Therese Johaug

Dårlig nytt for de andre

Rapportene fra Therese Johaugs OL-oppkjøring er svært gode. Det betyr enda mer trøbbel for konkurrentene.

KNUST: Russiske Tatjana Sorina ble overrasket da hun i høst fikkk være med Therese Johaug på trening. Video: Haarstad/Løkås/Særsland Vis mer
Publisert

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Det har lenge vært kjent i skimiljøet at OL-rennene i Kina har noen rammer som passer for verdens beste langrennsjente:

  • Kombinasjonen av tynn luft og trå snø er bra for den løperen i feltet med mest erfaring og best fysikk.

OL-løyper med ekstreme krav til kontrollert utholdenhet, gjør Therese Johaug til en naturlig favoritt blant distanseløperne selv om hun de siste sesongene er blitt jaget av yngre konkurrenter med like stort oksygenopptak.

Akkurat den konkurransen ser ut til å trigge stadig nye forbedringer i prestasjonene til den norske veteranen. For rivalene må Johaugs stødige framgang etter come backet høsten 2018 ha vært frustrerende.

Der de har utlignet forskjellen opp de bratteste bakkene, har Therese i stedet sklidd fra i det lettere terrenget; altså de partiene i løypa som historisk var hennes svakhet.

Da er det svært dårlig nytt for resten av det internasjonale langrennsfeltet at testresultatene til Therese Johaug foran denne OL-sesongen tildels er sterkere enn noen gang.

DE beste langrennsløperne er av gode grunner forsiktige med å vektlegge tester fra oppkjøringen. Det å sammenligne tider fra rulleski-tester på tredemølla til mulige resultater på snø, er en dristig øvelse. Dette er først og fremst et verktøy for å få kontrollert, effektiv trening.

Johaugs mange gode tester er likevel interessante. Dette er en voksen, spesielt godt trent utøver der framgang så seint i karrieren i seg selv er et sjeldent kvalitetstegn.

I tillegg er hun en løper med så god innsikt i de detaljene som skiller på snø, at hun mer enn noen kan hente ut fart av en slik positiv fysisk utvikling.

GJENNOM de siste sesongene er Therese Johaug kommet så langt i disse tekniske detaljene at både personlig trener Pål Gunnar Mikkelsplass og de nærmeste hjelperne hennes sliter med å peke ut de enkelte årsakene til denne nye framgangen.

Sannsynligvis er det heller all den varierte, maskinmessige treninga over tid som stadig forrenter seg.

DISSE utbetalingene for lang og tro tjeneste blir også større fordi hun er mer systematisk med selve treningsopplegget enn de fleste andre. Fram mot OL fortsetter Therese med sin egen oppkjøring basert på dokumentert erfaring fra suksess vinter etter vinter.

Dette er en trening som blir nøye fulgt opp av lillebror Karstein. Han er like detaljorientert, og sikrer en orden i oppfølgingen som minimerer farene for overbelastning.

Den tryggheten rundt innholdet i hver eneste økt gjør at Therese har skaffet seg gode rutiner for mye lengre høydeopphold enn de andre norske skiløperne.

Den erfaringen er perfekt inn mot konkurranser i uvante forhold i tynnluft.

SÅNN er det en stadig sikrere Therese Johaug som skal forsøke å ta sitt første individuelle OL-gull. Hun vet at hun kommer til Kina etter å ha forberedt seg så godt som det er mulig.

Nettopp et slikt detaljert treningsarbeid gjør det uansett lettere å akseptere at også konkurrentene kan utvikle seg nok til å slå henne. For eksempel slik det skjedde på svært raskt føre i Seefeld i spurten på sisteetappen under stafett-VM i 2019.

RAMMENE rundt OL-konkurransen minimerer også den risikoen. Med nattekulde ned mot 25 minus og vanlige februarvær på rundt 10 kuldegrader, skal det mye til før farten blir ekstremt høy i løypene. Skjer det, kommer Therese Johaug uansett med et eget løpsopplegg for det helt uventede.

Løypeprofilene er perfekte for hennes styrker. Opplegget i fristil er å holde dobbeltdansen i stigningene lenger enn konkurrentene: altså slik det skjedde da Simen Hegstad Krüger på mer stabil teknikk og bedre fysikk bare seg fra konkurrentene på vei inn til gullet på 30km i sist OL.

På samme vis er det tenkt å utnytte staking lenger opp i motbakkene under de klassiske konkurransene. Her har jo Therese dratt fra de yngre konkurrentene de siste vintrene.

Og om konkurrentene fortsatt henger med, kommer disse OL-løypene med en helt spesiell avslutning.

STERK: Trenerne til Therese Johaug hevder hun aldri har vært sterkere enn nå. Video: Haarstad/Løkås/Særsland Vis mer

MENS de sterkeste spurterne har hatt en fordel av stor fart inn mot mål i de to siste verdensmesterskapene, blir opplegget i Kina annerledes. OL-stadion ligger høyt i terrenget med en stigning. De gir motbakke i inngangen til spurten med en flate på de siste metrene.

Selv om rivalene også er blitt like sterke i de bratteste spurtbakkene, er dette en fin trase for Therese Johaug. Her slipper hun i teorien å ta hensyn til konkurrenter med større fart i den avgjørende utforkjøringen som for eksempel amerikanske Jessica Diggins.

I PRAKSIS har nok Therese enda en plan også for det. Det er denne evnen til å forberede alt inn mot de største konkurransene som har gitt den store suksessen i to mesterskap på rad.

Når hun nå kommer til sitt tredje bedre trent enn noen gang, er det virkelig dårlig nytt for de andre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer