KUNNE IKKE REGLENE: Pernille Holst Larsen og Danmark slapp jubelenløs etter seieren mot Norge, i den tro at de hadde gitt seg selv muligheten til å spille om en VM-plass neste år. Men etter hvert gikk det opp for dem at kampen om femteplassen er betydningsløs.Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVIC
KUNNE IKKE REGLENE: Pernille Holst Larsen og Danmark slapp jubelenløs etter seieren mot Norge, i den tro at de hadde gitt seg selv muligheten til å spille om en VM-plass neste år. Men etter hvert gikk det opp for dem at kampen om femteplassen er betydningsløs.Foto: AFP PHOTO / ANDREJ ISAKOVICVis mer

Danskenes jubel snudd til fortvilelse etter seieren mot Norge

Misforsto reglene totalt.

(Dagbladet): De danske håndballjentene og trener Jan Pytlick slapp jubelen løs etter å ha slått Norge 35-33 i går kveld.

For Norge var kampen betydningsløs - de var allerede klare for semifinale som gruppevinnere - men danskene hadde noe å spille for:

Med seier ville de nemlig få spille om femteplassen i EM, som ville gi VM-billett til neste år.

Det var i hvert fall det de trodde - helt til kalddusjen kom midt oppi all jubelen.

- Hvorfor skal vi spille den kampen?
Mens Pytlick og de danske jentene sto i pressesonen og snakket om gleden over å slå Norge, fikk landslagstreneren beskjed av en representant fra Det europeiske håndballforbundet (EHF) om at femteplassen ikke ville gi VM-plass likevel.

Foruten regjerende mester og vertsnasjonen - som er Norge og Serbia (igjen) - er det bare lag nummer tre og fire i EM som kvalifiserer seg direkte til VM. De plassene går dermed til Ungarn og Montenegro, som er semifinaleklare.

Brått ble danskenes jubel snudd til sinne, frustrasjon og flauhet over egen uvitenhet.

Nå lurer de på om de i det hele tatt gidder å stille opp til kampen om femteplassen, som er mot Russland.

- Det er litt av et antiklimaks, og jeg må bare spørre hvorfor vi overhodet skal spille om en femteplass som ikke betyr noe, freser Pytlick i Ekstrabladet.

FORTVILER: Landslagstrener Jan Pytlick innrømmer at danskene har gjort en kjempetabbe. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FORTVILER: Landslagstrener Jan Pytlick innrømmer at danskene har gjort en kjempetabbe. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Det danske håndballforbundet er helt på linje med landslagstreneren.

- Vår innstilling er at kampen ikke skal spilles. Vi må avklare med EHF hva slags forpliktelser vi har. Men det er jo en kamp uten betydning. Hvorfor skal vi da spille den? Det kommer nok ikke mange i hallen en lørdag klokka 12, sier generalsekretær Morten Stig Christensen.

Endret reglene i juni
EHF hadde en kongress i juni der reglene for VM-kvalifisering ble endret. Det hadde ikke danskene fått med seg, men de hevder det samme gjaldt for mange av de andre nasjonene også.

Danskene hevder de er blitt for dårlig informert, men tar også noe selvkritikk.

- Jeg har ikke eksplodert av raseri, men jeg er faen meg oppgitt over at vi ikke har hatt kontroll på reglene. Vi må se oss selv i speilet og erkjenne at vi har gjort en kjempefeil, sier Pytlick.

Landslagsspiller Lotte Griegel mener danskene bare har seg selv å skylde på.

- Jeg er veldig forvirret nå. Er det noen vi kan skylde på? Det tror jeg ikke. Vi må bare gå ut og slå russerne på lørdag, og så sikre oss VM-billetten i kvalifiseringskampene neste sommer, sier hun.