ELSKET OG FORHATT: Ryktebørsen skal ha det til at Bjarne Riis ønsker å gjøre comeback som sykkelsjef. Ikke alle er like glade for det. FOTO: Scanpix
ELSKET OG FORHATT: Ryktebørsen skal ha det til at Bjarne Riis ønsker å gjøre comeback som sykkelsjef. Ikke alle er like glade for det. FOTO: ScanpixVis mer

Dansknorsk sykkelkrangel om utskjelte Bjarne Riis

«Dansker tilgir lettere, men doping er snyt og bedrag».

(procycling.no): Danske medier har den siste tiden spekulert i at Bjarne Riis vil gjøre comeback i både eksisterende og helt nye sykkellag.

Torsdag uttaler sportsdirektør Brian Holm i Etixx-Quick Step at han gjerne samarbeider med sin tidligere dopkompis fra dagene i T-Mobile:

- Jeg må nok erkjenne at det vil være en ære og en glede å starte et dansk sykkellag med Bjarne Riis. Å gjøre noe sammen med ham, vil jeg se fram til, uttaler Holm til DR Sporten.

- Alle vet at Riis selger aviser Holm uttalte allerede før Tour de France at «dersom Riis har en sponsor, så får han et nytt sykkellag».

• Følg Tour de France på procycling.no/tdf!

- Sånn er det. Det er ikke så komplisert. Resten handler bare om å selge aviser og sikre seg noen klikk på nettet. For alle vet at Riis selger aviser, sa Holm til Ekstra Bladet.

procycling.no har snakket med Brian Askvig, journalist i Ekstra Bladet, om saken.

Askvig har tidligere skrevet at BMC Racing og mangemillionær Andy Rihs kan strekke en livline mot den omstridte dansken.

Den danske journalisten mener også at et comeback først og fremst vil stå på pengene.

- I en sport som er så gjennomkommersialisert, dreier det seg om å ha en sponsor. Har man penger, så kan man også få et sykkellag. Bjarne Riis har all juridisk rett til å lage et nytt lag, men moralsk sett er det nok mange som stiller spørsmål ved hans tilstedeværelse i sykkelsporten, mener Askvig.
  Nye avsløringer vil true Riis Etter foreldelsesfristen har Riis innrømmet både eget dopingbruk og at han kjente til Tyler Hamiltons bloddoping på CSC-laget.

Likevel ser det ikke ut til at det setter noen stopper for hans virke i dansk sykkelsport.

«Igjen og igjen er Bjarne Riis slått overende, men han reiser seg alltid igjen. Det gjør han nok også denne gangen», har Askvig tidligere skrevet.

Han tror det utsagnet står seg denne gangen, også.

- Jeg blir ikke overrasket om han vender tilbake. Bjarne har i mange år vært en person som har tatt imot mange slag, og ofte har de vært selvforskyld, men samtidig har han alltid vendt tilbake og kommet seg ovenpå. Han er som en vinkork på en flaske: Trykker du den ned, så flyter den opp igjen.

- Hva må skje for at Riis ikke kan vende tilbake til sykkelsporten?

- Dersom det kommer flere avsløringen, kan det skape vanskeligheter for ham. Det han har innrømmet ligger langt tilbake i tid. Men om det skulle dukke opp opplysninger om at han inntil nylig har kjent til eller medvirket til doping, vil det bli vanskelig. Slik ting står nå er det ingenting som forhindrer et comeback.

Støttes av dansk bankdirektør Et betimelig spørsmål vil være hvor konkrete disse planene er. Askvig tviler på at det dukker opp noe nytt lag allerede i 2016.

Riis er avhengig av sponsormidler, og vil den danske bankdirektøren Lars Seier Christensen være en nøkkelperson.

- Det er ingen tvil om at Riis har sterk støtte hos Saxo Bank-direktøren, og han virker ivrig etter å bli værende i sykkelsporten, sier Askvig som intervjuet Seier Christensen under hviledagen i Pau.

- Det er ikke klart ennå om Saxo Bank fortsetter å støtte Oleg Tinkov. Den avgjørelsen etter touren, men om de fortsetter sponsingen neste sesong, så vil nok det uansett ikke skje for laget til Bjarne Riis, mener han.
 
Tidemann Hansen: - Kjempeproblematisk! Om det skjer neste år, eller i 2017, så vil det finnes mange som vil la seg provosere han mannens retur.

Blant dem er den norske sykkelpresidenten, Harald Tiedemann Hansen:

- Synes du det er uproblematisk om Bjarne Riis vender tilbake til dansk og internasjonal sykkelsport?

- Jeg synes det er kjempeproblematisk. Han er med på å skade sykkelsporten gang etter gang. Jeg ønsker ikke at han skal være en del av den internasjonale sykkelsporten, og jeg håper sponsorene skyr ham denne gangen, sier Tiedemann Hansen til procycling.no.

Telemarkingen er på vei inn i UCI-styret og håper at han en dag kommer i posisjon til å sette foten ned for uønskede elementer i sykkelsporten.

- Dette handler om å gjenreise tilliten og troverdigheten sykkelsporten trenger. Folk som Bjarne Riis bidrar til å holde liv i dopingspøkelset, og det ønsker jeg å kjempe mot. Det er vi nødt til å gjøre for enhver pris.
  - Vi dansker tilgir lettere I Danmark har en lang rekke syklister blitt avslørt som juksemakere, mens det i Norge foreløpig strander ved Steffen Kjærgaards misbruk av blant annet kortison og EPO i Lance Armstrongs tjeneste hos US Postal.

- Tror du Steffen Kjærgaard kunne startet opp en norsk sykkellag i Norge, Askvig?

- Steffen Kjærgaard? Jeg trodde dere hadde korsfestet han, sier dansken spøkefullt.

- Mitt inntrykk er nok at det går nok et tiår eller to før nordmennene tilgir Kjærgaard for det han har jeg. Jeg synes dog det er litt urettferdig, om han kunne tenke seg å vende tilbake. Alle kan gjøre feil. Dersom man erkjenner dem, og forsøker å rette dem opp igjen, skal man ha muligheten til det.

- Er det mer aksept for å dope seg i Danmark?

- Nei, det er ingen aksept for å dope seg i Danmark. Jeg tror det er mer en forskjell i temperatur mellom to naboland. Danskene tilgir mer enn nordmennene. Men fortsatt er doping snyt og bedrag, og det synes ingen om.
 
- Riis har ikke lært Tiedemann Hansen er ikke humør til å tilgi Riis med et første. Han mener det er vesensforskjell mellom det Kjærgaard og Ørnen fra Herning har utrettet i sykkelsporten.

- Det finnes utøvere som har lært av sine feil. Bjarne Riis har vist ved flere anledninger at han ikke har gjort det. Han forteller kun det han må, og viser seg ikke som en troverdig person.

- Jeg synes det er særdeles underlig at dansk TV 2 benytter ham som TV-ekspert. Det både håper og tror jeg ikke hadde skjedd her hjemme, avslutter Tiedemann Hansen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!

KAN STYRE SEG FOR RIIS: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har fått mer enn nok av Bjarne Riis. Her sammen med sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KAN STYRE SEG FOR RIIS: Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen har fått mer enn nok av Bjarne Riis. Her sammen med sportssjef Hans Falk i Norges Cykleforbund. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer