Justyna Kowalczyk får ikke Holmenkollmedaljen

Dårlig gjort av Norge

Justyna Kowalczyk samlet i årevis millioner av TV-seere til langrenn. Nå nekter Ski-Norge å takke henne for innsatsen.

TRE AV DE STØRSTE: Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug har rett bak Marit Bjørgen dominert internasjonalt langrenn det siste tiåret. Likevel nekter Norges største skiforening å anerkjenne den polske jentas bragder. Justyna får ikke Holmenkollmedaljen. Tildelingen av Egebergs Ærespris til Therese Johaug nylig, viser hvor håpløst det er å straffe Justyna for et moralsk brudd hun aldri har gjort. FOTO: AP/Matthias Schrader.
TRE AV DE STØRSTE: Charlotte Kalla, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug har rett bak Marit Bjørgen dominert internasjonalt langrenn det siste tiåret. Likevel nekter Norges største skiforening å anerkjenne den polske jentas bragder. Justyna får ikke Holmenkollmedaljen. Tildelingen av Egebergs Ærespris til Therese Johaug nylig, viser hvor håpløst det er å straffe Justyna for et moralsk brudd hun aldri har gjort. FOTO: AP/Matthias Schrader. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FOR ikke lenge siden var polske Justyna Kowalczyk verdens beste skiløper. Selv Marit Bjørgen klarte ikke å følge henne i jubelsesongene da Justina fire ganger på fem år vant verdenscupen sammenlagt.

Til vanlig pleier slike triumfer i sporet å bli hedret med «Holmenkollmedaljen»; sportens høyeste utmerkelse. Alle de store navnene har fått den. Både de som fortjente å bli æret, og de som svindlet seg til denne hyllesten.

Helt fram til høsten 2018 behandlet juryen i den tradisjonsrike Skiforeningen i Oslo alle skiløpere likt uansett rulleblad i og utenfor sporet. Holmenkollmedaljen var med noen utenomsportslig unntak fra kongehuset og sånt, strengt resultatbasert. Så bestemte styret at det skulle innføres en ny moralsk standard for skiløperne.

Da ble plutselig ikke Justina Kowalczyk god nok, selv om ingen egentlig hadde noe å si på den polske stjernas moral som langrennsløper.

Den innerste kretsen i Skiforeningen bare snakket sammen, og så ble det sånn. Stikk i strid med norsk antidopingpolitikk der dopingjegerne våre lenge har forsøkt å lære folk forskjellen på svindel og tilfeldige, slumsete regelbrudd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer