Dansketur over vidda

Lise Pedersen meldte seg på Finnmarksløpet som norsk. Hun visste noen ville skrive om henne hvis hun fortalte at hun er dansk.

ALTA (Dagbladet.no): Vanligvis forbindes dansker i vinter-Norge med knall, fall, og århundrets største plog. Men 24 år gamle Lise Pedersen fra Kalundborg i Danmark er ikke som dansker flest. I dag har hun lagt ut på den nesten 500 kilometer lange etappen i begrenset klasse i Finnmarksløpet. For tredje år på rad.

- Jeg er blitt bitt av en gal hund, ler Pedersen på nesten kav nordlandsk.

- Målet mitt er å gjennomføre løpet, og å bli bedre enn i fjor, fortsetter hun.

Folkehøyskolen har skylda

Lises arktiske eventyr startet da hun så en annonse i bladet Fjell og Vidde for Fredheim folkehøyskole i Saltdal i 1998. I annonsen var det bilde av en hund, og skolen lokket med hundekjøringskurs. Siden familien hennes hadde tilbrakt så og si alle feriene i Norge visste hun hva hun gikk til. Og så hadde hun en hemmelig drøm om å kjøre hundespann.

- Men jeg ble veldig skuffa. Det var ikke mye hundekjøring der, forteller hun Dagbladet.no.

Midt i skuffelsen dukket hundekjørerveteranen Jan Navjord opp å skolen. Og plutselig ble det fart på hundekjøringa. Året etter folkehøyskolen jobbet hun full tid i Navjords kennel.

- Etter det har det bare ballet på seg. Nå er det blitt noe jeg kommer til å fortsette med resten av livet, sier Pedersen.

Tar det som en tur

For de fleste av oss sofagriser virker femti mil over Finnmarksvidda som det glade vanvidd. Lise Pedersen ser det ikke sånn. Selv om hun er dansk, og er lett misfornøyd da Dagbladet.no påpeker at det virker ekstremt tøft av en danske å legge ut i tosifrede minusgrader med slede og hunder.

- Jeg føler ikke selv at dette er så ekstremt. Jeg har jo kjørt hund i mange år etterhvert, sier hun.

- Jeg tar det som en tur! Det er jo egentlig ikke noe annerledes enn det jeg gjør resten av året.

Fem års fartstid er altså mer enn nok til at hun kaster seg ut i noe av det mest ekstreme idretts-Norge har å by på. For en som ifølge ryktene er født med ski på beina og mot i brøstet, føles det betimelig å spørre om hva det er som får henne til å delta.

- Det er samspillet mellom meg og hundene, følelsen av å mestre forholdene, og den utrolige naturopplevelsen. Det går ikke an å beskrive, man må nesten være med på løpet selv for å forstå. Men jeg husker da jeg kom mot mål i fjor, og Nordlyset flakket over himmelen idet jeg passerte et vann. Det var helt fantastisk. Da jeg kom til mål tenkte jeg at nå har jeg ikke lyst til at turen skal være over.

- Det er nesten så det er et antiklimaks å komme i mål etter alle forberedelsene og opplevelsen, sier Pedersen.

PÅ TUR: 24 år gamle Lise Pedersen fra Kalundborg i Danmark er ikke som dansker flest.
I SPANN:I dag la Lise og hennes hunder ut på den nesten 500 kilometer lange etappen i begrenset klasse i Finnmarksløpet.