Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Klæbo og Harsem best i prologen i Planica

Dårlig nytt for Bjørgen: Harsem banket verdenseliten med råsterk prolog

Både Kathrine Harsem og Johannes Høsflot Klæbo banket verdenseliten i sprintprologen i Planica. Går Harsem like raskt resten av dagen, kan OL-sprinten ryke for Marit Bjørgen.

IMPONERTE: Kathrine Harsem viste kjempekreftene sine i sprintprologen i Planica og kan danke Marit Bjørgen ut av sprintlaget i OL om hun fortsetter i denne farta i finaleheatene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IMPONERTE: Kathrine Harsem viste kjempekreftene sine i sprintprologen i Planica og kan danke Marit Bjørgen ut av sprintlaget i OL om hun fortsetter i denne farta i finaleheatene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kathrine Harsem har kniven på strupen og går for en plass på det norske sprintlaget i OL i dag.

Det er Marit Bjørgen som må dankes ut av sprintlaget om Harsem skal få gå noen skirenn i vinter-OL i Pyeongchang.

Harsem ser ut til å ha truffet perfekt med dagsformen og leverte en monstertid i prologen i Planica.

Den norske 28-åringen vant sprintprologen foran Stina Nilsson, Anna Dyvik og Maiken Caspersen Falla i den rekkefølgen. Sprintener Falla var tre sekunder bak Harsem i prologen.

Også profiler som Krista Pärmäkoski, Sadie Bjornsen, Hanna Falk og Heidi Weng ble satt kraftig på plass av Harsem i den 1,4 kilometer lange klassiskløypa på rundt 900 meters høyde. Vinnertiden til Harsem var 3.28.03.

Kampen om de fire plassene

BEST: Johannes Høsflot Klæbo vant oppskriftsmessig prologen i Planica.
Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
BEST: Johannes Høsflot Klæbo vant oppskriftsmessig prologen i Planica. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix Vis mer

Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng er i utgangspunktet inne på det norske sprintlaget, mens Marit Bjørgen satte seg selv i førersetet i kampen om den fjerde plassen etter å ha spurtslått Harsem på oppløpet i NM-sprinten på Gåsbu.

Da varslet Harsem til Dagbladet at hun ville overtale Bjørgen til å droppe OL-sprinten.

- Marit burde stå over OL-sprinten. Hun har vunnet før. La meg få sjansen, sa Harsem til Dagbladet og smilte.

- Jeg har prøvd å slå Marit litt på rumpa og godsnakke henne, men det er helt åpent, og det er heller ikke alene opp til henne. Det kan jo hende at jeg blir tatt ut.

Bjørgens svar til Harsem

Langrennsdronninga fra Rognes var imidlertid klar på at hun ikke ville gi fra seg sprintplassen om hun føler at det er en medaljesjanse.

- Nå må vi se hvem Roar velger. Hvis jeg er en av de fire, må jeg ta en vurdering på om jeg skal gå. I så fall må jeg føle at jeg er god nok for en finale. Hvis jeg føler det, vil jeg ikke gi fra meg plassen. Det er mitt siste OL, så jeg vil benytte sjansen, sier Bjørgen til Dagbladet.

Nå forsøker Harsem i stedet å imponere så mye i Planica dag at Roar Hjelmeset ikke kan vrake henne til OL-sprinten. Bjørgen deltar ikke på dagens sprint og lader i stedet opp til OL i høyden i Seiser Alm.

Klæbo herjet igjen

I herrenes prolog var nok en gang Johannes Høsflot Klæbo i en egen klasse i herrenes 1,6 kilometer lange prolog. Nærmest var svenske Calle Halfvarsson, som endelig virker å være tilbake i god, gammel form.

Emil Iversen leverte også en meget overbevisende prolog med den tredje raskeste tiden. Pål Golberg fulgte opp med 6. plass, mens Sondre Turvoll Fossli, Eirik Brandsdal og Sindre Bjørnestad Skar også tok seg videre til kvartfinalene. Fredrik Riseth røk ut.

Det er først og fremst Iversen, Golberg, Brandsdal og Turvoll Fossli som kjemper om de tre sprintplassene i OL som er ledig ved siden av Klæbo, men Stadaas og Skar håper å blande seg inn i diskusjonen med en pallplass i dag.

Den italienske sprintstjerna Federico Pellegrino, som er best i fristil, ble slått med hele 15 sekunder av Klæbo i prologen og er utslått. Sistemann som gikk videre fra prologen var Emil Jönsson på 30. plass. Noe overraskende snek også Marcus Hellner seg videre fra sprintprologen i klassisk i den harde løypa.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!