Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bjerketvedt-saken

Dårlig ledelse koster penger

Fotballen er ikke den eneste bransjen som betaler seg ut av konflikter. Fotballens problem er at det er så synlig.

MÅTTE BETALE: Dårlig håndtering av betente saker koster fotballen mer enn det smaker, skriver Morten Pedersen etter at Pål Bjerketvedt (bildet) og NFF måtte betale 150 000 i erstatning til Erik Loe. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE BETALE: Dårlig håndtering av betente saker koster fotballen mer enn det smaker, skriver Morten Pedersen etter at Pål Bjerketvedt (bildet) og NFF måtte betale 150 000 i erstatning til Erik Loe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

NÅR ARBEIDSFORHOLD AV forskjellige årsaker brytes av arbeidsgiver, være seg i fotballen eller næringslivet som sådan, vet man som oftest hva det kommer til å koste. Det står i kontrakten. Exit-klausulen – hvor mye som skal eller må kompenseres når vedkommende får sparken eller løses fra avtalen – er gjerne det første som diskuteres når en kontrakt inngås.

Noen kaller det fallskjermer, andre snakker om etterlønn i henhold til avtaler.

Dårlige resultater koster alltid penger.

SÅNN ER DET bare. Ferdig med det. Hvis konsernsjefen ikke leverer på bunnlinja, betal vedkommende ut. Hvis fotballtreneren ikke leverer på tabellen, avslutt arbeidsforholdet i henhold til kontrakten. Det skjer fordi det må skje, som oftest veldig ryddig, det er bare verden som går videre.

Verken aksjonærer eller supportere kan leve med dårlige resultater over tid.

KOSTET: Ivar Koteng ga Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun sparken. Foto: NTB Scanpix
KOSTET: Ivar Koteng ga Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun sparken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

DÅRLIG LEDELSE KOSTER også penger. Det er verre. Spesielt i idretten. Huden er ikke så hard som i big business. Tær blir gjerne litt ømmere i trange fotballsko. Så da Ivar Koteng i Rosenborg sparket Kåre Ingebrigtsen og Erik Hoftun uten egentlig å vite hva han kastet klubben ut i sommeren 2018, hvilket betyr at styrelederen hadde en særdeles dårlig sak da han nådde et slags metningspunkt for egen fotballfaglig meningsløshet, da ble det selvfølgelig bråk.

I tillegg koster den typen fotballedelse omdømme og veldig mye penger.

PÅ ULLEVAAL STADION har NFFs generalsekretær Pål Bjerketvedt forsøkt å ha begge hendene på rattet siden han kom i 2016. Noen ganger, når det ikke handler om det han skal være veldig god på – konsern, organisasjon og struktur – glipper den ene.

Det skjedde som fersk generalsekretær i den famøse Edvartsen-saken tilbake i 2017.

Det skjedde igjen, nå med langt mer rutine i jobben, da han før jul falt kollega Erik Loe i ryggen i det som etter hvert er blitt Bjerketvedt-saken.

DÅRLIG HÅNDTERING AV betente saker koster fotballen mer enn det smaker. RBK-saken som endte i tingretten er nevnt. Forrige sesongs store skandale, Kjetil Rekdals avskjed i Start, kostet sørlendingene mer penger enn de strengt tatt var forpliktet til i forhold til kontrakten.

Start trodde de var smarte og prøvde å slippe billig unna.

Da Kjetil Rekdal kom drassende med advokat ble det dyrere.

DYR I DRIFT: Svein-Erik Edvartsen fortsetter å koste NFF penger. Foto: NTB Scanpix
DYR I DRIFT: Svein-Erik Edvartsen fortsetter å koste NFF penger. Foto: NTB Scanpix Vis mer

MEN INGEN ER blitt dyrere enn Svein-Erik Edvartsen. Så langt har han kostet NFF rundt 2,5 millioner kroner i økonomiske forlik. Det kan bli mer, det er derfor jeg skriver så langt.

Ryktene forteller at et nytt søksmål kan være på vei.

PÅL BJERKETVEDT BLE tatt med buksene nede da Josimar kastet kildevernet på havet og avslørte fotballforbundets generalsekretær som kilden som hadde gitt bladet lite flatterende bakgrunnsinformasjon om Erik Loe. Det hadde han ikke regnet med. Det var direkte uflaks.

Like fullt var det ekstremt kritikkverdig ledelse.

DET SAMME KAN tilføyes i Edvartsen-saken. Uavhengig av rett eller galt eller e-poster til feil adressat, saken som i utgangspunktet var en fillesak var de facto løst to ganger før alt endte i konflikten vi ennå ikke har sett slutten på. Jeg husker godt den andre gangen, jeg så Vålerenga-Sogndal på Ullevaal den 23. april 2017, da Pål Bjerketvedt plutselig ringte og sa at saken var løst.

FÅR ERSTATNING: Erik Loe. Foto: NTB Scanpix
FÅR ERSTATNING: Erik Loe. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Klokka 18.11 den søndagskvelden mottok NFFs generalsekretær en e-post fra advokat John Christian Elden om at Svein-Erik Edvartsen hadde akseptert rammene som var blitt framlagt to dager i forveien.

Dagen etter, fordi dommersjef Terje Hauge ikke kunne akseptere det arbeidsgiveren hans aksepterte, eskalerte konflikten.

GOD LEDELSE DER og da hadde vært å gi dommersjefen et ultimatum. Det skjedde ikke. Da Josimar ba om et intervju, hadde god ledelse vært å ikke gi dem bakgrunnsinformasjon av negativ karakter om en kollega. Det skjedde heller ikke.

Konsekvensen av disse to tilfellene har kostet Pål Bjerketvedt integritet og omdømme, og NFF 2,65 millioner kroner.

Forhåpentligvis er det god læring.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!