Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Holmenkollmedaljen: Vraker Justyna Kowalczyk og Martin Johnsrud Sundby

Dårlig gjort

Skiforeningen tar ikke tilbake medaljene til de største dopingsvindlerne. I stedet straffes de virkelige skiheltene som aldri har forsøkt å jukse.

FORTJENER ÆRESPRIS: Justyna Kowalczyk har vært en av skihistoriens største profiler. Hun har oppnådd alle resultatene sine gjennom ærlig trening. Da rimer det ikke at Skiforeningen nekter å gi henne Holmenkollmedaljen på grunn av et regelbrudd.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORTJENER ÆRESPRIS: Justyna Kowalczyk har vært en av skihistoriens største profiler. Hun har oppnådd alle resultatene sine gjennom ærlig trening. Da rimer det ikke at Skiforeningen nekter å gi henne Holmenkollmedaljen på grunn av et regelbrudd.. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

ETTER at italiensk politi forleden raidet hotellet til den russiske skiskytteren Aleksandr Loginov på jakt etter bevis for mer doping, fikk jeg mailboksen full av russiske skiskytterentusiaster som minnet om hvordan Norge visstnok i årevis har svindlet verden ved hjelp av astmamedisinering.

Den gjennomgående umoralen i disse e-mailene var at juks egentlig ikke er så farlig:

  • For alle jukser jo i toppidretten. Ikke sant? Litt bloddoping her, litt leppesalve der og så en dose astmamedisin. Er det egentlig noen etisk forskjell mellom de som uheldigvis blir tatt?

- Nei, sier også styret i den mektige Skiforeningen i Oslo som nå nekter å gi både den polske skidronninga Justyna Kowalczyk og den norske astmatikeren Martin Johnsrud Sundby velfortjent heder.

SPORTSNYHETENE: Kristine Stavås Skistad endte på fjerdeplass i sprinten på Konnerud. Bilder fra NRK. Vis mer

Disse to skiløperne blir ikke vurdert for Holmenkollmedaljen fordi styret i Skiforeningen heretter setter grensen for god moral ved brudd på enhver dopingregel. Samtidig får tunge bloddopere beholde medaljene sine.

Det er ikke bare dårlig gjort mot to av langrennssportens sterkeste og viktigste utøvere. Denne grunnløse etiske vurderingen hjelper også de som virkelig svindler sporten.

EN gang het denne tradisjonsrike friluftsorganisasjonen "Foreningen til Ski-Idrettens Fremme". Akkurat der har den gjort en flott jobb i 137 år. Historisk var dette den sentrale foreningen bak skisportens utvikling, og den har rent sportslig evnet å fornye seg også nå som ski kulturelt sett står sterkere i Norge enn noen gang.

Men å dele ut skisportens høyeste nasjonale utmerkelse på et misforstått etisk grunnlag, fremmer slett ikke antidopingarbeidet.

Det gir bare forvirrede russiske, finske og svenske sportsentustaster enda en dårlig grunn til å sause sammen begrepene i dopingkampen på en måte som gjør all denne svindelen lettere å fordøye.

KANSKJE kan behandlingen av Justyna Kowalczyk i stedet gjøre det enklere for oss å forstå hvor uklokt Skiforeningen opptrer i denne saken. Lenge var polakken en drøm av en motstander for unge norske skijenter på vei tilbake til toppen igjen i en svindelpreget sport. Uredd, røff i praten med med pressen og passe sutrende etter stadig flere tap for Marit Bjørgen og de nye norske superheltene i sporet.

På den tida var det flere enn en ertende Petter Northug som likte å fleipe med den kantete stilen til Diesel-Doris som han kalte henne. Det er jo bildet av en slik konkurrent som løfter til ekstra innsats. Dengang var Justyna en drøm å slå.

etterpå er det lettere å se at dette tildels også var et vrangbilde skapt av alt det en deprimert Justyna selv slet med etter egen ulykke og frustrasjonen av å bli bortdømt av internasjonal skisport

Pluss den forvirringen som alltid er der når idrettsutøvere fra to ulike språk og kulturer konkurrerer.

SPORTSNYHETENE: Kristine Stavås Skistad endte på fjerdeplass i sprinten på Konnerud. Bilder fra NRK. Vis mer

JUSTYNA KOWALCZYK har i årevis vært stor i Holmenkollen. Dette er jo også blitt en skifestival der mange av polakkene er blitt en flott del av hjemmepublikummet.

Nå får ikke Justyna noen pris fra Skiforeningen fordi hun for mange år siden brukte feil salve mot en akillesbetennelse. Denne forseelsen måtte selvsagt straffes, men var slett ikke noen etisk brist. Da saken til slutt ble behandlet i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS), understreket dommerne at den polske skiyndlingen aldri hadde forsøkt å jukse.

Samtidig kritiserte CAS de internasjonale skilederne fordi Kowalczyk hadde fått en alt for streng behandling. Dommerne opphevet øyeblikkelig utestengelsen hennes. Men denne klare dommen gjør tilsynelatende ikke noe inntrykk i styrerommet i Holmenkollen selv om Skiforeningens leder Stian Berger Røsland nå sier til Dagbladet at de «følger de reglene idretten har».

Det er jo dessverre det Skiforeningen ikke gjør. Mens skillet mellom bevisst svindel og juridiske regelbrudd er tydelig i CAS og gjør at en oppegående norsk jury snart gir Therese Johaug en velfortjent Egebergs Ærespris, ligger tåka fortsatt tett oppe i Holmenkollen.

DENNE urettferdigheten vil etter hvert dra ned denne æresmedaljens betydning. Der den amerikanske antidopingsjefen Travis Tygart og de mest profilerte dopingjegerne jobber for å vise folk flest hva doping egentlig er, har Skiforeningen gått seg vill i norsk moralisme.

Da vår egen Martin Johnsrud Sundby for første gang våren 2018 ble vraket av Skiforeningen, skjedde det etter en langvarig intern diskusjon. Han var støttet av Skiforbundet og innstilt av den tverrfaglige komiteen bak Norges inntil videre viktigste skipris, men ble til slutt overraskende stoppet på styrerommet i Holmenkollen.

Dette var midt i de ville internasjonale ryktene om hva som visstnok foregikk av lyssky virksomhet bak den overveldende norske skisuksessen. Toppledelsen i Skiforeningen ville altså virkelig vise hvor rene vi var.

AKKURAT det var et riktig utgangspunkt, men resultatet ble nitrist. I stedet for å bruke utdelingen av Holmenkollmedaljen til å løfte en renere skisport, rotet Skiforeningen det til for seg selv.

For mens Martin Johnsrud Sundby dengang helt urettferdig ble vraket fra denne æresutmerkelsen uten verken å ha vært mistenkt eller dømt for juks, satt tunge bloddopere som Larisa Lazutina, Harri Kirvesniemi og Julia Tsjepalova igjen med sine Holmenkollmedaljer. Skiforeningen for god moral krevde ikke å få disse medaljene tilbake.

DET gjør de fortsatt ikke selv om det tidligere estiske nasjonalikonet Andrus Veerpalu i mellomtida har gjort at lista over vinnere også har et preg av skammens liste.

I de nye vedtektene for Holmenkollmedaljen står det bare at nye svindlere heretter vil bli anmodet om å gi medaljen tilbake dersom de blir avslørt.

Det er i disse oppsiktsvekkende nye retningslinjene for medaljen at Skiforeningen misser fullstendig i forsøket på å rettferdiggjøre vrakingen av Martin Johnsrud Sundby. Nå fastslår ledelsen i Holmenkollen at doping er doping uansett de ulike sakenes virkelige innhold.

Og at de altså heretter vil vrake hvilken som helst utøver som Justyna Kowalczyk.

DA vraker de samtidig sjansen til å bruke denne prisen til å styrke arbeidet mot doping. Nettopp Justyna ville jo vært perfekt i en slik rolle. Hun er en av sportens viktigste profiler noensinne. Med hennes suksess vokste TV-publikummet til rekordhøyder, og viste at også langrenn har internasjonalt seertekke bare stjernene er de rette.

I en slik sammenheng betyr det lite at hun samtidig har vært blant de som har tåkelagt dopingdiskusjonen mest gjennom gjentatte stygge angrep på norsk astmamedisinering. Det er derimot selve fordelen. Ved å gi en sportslig fullt fortjent ærespris til en slik unyansert kritiker av norsk skisport, vil dette viktige poenget i dopingdebatten bli tydelig:

  • Dette dreier seg ikke om rett nasjon, men om den avgjørende forskjellen mellom rett og galt.

Slik hadde det vært perfekt om Skiforeningen hadde løftet internasjonalt antidopingarbeid ved å gi både henne og Martin Johnsrud Sundby Holmenkollmedaljen samtidig.

Sånn at flere kan forstå hva det å svindle i idretten egentlig dreier seg om.

Og at de som virkelig fortjener ære for innsatsen i skisporten, til slutt får det.

Hele Norges coronakart