Dårlig dag for mattelæreren

Men etter hvert blir dette en god historie også for Heidi.

FIN GEST :  Ida Ingemarsdotter tar vare på en utrøstelig Heidi Weng etter tellefeilen i Kuusamo. FOTO: Anders WIklund / TT.
FIN GEST : Ida Ingemarsdotter tar vare på en utrøstelig Heidi Weng etter tellefeilen i Kuusamo. FOTO: Anders WIklund / TT.Vis mer

SCENEN der svenske Ingemarsdotter trøster en tilsynelatende utrøstelig Heidi Weng under målseglet i Kuusamo er et nydelig TV-bilde som bedre enn noe annet viser sannheten om den svensknorske rivaliseringen i langrennsporet. For denne sporten er helst et kjærlig oppgjør i familien.

La gå at dette var en usedvanlig dårlig dag for en eller annen mattelærer fra Enebakk; Heidis trøbbel med å telle til fire kan jo i verste fall få store konsekvenser for regnskapet i verdenscupen.

Men i det egentlige sluttregnskapet for langrennsløperen Heidi Weng bygger det bare historien om en herlig idrettsjente det er lett å like.

SELVSAGT blir dette en klassiker. Slike tellefeil hører vanligvis til øvelser med adskillig flere runder. Det er da heller ingen grunn til å kreve at den stadig mer stadionpregete langrennsporten nå innfører ringing for å minne løperne om at de går inn i siste runde. Forskjellen på tre og fire er vanligvis til å huske selv når melkesyra skvetter opp mot de delene av kroppen som styrer det med hukommelsen.

Det er derfor denne episoden bare er til å le bort. Mer alvorlig er ikke denne leken selv for de som får godt betalt for å være med.

 HOLDER STILLINGEN:  Therese Johaug har fått opp sprinterne Stina Nilsson og Ingvild Flugstad Østberg på plassene bak. Likevel er hun fortsatt storfavoritt til sammenlagttittelen. FOTO:Anders WIklund / TT .
HOLDER STILLINGEN: Therese Johaug har fått opp sprinterne Stina Nilsson og Ingvild Flugstad Østberg på plassene bak. Likevel er hun fortsatt storfavoritt til sammenlagttittelen. FOTO:Anders WIklund / TT . Vis mer

NETTOPP fordi det er en lek er Heidi Weng med all sin naturlige åpenhet raskt blitt en av sportens mest populære. Om det røk rundt hundre poeng i verdenscupen, er i hvert fall den posisjonen styrket.

Hvilken som helst annen proff underholder ville gitt mye for å ha dagens en-runde-for-tidlig-innspurt på CVen. Sekundene der Heidi kaster seg lykkelig utmattet i snøen mens konkurrentene fortsetter ut på fjerderunden, blir en klassiker i sportskavalkader i år framover.

DENNE sesongstarten sikret også en annen av sportens klassikere; den historiske striden mellom Norge og Sverige i sporet. Det er gøy at det svenske treningsmiljøet på samme vis som det norske landslaget har klart å utvikle sprintjentene sine til gode distanseløpere. Prestasjonen utfordrer dominansen vår, og vil gjøre vinteren mye morsommere.

Farten til Ida Ingemarsdotter og Stina Nilsson gir helt åpne stafetter. Med flere utholdende svenske jenter og uten Marit Bjørgens spurtstyrke, blir de regjerende OL-mesterne sterke også på et føre der ingen smører seg bort.

DET store spørsmålet er når Stina Nilsson vil utfordre Therese Johaug som verdens beste langrennsjente. Mot den ekstreme bakkeklatreren Therese avhenger det mye av løypeprofil. Samtidig var det i de siste harde motene at Stina klarte å få en luke til Ingvild Flugstad Østberg.

 MESTERKLASSE:  Glitrende individuelle løp av Martin Johnsrud Sundby i verdenscupstarten. Men Petter Northug er farlig lik seg selv på plassen bak. FOTO: Anders WIklund / TT.
MESTERKLASSE: Glitrende individuelle løp av Martin Johnsrud Sundby i verdenscupstarten. Men Petter Northug er farlig lik seg selv på plassen bak. FOTO: Anders WIklund / TT. Vis mer

Fortsatt er nok nivåforskjellen for stor til at Therese blir truet i sammendraget i verdenscupen, men på et enkelt distanserenn i lettere terreng kan det skje. Dette på tross av Thereses tydelige framgang nettopp i disse slakere partiene.

DA blir det nok jevnere sammenlagt hos gutta, selv om det slett ikke har sett slik ut i Kuusamo:

•• Der leverte Martin Johnsrud Sundby et friløp lørdag høyde med sportens beste prestasjoner.

Denne individuelle starten ga Martin sjansen til å få gå et nytt løp alene, og det gjør ingen bedre enn ham. Åpningstempoet på dagens klassiske 15 km var imponerende.

SAMTIDIG utfordres Martin av en Petter Northug som fortsetter å tyne maksimalt ut av kreftene. De siste kilometerne hans var ønskereprisen på alle de gangene Petter har snudd vanskelige posisjoner til strålende resultat.

Det er akkurat slik han i løpet av de siste ti sesongene har forandret langrenn til en underholdningsidrett med taktskifter, taktikk og herlige dueller som gir alt dette tradisjonelle slitet et gladere ansikt. Til dette ansiktsløftet ga altså Heidi Weng et ufrivillig komisk bidrag denne morgenen, men ennå er ikke leken mer alvorlig enn at all moro hjelper.

Også en uskyldig mattelærer fra Enebakk og en tilfeldig tellefeil.