Rasisme i fotballen

Dårlig folkeskikk kan slå begge veier

Liverpool-legenden John Barnes har en god sak når han sier det er greit å beskrive et menneske som svart. Stopp krenkehysteriet.

ALT ER IKKE RASISME: Nei til rasisme betyr ikke at alt vi hører er rasisme. Det ble et problem i Paris tirsdag kveld. En rumensk fjerdedommer ble spemplet som rasist, rett og slett fordi han snakket rumensk. Da gemyttene hadde roet seg gjennom natten ble kampen gjenopptatt på denne måten, 24 timer senere. FOTO: Franck Fife, AFP/NTBScanpix
ALT ER IKKE RASISME: Nei til rasisme betyr ikke at alt vi hører er rasisme. Det ble et problem i Paris tirsdag kveld. En rumensk fjerdedommer ble spemplet som rasist, rett og slett fordi han snakket rumensk. Da gemyttene hadde roet seg gjennom natten ble kampen gjenopptatt på denne måten, 24 timer senere. FOTO: Franck Fife, AFP/NTBScanpix Vis mer
Publisert

JOHN BARNES (57) spilte 585 kamper og scoret 165 mål på det øverste nivået i England. For Liverpool alene scoret han 84 mål på 314 opptredener for klubben.

John Barnes spilte 79 kamper for England gjennom en landslagskarriere på 12 år, og scoret 11 mål i drakta med de tre løvene på brystet.

John Barnes har vært ute en fotballkamp før.

I STORMEN AV kritikk, fordømmelse, ytringer og meninger i kjølvannet av tirsdagens foreløpig siste hammerslag mot antirasismens totale fordømmelse av absolutt alt som kan defineres og tolkes i krenkende retning – til og med bruken av ordet svart på det rumenske språk – er John Barnes en av stemmene. Det er en stemme verd å lytte til.

John Barnes mener det ikke finnes et snev av rasisme i det å omtale en afroamerikansk/mørkhudet person svart.

I Norge deler Norsk språkråd det synet.

ORDET SOM TOK krenkehysteriet til nye høyder i Paris tirsdag kveld var akkurat det ordet, svart. Problemet var at det ble uttalt av en rumener på hans eget språk, rumensk.

"Ala Negru", sa fjerdedommer Sebastian Coltescu da hoveddommeren ba han om å peke ut hvem på Istanbul Basaksehirs benk som hadde oppildnet til bråk underveis i Champions League-kampen mot PSG.

"Den svarte".

HADDE DEN SVARTE vært "Ala et-eller-annet, bare ikke negru" på rumensk, ville PSG-Istanbul Basaksehir blitt spilt ferdig som om ingenting hadde skjedd. Basaksehirs assistenttrener hadde fått sitt røde kort for usportslig opptreden, ferdig med det. Men fordi "Ala Negru" kan høres ut som "Negro" var helvete løs.

Det var altså ikke det fjerdedommeren de facto sa, som var problemet i Paris.

Det var fonetikken.

SPRÅKLYDENES FYSISKE EGENSKAPER i det rumenske språket fikk en hel verden minus John Barnes og noen få andre til å rope rasisme fra toppen av lungene sine, stemple fjerdedommer Sebastian Coltescu som rasist og stoppe fotballkampen der og da. Black Lives Matter for helvete! Har ikke gubben fått med seg noe som helst?

Uten å høre på fornuft, uten å ta høyde for at det som ble sagt var en beskrivelse de fleste av oss kunne sagt i samme situasjon – en beskrivelse lost in translation – hadde fotballen fått enda en rasisme-sak på toppen av alle andre rasisme-saker.

Det er på tide å bruke hodet, folkens.

Også kalt fornuften.

Det er på tide å jekke ned krenkehysteriet et par hakk.

I NORGE ER det Norsk språkråds oppgave å fastsette skrivemåten av norske ord, om enn ikke bestemme bruken av dem. Norsk språkråd oppfordrer til dannelse og språklig toleranse. Det gjelder selvfølgelig også rundt bruken av det belastede n-ordet.

De er best å bruke andre ord enn n-ordet, slår språkrådet fast, og anbefaler svart, afroamerikansk eller mørkhudet.

Finnes det et språkråd i Romania tror jeg deres oppfordring er "Ala negru".

I VM-BOKA fra Mexico 1986 skrev en av våre beste, mest omtalte og hyllede forfattere, Dag Solstad, følgende om et spillerbytte i det engelske laget: ............, og så, som et siste fortvilet forsøk, satsa endelig Bob Robson på en høykapabel neger: John Barnes.

Fra Italia 1990 sakses denne setningen: Samtidig som jeg gjør oppmerksom på at i denne kampen så jeg en kølsvart neger ved navn Parker vise prøver på tradisjonelt britisk backspill.

Bøkene, skjønnlitterære mesterverk i emnet fotball og bisetninger, ble helt fortjent møtt med fanfarer og terningkast 6 Norge rundt, ikke et øyenbryn ble hevet.

Selv John Barnes og Paul Parker, fordi samtida alltid er som den er, ville ikke reagert.

#metoo er et annet eksempel på det.

Det er historien som er ond.

VI ER IKKE der i dag. Fordi verden har forandret seg. På veldig mange måter. Heldigvis. I Språknytt 3 i 2001 skrev språkrådet "Det er dårleg folkeskikk å kalla folk med eit ord dei ikkje liker, same kva ‘vi andre’ måtte meina om innholdet i ordet.»

Tirsdag 8. desember 2020 gikk store deler av den antirasistiske bevegelsen av hengslene fordi man i den viktige, riktige og helt nødvendige rasismekampens hete, ikke evnet å tolke en rumensk fjerdedommer i beste mening.

Dårlig folkeskikk kan slå begge veier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer