Fotballandslaget:

Danskenes Solbakken-mareritt: - Det vil ryste FCK

FCKs Ståle Solbakken skal være ønsket som norsk landslagssjef. Dagbladet har spurt hva danskene tenker om å miste suksesstreneren fra Grue.

ETTERTRAKTET: FC København-trener Ståle Solbakken skal være ønsket som Norges neste landslagssjef. Her er han på kontoret i Parken i den danske hovedstaden. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.
ETTERTRAKTET: FC København-trener Ståle Solbakken skal være ønsket som Norges neste landslagssjef. Her er han på kontoret i Parken i den danske hovedstaden. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet.Vis mer

(Dagbladet): FCK-trener Ståle Solbakken (48) og NFFs toppfotballsjef Nils Johan Semb (57) møttes i København nylig. Ifølge Solbakken var dette bare en hyggelig sammenkomst, uten at landslagssjef-jobben ble diskutert.

Den angivelige flørten fra Norges Fotballforbund skremmer derimot danskene som jobber tettest på Solbakken og FCK.

- Han er den største profilen i dansk fotball, sier Morten Crone Sejersbøl, sportssjef i BT, til Dagbladet.

- FCK-jobben er større og viktigere enn jobben som norsk landslagssjef, sier Allan Olsen, sportsredaktør i Ekstra Bladet, til Dagbladet.

- Solbakkens betydning for FCK er enorm, sier Lars Thor, formann i FCK Fan Club, til Dagbladet.

- En avgang vil ryste FC København, sier Søren Hanghøj Kristensen, fotballkommentator i BT, til Dagbladet.

Stor profil

Ståle Solbakken har gjennom en årrekke i dansk fotball blitt ligaens aller største profil, ifølge ekspertene. Først gjennom spillerkarrieren i Aalborg (1998-00) og FCK (00-01), deretter som trener i FCK (05-11 og ny periode fra 2013).

Dagbladet har spurt fire av de som kanskje jobber tettest på FCK og Solbakken om de tror suksesstreneren fra Grue forsvinner:

- Det ville være et ekstremt stort tap for FCK, både sportslig og for merkevaren FCK. For dansk fotball ville det være et farvel til en kjempeprofil, som tør å sette dagsorden, sier Morten Crone Sejersbøl, sportssjef i BT.

- Det vil være et kjempetap for FCK. Solbakken har enorm makt i klubben og hans ord er nærmest lov i FCK. Samtidig har han vist seg å være utrolig sterk på overgangsmarkedet og samtidig oppnådd store sportslige resultater, så det vil være en hammer i hodet på FCK, hvis han forsvinner innen kort tid, sier Allan Olsen i Ekstra Bladet.

- Det er jo normal praksis at både spillere og trenere kommer og går. Med resultatene til Ståle, er det ikke overraskende at det er interesse rundt ham. Jeg håper bare at klubben - og Ståle selv - har funnet en etterfølger som passer inn i klubben, sier Lars Thor, formann i supporterklubben FCK Fan Club.

- Solbakken har enorm suksess akkurat nå og han styrer klubben både innad og utad. Ståle Solbakken er den største profilen i Superligaen og han er helt avgjørende for der FCK står i dag. Derfor vil hans avgang i så fall ryste FC København og det vil være en smell for dansk fotball, sier Søren Hanghøj Kristensen, fotballkommentator i BT.

Mer å bevise

- Tror du Solbakken forsvinner fra FCK innen kort tid?

- Det er ikke umulig. Han har bygd det FCK som han vendte tilbake for å gjenoppbygge. Nå er han i Champions League og suveren i serien. Vi vet at han vil være tettere på familien. Det kan være i Norge, dersom de ikke kommer til Danmark, sier Sejersbøl.

- Nei, jeg tror vi skal tettere på hans kontraktslutt sommeren 2018. Kanskje kan det skje noe neste sommer, dersom det riktige tilbudet dukker opp. Men jeg synes det er vanskelig å se at jobben som norsk landslagssjef er fristende. Jeg tror Solbakken gjerne vil vise at han kan bedre enn han gjorde det i FC Köln og Wolverhampton. Ute i Europa har han fortsatt noe å bevise, sier Olsen.

- Nei, det tror jeg ikke. Han har kontrakt til 2018 og helt siden han kom i 2013 har prosjektet vært å bygge opp et nytt lag. Flere sentrale spillere forlater klubben i løpet av det neste året og jeg tror derfor klubben ser viktigheten av å beholde Ståle for en stund, i hvert fall, sier supporterleder Thor.

- Jeg har en mistanke om at Solbakken ikke er FCK-trener neste sesong. Jeg tror flere ting kan skje. Han vil gjerne bevise, som den ærekjære mannen han er, at han kan lykkes andre steder enn i København. Han hadde ikke suksess i Köln eller Wolverhampton og det har han neppe glemt. Jeg tror han vil prøve noe nytt, men jeg vet ikke om det skjer i løpet av de neste månedene. Jeg tror dette kan bli en familiebeslutning. Ståle har bodd mye alene i København, uten familien de siste åra. Det ønsker neppe familien mye lengre. Spørsmålet er derfor om familien flytter til København, eller om Ståle flytter hjem til Hamar. Eller kanskje hele familien flytter et tredje sted? Dette er ting Ståle vurderer. Timing er viktig, sier BT-kommentator Søren Hanghøj Kristensen.

Enorm respekt

- Hva betyr Solbakken for FCK?

- Han er en nøkkelperson i klubben. Han styrer klubbens sportslige retning og han står for det taktiske. Han står for treningene og han står for ansettelser i den sportslige ledelsen. Han er klubbens største stjerne, sier Sejersbøl.

- Ståle betyr alt! Han er blitt et synonym på den sportslige- og overgangs-messige suksess FCK har hatt de siste åra. Han er ansiktet utad, nyter stor respekt blant spillerne og troen på ham er enorm i FCK-systemet. Han er nesten umulig å erstatte, sier Olsen i Ekstra Bladet.

- Resultatene hans sier alt om betydningen til Ståle. Han kjenner klubben og mekanismene. Han er respektert både hos ledelsen og fansen. Dessuten er hans forhistorie som spill i FCK viktig. Han var med å ta klubbens andre mesterskap - åtte år etter det første. Det var en tittel som var med å definere det FCK vi kjenner i dag. FCK anno 2016 er som skapt etter Ståles hode. Derfor er det viktig for klubben å være klar den dagen han forsvinner, sier supporterleder Thor.

- Ståle Solbakken betyr enormt mye for FC København. Han er den store lederen og mannen som har brakt klubben tilbake der den vil være. Siden han kom tilbake i 2013 har han endret klubben innenfra. Nå er FCK Danmarks sterkeste lag og det kan de takke Solbakken for. Derfor vil klubben gå langt for å beholde ham, sier Hanghøj Kristensen.

Kan friste

- Hva er størst: Å være FCK-sjef eller norsk landslagssjef?

- Begge deler er stort. FCK er den største klubben i Norden, men kan den bli noe større? Neppe. Derfor kan Norge være en ny og spennende utfordring. Der kan han bygge opp noe nytt. Det er stort å lede sitt eget hjemland, og trenger han en periode sammen med familien før barna flytter hjemmefra, så kan det være en perfekt løsning, sier Sejersbøl.

- Haha. Jeg synes selvfølgelig FCK. Den norske jobben er sikkert attraktiv, men i min verden er det å trene Nordens største klubb en større jobb enn å lede det norske landslaget. Der er sjansen for suksess veldig liten. Selvfølgelig kan man si at det er større muligheter for å gjøre det bedre enn forgjengeren (Høgmo) men jobben i FCK er større, sier Ekstra Bladets Allan Olsen.

- Som FCK-fan vil jeg si at FCK-jobben er større. Det er den største klubben i Norden, hvor muligheten for eksponering og for at kunne måle seg i europeisk sammenheng er større. Jeg forstår likevel godt at en nordmann kan se på landslagsjobben som større. Det tror jeg også Ståle gjør, sier supporterleder Thor.

- Om det er større at trene FC København enn det norske landslaget handler om hvem treneren er. I mine øyne er jobben som FCK-trener Nordens største klubbtrenerjobb, men å sammenlikne klubb og landslag er som at sammenlikne pærer og bananer. For en nordmann som Solbakken vil det være en stor ting at bli norsk landstrener, men om det er dét karrieretrekket han ønsker akkurat nå er vanskelig å si. Han er ambisiøs på egne vegne. Får han tilbudet om å bli norsk landstrener, står han overfor et vanskelig valg, sier BTs Hanghøj Kristensen

Solid ledelse

Solbakken bekreftet til Dagbladet i går at han har møtt Nils Johan Semb i København, men at det ikke var snakk om en eventuell jobb som norsk landslagssjef:

- Jeg bekrefter sen lunsj med Nils Johan Semb. Det var ikke noe møte, men en hyggelig sammenkomst dagen etter Leicester-kampen som varte en god time. Det var ikke hemmelig, sier Solbakken til Dagbladet.

København-laget stormer mot seriegull i hjemlig serie. I siste kamp før landslagspausen vant laget 4-0 mot Sønderjyske.

Med seieren topper FCK den danske Superligaen med 38 poeng på 16 kamper. Det er seks poeng ned til Brøndby på annenplass.

Dansk superliga
FC København16115037-738
Brøndby1695236-1332
Midtjylland1685336-1929
Randers1685322-1629
Lyngby1683518-1527
Sønderjyske1665520-2223
Horsens1656520-2621
AaB1654716-2319
Nordsjælland1645723-2917
AGF1645720-2617
Silkeborg1637618-2916
Viborg16331017-2612
OB1625913-2611
Esbjerg1625917-3611