- Dario er verdens beste

Petter Northug føler seg som en utfordrer.

BEITOSTØLEN (Dagbladet): - Ser man på fjorårslista, er det helt klart Dario Cologna som er verdens beste skiløper. Han vant Tour de Ski og verdenscupen sammenlag, og var den helt klare eneren i fjor, sier Petter Northug.

Den norske langrennseliten er samlet på Beitostølen til nasjonal åpning med renn i morgen, lørdag og søndag. I dag er det mediedag. Men den aller største stjerna gjorde unna sitt møte med pressen i går.

Oppmøtet var selvfølgelig stort. De nasjonale TV-kanalene sendte pressekonferansen direkte. Og bakerst i rommet satt kyndige eksperter som Thomas Alsgaard, Odd-Bjørn Hjelmeset og Fredrik Aukland klare til å analysere Petter Northugs opptreden - og muligheter utover vinteren.

Alltid utfordrer Hovedpersonen benyttet altså anledningen til å plassere seg seg i utfordrerposisjon.

- Jeg har egentlig alltid følt meg som utfordrer. Der er såpass jevnt i toppen at jeg også tror Dario føler seg som en utfordrer selv om han var eneren i fjor, sier Northug til Dagbladet.

Fredrik Aukland, som er Dario Colognas trener, støtter Northugs analyse.

- Dario vil nok også si at han var den beste i fjor, men at han likevel er i en utfordrerposisjon. Og det er ikke noe de bare sier. Det er noe de mener. Utad virker kanskje Dario og Petter forskjellige, men akkurat på det punktet er de like. De har ydmykhet nok til å vite at ingenting kommer av seg selv, og nettopp derfor lykkes de så ofte som de gjør, sier Aukland.

Northug størst - Hvem mener du er verdens beste?

- Sist vinter var det Dario. Men det er Petter som har gjort de største bragdene. Selv om Dario har vunnet Tour de Ski tre ganger, og Petter ikke har vunnet, har Petter mange flere gull i VM og OL. Det teller mer. Og derfor betyr VM mye mer enn touren for Dario denne sesongen, sier Fredrik Aukland.

Northug har sju VM- og to OL-gull, mens Cologna står med et ene gullet fra 15-kilometeren under Vancouver-OL i 2010.
For Northug teller derfor Tour de Ski og VM omtrent like mye i vinter. Og i det store bildet er de to begivenhetene det eneste som betyr noe.

Udramatisk sykdom Likevel har Northug klare ambisjoner om å henge med fra start denne sesongen. Mer presist tar han mål av seg til å vinne allerede i første forsøk i verdenscupen, i Gällivare neste helg.

- Målet er å vinne i Gällivare, det hadde vært fryktelig artig. Det blir artig å konkurrere på bortebane, hjemmebanen til Marcus Hellner, det betyr litt ekstra for meg å få starte verdenscupen der, erkjenner Northug.

Mageproblemene som var en stor sak i media i hele forrige uke, avfeier han som en bagatell. Northug hevder han aldri fryktet en reprise på det som skjedde i fjor vinter, da han ble magesyk i februar og slet med ettervirkninger i flere måneder.

KLAR TIL START: Petter Northug har ristet av seg mageproblemene og gleder seg til å gå skirenn.
KLAR TIL START: Petter Northug har ristet av seg mageproblemene og gleder seg til å gå skirenn. Vis mer

- Jeg kjente at dette var noe helt annet. Vanlig omgangssjuke. Derfor skjønte jeg også at det var kortvarig. Men jeg måtte bli ferdig med det og fylle opp lagrene med energi igjen, poengterer han.

Nå har han vært i trening siden fredag. Og planen er å gå alle de tre rennene under den nasjonale åpninga på Beitostølen, som innledes med 15 kilometer fristil i morgen.

Meget gode tester Resultatene i de re løpene er han mindre opptatt av.

- Det betyr ingenting. Det viktigste er å få gode hardøkte. Å få kjørt igjennom, rett og slett. Vi har vært i høyden, og vi ønsker å få harde gjennomkjøringer. Da tror jeg det vil være positivt å gå tre løp her, sier Northug.

Testene i sommer og høst tyder i hvert fall på at forberedelsene har vært gode. Northug har satt personlige rekorder både på maksimalt oksygenopptak og laktatprofil. Resultatene er hemmelige, men skal etter det Dagbladet kjenner til ha vært oppsiktsvekkende gode.

- Testene viser at jeg er sterkere enn noen gang før, men hvem bryr seg om tester hvis du ikke går fort på ski? Planen er å gå for på ski. Jeg har testet dårlig på høsten og likevel gått fort på ski om vinteren, poengterer Petter Northug.

I morgen vil det vise seg om gode resultater på tredemølla også gir gode resultater i skiløypa.