Dårlig gjort mot russerne

Nesten alt har foregått bak lukkede dører når idretten har dømt sine helter. Nå rammer det Russland og en av VMs største favoritter.

IKKE GREIT: Jelena Välbe og Alekandr Bolshunov sleit med humøret på den internasjonale pressekonferansen. Når det gjelder manglende åpenhet i IOC og FIS rundt utestengelsen av russiske skihelter i sist OL, har de grunn til det. FOTO: Bjørn Langsem, Dagbladet.
IKKE GREIT: Jelena Välbe og Alekandr Bolshunov sleit med humøret på den internasjonale pressekonferansen. Når det gjelder manglende åpenhet i IOC og FIS rundt utestengelsen av russiske skihelter i sist OL, har de grunn til det. FOTO: Bjørn Langsem, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEEFELD (Dagbladet): Å være på en russisk pressekonferanse i langrenn er en selsom opplevelse. Forleden skulle sjefen Jelena Välbe; flankert av de fire største stjernene sine, snakke om det å være verdensmesterskapets heiteste favoritt sammen med Norge.

Det ble i stedet et ekko av en trist gammel slager:

  • For det er ikke greit å være russer i dag.
Afterski #1: Dagbladets er på plass i Seefeld med TV-programmet "Afterski". Se det første programmet nå! Programleder: Øyvind Godø. Fotograf: Kristoffer Løkås. Vis mer

I hvert fall ikke når hver eneste prestasjon blir vurdert i lys av skandalen i Sotsji og utestengelsen av nesten et helt russisk lag i det siste internasjonale mesterskapet. Under OL 2018 var de gamle langrennshelter; tross en frifinnelse i tolve time, fortsatt ikke velkomne i skisporene eid av den internasjonale olympiske komite (IOC).

Heller ikke Sergej Ustjugov; selve symbolet på russisk sinne mot den rettsbehandlingen av gamle lagkamerater som rett før lekene i Pyeongchang endte med en overraskende frifinnelse i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS).

DA skulle du kanskje tro at både Jelena Välbe og Sergej Ustjugov ville benytte anledningen til å gi internasjonal presse en bred og god gjennomgang av den urettferdigheten de mener har rammet russisk sport. Men slik gikk det slett ikke.

Den russiske langrennstroppen reiser rundt med en tolk som tilsynelatende bare delvis forstår engelsk. Det gjorde at litt av pressekonferansen ble borte i oversettelsen.

Resten forsvant i det russiske sinnet over å bli stilt spørsmål om fortida. Først ble reporteren til Sveriges Television skjelt ut for å spørre hvordan det føles å konkurrere i skyggen av en slik sak. Så ble det uggen stemning mellom den russiske sjefen og Dagbladets pågående reporter John Rasmussen over spørsmålet om hvilken informasjon russerne egentlig har fått fra de som stengte Ustjugov og de andre ute fra OL.

For Välbe ville bare se framover.

Men det er ikke mulig uten at både russerne og idretten forteller hva som skjer bak lukkede dører.

VANLIGVIS er vi mest mistenksomme mot russerne når det gjelder idrett. Historien forteller at det har vært grunn til det. Men her er det annerledes. Det er dårlig gjort mot både Sergej Ustjugov og russisk langrenn å holde tilbake informasjonen om hvorfor de ikke fikk være med i OL 2018.

Da pressekonferansen og den vonde stemningen løste seg opp, fortalte jo Jelena Välbe villig vekk til Dagbladets reporter at rettssituasjonen i internasjonal langrennssport er så trist som vi hadde fryktet:

  • Russerne har ikke fått noen forklaring fra IOC på spørsmålet om hvilke opplysninger som var grunnlaget for å utestenge storløperen Sergej Ustjugov fra OL.

Det er totalt håpløst både for russerne selv og de som ønsker en renest mulig sport.

FOR her hjelper det ingen ting at IOC i etterkant har ønsket Russland tilbake til OL med vel åpne armer. Det er bare maktarroganse. Herren gir og Herren tar ganske så vilkårlig, men Ringenes Herrer har tilranet seg definisjonsmakten over hva som er ærlig idrett. Med tanke på den tradisjonelle etiske standarden som har preget dette herreselskapet, er det en makt som bør utfordres.

Nå er det bare press fra storsamfunnet som kan åpne opp dørene i internasjonal idrett. Det eneste vi vet om rettsoppgjøret til de russiske langrennsløperne, er de skriftelige dommene fra CAS mot Alexander Legkov. De spriker i vurderingene, men endte altså med en frifinnelse for hans personlige deltakelse i den russiske statsorganiserte svindelen før og under Sotsji-OL.

DER var Legkov lagkameraten til Sergej Ustjugov. Det sier i seg selv ikke noe om personlig skyld.

Kanskje fant den IOC-komiteen som vurderte Ustjugov et eller annet unormalt i blodprofilene de må ha fått av det internasjonale Skiforbundet (FIS). Men heller ikke FIS vil si noe. Da Välbe kontaktet FIS-president Gian-Franco Kasper som også sitter i IOC-ledelsen, fikk russerne et intetsigende svar:

- Svaret vi fikk var at det var bare deres avgjørelse å ta. Så fikk vi ikke noen flere begrunnelser. De skrev ingen ting om hvorfor, sa Välbe til Dagbladet.

DA hadde hun definitivt fått tilbake humøret, og la leende til:

- Vi har et uttrykk på russisk der det heter at vi bare inviterer de nærmeste vennene våre til bryllup.

Ellers inviterer både IOC -og FIS-lederne ofte til galgenhumor.

Men egentlig er dette bare dårlig gjort mot russerne.

OG det er dårlig gjort mot oss. For det var åpenheten i rettsbehandlingen som ga alle som ønsker en mulighet til å skjønne det juridiske grunnlaget for at for eksempel Therese Johaug ikke skal ha noe dopingmerke klistret på seg.

En slik sjanse får ikke Sergej Ustjugov. Stjernen fra sist verdensmesterskap starter på VM-sprinten i dag med en ufortalt forhistorie.

Det er for mange av dem i russisk toppidrett. Men denne gangen er det systemet utenfor Russland som svikter ved ikke å sikre en åpen rettsprosess.

Torsdag

21. februar

Kl 12.00 Prolog sprint: Sprint fristil kvinner og herrer
Kl 14.00 Finaler: Sprint fristil kvinner og herrer

Fredag

22. februar

Kl 10.30 Hopp storbakke: Kombinert (HS120 i Innsbruck)
Kl 16.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Lørdag

23. februar

Kl 11.00 15 kilometer skibytte: Kvinner
Kl 12.30 30 kilometer skibytte: Herrer
Kl 14.30 Hopp Storbakke: Herrer

Søndag

24. februar

Kl 09.15 Semifinaler lagsprint: Langrenn kvinner og herrer
Kl 10.30 Hopp lagsprint: Kombinert
Kl 11.30 Finaler lagsprint: Sprint fristil langrenn kvinner og herrer
Kl 13.30 Lagsprint kombinert 2 x 7,5 kilometer langrenn
Kl 14.45 Lagkonkurranse hopp: I Innsbruck

Tirsdag

26. februar

Kl 13.30 10 kilometer klassisk: Kvinner
Kl 16.00 Kvalifisering hopp: Kvinner

Onsdag

27. februar

Kl 14.00 15 kilometer klassisk: Herrer
Kl 16.15 Hopp: Kvinner

Torsdag

28. februar

Kl 11.00 Hopp normalbakke: Kombinert
Kl 13.00 Stafett langrenn: Kvinner, 4x5 kilometer
Kl 15.15 Kombinert langrenn: 10 kilometer

Fredag

1. mars

Kl 13.15 Stafett langrenn Herrer, 4x10 kilometer
Kl 16.00 Hopp Herrer, normalbakke

Lørdag

2. mars

Kl 11.00 Lagkonkurranse kombinert: Hopp normalbakke
Kl 12.15 30 kilometer: Kvinner, fristil
Kl 14.45 Lagkonkurranse kombinert: Langrenn, 4x5 kilometer
Kl 16.00 Mixed lagkonkurranse hopp: normalbakke

Søndag

3. mars

Kl 13.00 50 kilometer: Herrer, fristil

Kan du slå venner, rivaler, langrennsløpere og eksperter i Fantaski?

Dagbladet og Swix lanserer et nytt managerspill for langrenn. Her kan du sette opp ditt eget lag bestående av seks jenter og seks gutter foran hver verdenscuprunde. Du får poeng ut ifra hvordan dine utøvere presterer.

Spillet går over hele sesongen, men du vinner premier hver eneste runde.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer