SKYT DEN DU: Kaká og Robinho med den omstridte Jabulani-ballen. De danske undersøkelsene konkluderer med at angriperne vil ha større fordel av ballens egenskaper enn keeperne og forsvarerne i VM.Foto: SCANPIX/AFP/FABRICE COFFRINI
SKYT DEN DU: Kaká og Robinho med den omstridte Jabulani-ballen. De danske undersøkelsene konkluderer med at angriperne vil ha større fordel av ballens egenskaper enn keeperne og forsvarerne i VM.Foto: SCANPIX/AFP/FABRICE COFFRINIVis mer

Danskenes bevis: VM-ballen oppfører seg som plastball

Mer ustabil i lufta, konkluderer forskerne.

||| (Dagbladet): Lenge før den har blitt sparket en eneste gang i VM i Sør-Afrika, har Adidas' Jabulani-ball blitt mørbanket av de arge kritikerne sine.

«Badeball». «Kjøpt på supermarked». «Umulig». Iker Casillas, David James, Hugo Lloris og Gianluigi Buffon er bare noen av keeperne som har omtalt ballen som en skandale, men også utespillerne har reagert på måten den svært påkostede kula oppfører seg i lufta.

Adidas på sin side har forsvart ballen med nebb og klør, og mener den er eksepsjonelt stabil i lufta, og gir perfekt grep og kontroll under alle forhold.

- Vi begynte å bruke ballen i forskjellige ligaer i desember, og alle tilbakemeldinger vi har hatt har vært positive, sier talsmann for Adidas, Thomas van Schaik, til Associated Press.

Men nå får Adidas-forskerne dansk motbør. Videnskap.dk har nemlig selv testet ballen i vindtunnel, ettersom Adidas' egne vindtunnelanalyser er klassifisert som fabrikkhemmeligheter.

Ved hjelp av den japanske professoren Takeshi Asai har de testet ballen, og resultatene støtter kritikernes innsigelser.

OMSTRIDT: En kjempeversjon av Jabulani-ballen i en italiensk fjellside.Foto: SCANPIX/AFP/JOHN MACDOUGALL
OMSTRIDT: En kjempeversjon av Jabulani-ballen i en italiensk fjellside.Foto: SCANPIX/AFP/JOHN MACDOUGALL Vis mer

- Det er meget interessante resultater, som jeg ikke har sett før. Jeg er enig med Asai, Jabulani oppfører seg ikke som andre baller, sier lektor Robert Mikkelsen fra Institutt for Mekanisk Teknologi ved det Danske Tekniske Universitet, etter å ha sett tallene fra Japan.

Kollega Thomas Bull Andersen fra Aarhus Universitet konkluderer med at ballen svinger mer fra side til side enn forgjengeren Teamgeist fra VM i 2006.

- Mye kan tyde på at det er noe i målvaktenes sammenlikning av Jabulani med en billig plastball fra supermarkedet. For vindtunneltesten viser at den har mye større utsving i lufta enn andre baller, sier han.

Stopper og dupper
I tillegg viser vindtunneltestene Jabulani-ballen mer plutselig stopper opp i lufta enn sine forgjengere.

I starten vil Jabulani oppleve en lavere luftmotstand, og innledningsvis skyte høyere fart enn andre baller. Men i lufta vil farten avta mer brått sammenliknet med eksempelvis Teamgeist-ballen, noe som gjør det mulig å få den til å duppe plutselig.

- Det skjer mer plutselige endringer i de dynamiske forholdene hos Jabulani sammenliknet med den andre ballen. Dette vil for eksempel gjøre det vanskeligere for målmenn og forsvarere å beregne opphoppet under hjørnespark, ettersom Jabulani får en så brå oppbremsing i lufta. Det vil trolig kreve mye trening for spillerne å tilpasse seg det spesielle bevegelsesmønsteret, sier Robert Mikkelsen.

Forskerne konkluderer med at ballens oppførsel gir en fordel til lag som bruker mye langskudd i angrep.

Forsvares av Cech og Lampard
I Adidas-leiren har all kritikk blitt møtt med forundring og motargumenter, og visse har til og med påpekt at det er mange med Nike-kontrakt som har uttalt seg mest kritisk om Jabulani-ballen.

KRITISK: Spania-keeper Iker Casillas var en av de første som uttalte seg negativt om Jabulani.Foto: SCANPIX/AP/Paul White
KRITISK: Spania-keeper Iker Casillas var en av de første som uttalte seg negativt om Jabulani.Foto: SCANPIX/AP/Paul White Vis mer

I går slapp den tyske produsenten en video med Petr Cech og Frank Lampard på sine nettsider, der de to Chelsea-spillerne skryter av ballen.

- Den er lett å se ettersom den har mye hvitt på seg, den ligger godt i hendene, og jeg liker at det ikke er mye ujevnheter på overflaten, sier Cech, som også forsvarte Teamgeist-ballen i 2006.

- Den går rett fram når du treffer den rent, noe man alltid er ute etter. Samtidig er det mulig å få den til å bevege seg i lufta ved å bruke riktig teknikk, og det kan også gi en fordel, sier Lampard.

Chelsea har Adidas som en av sine hovedsponsorer.

Danskenes bevis: VM-ballen oppfører seg som plastball