde - har siklet etter dem alle sammen.

Likevel har de blitt i Norge.

- Det er en fordel for landslaget og talentutviklingen her hjemme. De unge jentene nyter godt av å ha landslagsspillere i eliteserien å strekke seg etter, sier Marit Breivik til Dagbladet.no.

Nedtur for pigene

I Danmark har mange rødhvite talenter blitt skjøvet ut på benken - i beste fall - siden klubbene har så mange gode utlendinger. Og det er faktisk over 100 utlendinger i ligaen.

Da det danske landslaget skulle fornye seg, på grunn av generasjonsskiftet som trengte seg på, da var ikke talentene ferdigutviklet og gode nok for topphåndball.

BLIR I NORGE: Tonje Nøstvold mener det er verst for det danske landslaget at klubbene i landet prøver å hente flere norske spillere. Foto: Scanpix
BLIR I NORGE: Tonje Nøstvold mener det er verst for det danske landslaget at klubbene i landet prøver å hente flere norske spillere. Foto: Scanpix Vis mer

Det er kanskje hovedårsaken til at de danske pigene er hjemmesittere i år. De presterte for dårlig i EM i fjor og tapte også kvalifiseringen til det inneværende verdensmesterskapet.

Samtidig har unge spillere tatt steget inn på det norske landslaget, med masse erfaring fra den norske eliteserien, hvor de har blitt matchet tidlig.

- Du ser at det danske landslaget har slitt nå, og ikke er kvalifisert for VM. Det er mange utlendinger i den danske serien, og danske spillere må derfor sitte mye på benken, sier Tonje Nøstvold til Dagbladet.no.

Byåsen har hele fem spillere i VM-troppen, Larvik har tre og Stabæk er representert ved Linn Jørum Sulland.

Vil til Danmark i framtida

- Forhåpentligvis får vi enda flere lag som hevder seg i Norge framover. Det er flere som satser bra under oss og Larvik, sier Nøstvold.

- Danske klubber har vært interessert i deg, hvor lenge blir du i Norge?

- Jeg har ikke tenkt så veldig mye på det ennå, og jeg tenker i hvert fall ikke på det nå. Men, det hadde vært gøy å prøve seg der nede. Jeg har derimot ikke dårlig tid, for jeg føler jeg har utviklet meg hele veien i Byåsen.

Danskene sikler etter halve Norge

I Danmark lokker klubber som har en helt annen økonomi enn de norske. De henter spillere fra hele Europa og betaler millionlønninger.

- Jeg har lyst til å spille i Danmark i framtida. Det er ikke så lett å få tøff og internasjonal motstand jevnlig her i Norge. Men det er bra for eliteserien at landslagsspillere blir i Norge. Vi er også sikret mer spilletid her, og risikerer mer benking i Danmark, sier Linn Jørum Sulland til Dagbladet.no.

- Danmark er oppskrytt

Tidligere landslagsspiller Randi Gustad tror ikke det er negativt for landslaget at så mange som ni av 16 spillere er i eliteserien og ikke i Danmark.

- Alle turneringskamper før denne sesongen viser at Larvik og Byåsen ville hevdet seg i toppen av dansk liga. Jeg mener Danmark er oppskrytt, sier TV 2-eksperten til Dagbladet.no.

Linjespilleren til Nordstrand mener det var større forskjell på eliteseriene i Norge og Danmark før.

- Ligaen der nede er ikke like overlegen nivåmessig som for noen år tilbake. De beste norske lagene er fullt ut på høyde. At vi har mange landslagsspillere som spiller i Norge er utelukkende positivt, mener jeg. Ikke minst med tanke på fremtiden.

- Vi har gjort det bra i Europa

Så langt har altså ikke alle de unge talentene latt seg lokke ned til flatlandet. Kari Mette Johansen har så langt valgt å bli i Larvik.

For selv om LHK har vært suverene i Norge de siste åra, har de fått jevnlig kamptrening mot Europas beste lag i Champions League. Derfor har hun sportslig sett råd til å bli.

- Både vi og Byåsen har gjort det bra i Europa så du kan få internasjonal matching selv om du spiller i eliteserien. Det er mye som skal klaffe for at jeg reiser til Danmark. Det skal stemme for meg privat og så skal alt rundt laget også være riktig, sier venstrekanten til Dagbladet.no.

Marit Breivik vil ikke fraråde noen å reise til Danmark, men hun ber dem vurdere en overgang veldig nøye. Toppklubbene der nede er stinne av stjerner, og det er ikke plass til flere enn sju på banen samtidig.

- Det er ikke bra om norske toppspillere reiser til Danmark og ikke får spille.

BLIR I NORGE: Gøril Snorroeggen, spiller for Byåren.