Maren Lundby

Dårlig nytt

Det internasjonale skiforbundet har trøbbel med å erstatte hopprennene som forsvinner med avlyste Raw Air. Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, mener Maren Lundby og co. settes i en «håpløs situasjon».

FORTVILER: Maren Lundby. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
FORTVILER: Maren Lundby. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- For å være helt ærlig med deg: Det er ekstremt utfordrende å erstatte Raw Air.

Det sier renndirektør i FIS, Sandro Pertile, til Dagbladet.

Torsdag 12. februar ble det kjent at Norges svar på Hoppuka, Raw Air, måtte avlyses. Årsaken er de knallharde innreisereglene for utlendinger og at regjeringen ikke vil gjøre unntak for idrettsutøvere.

Raw Air skulle i utgangspunktet arrangeres i Oslo, Lillehammer, Trondheim og Vikersund fra 12. til 21. mars. Det internasjonale skiforbundet FIS jobber på spreng for å finne nasjoner og steder som kan erstatte de avlyste rennene. Men til Dagbladet opplyser FIS-direktør Pertile at det er alt annet enn enkelt.

RENNDIREKTØR I FIS: Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB
RENNDIREKTØR I FIS: Sandro Pertile. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

- Vi prøver å finne løsninger. Og vi jobber med løsninger. Det mest realistiske er å arrangere renn i Planica i Slovenia to helger på rad, sier han.

Det vil i så fall si 19.-21. mars og 25.-28. mars. Løsningen innebærer at det vil gå 14 dager fra ski-VM avsluttes i Oberstdorf til verdenscupen starter opp igjen.

Og med all sannsynlighet er det Maren Lundby og de kvinnelige hopperne som blir de store taperne. Under Raw Air var planen å arrangere fem renn for kvinnene. Ingen av disse ser ut til å bli erstattet.

- Jeg er ganske forberedt på at vår sesong kommer til å ende med fem renn i Russland etter VM, sier hun.

I Russland arrangeres det lenge planlagte Russia Blue Bird Tournament fra 19. til 28. mars.

TIL TOPPS: Det norske laget vant mix lagkonkurranse i Rasnov i Romania lørdag. Fra venstre: Halvor Egner Granerud, Daniel-André Tande, Silje Opseth og Maren Lundby. Foto: NTB
TIL TOPPS: Det norske laget vant mix lagkonkurranse i Rasnov i Romania lørdag. Fra venstre: Halvor Egner Granerud, Daniel-André Tande, Silje Opseth og Maren Lundby. Foto: NTB Vis mer

- Jeg skulle gjerne sett at vi ikke var i denne situasjonen, sa kulturminister Abid Raja da det ble kjent at regjeringen ikke ville gi innreisefritak.

- Vi har en krevende situasjon med de muterte virusene. Det vil derfor ikke bli gitt noen unntak før 1. mars.

Pertile er overrasket over regjeringens beslutning. Han sier det har skapt mye trøbbel for hopperne. FIS har satt deadline til torsdag eller fredag denne uka med å finne en arrangør - eller arrangører - som kan erstatte de avlyste Raw Air-rennene.

- Utfordringen er å finne sponsorer som kan finansiere løsninger, sier FIS-direktøren.

REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
REAGERER: Sportssjef Clas Brede Bråthen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Mens herrenes verdenscupavslutning i beste fall blir amputert, er det nok en gang full krise for de kvinnelige hopperne.

- Det er en håpløs situasjon, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Vi i Norge må i alle fall ha forståelse for at det er vanskelig å finne nye arrangører. Vi har ikke fått til noe verdens ting denne sesongen. Egentlig er det en helt uforståelig situasjon. Det hadde ikke vært noe problem å arrangere hopprenn i Norge og gjøre det like trygt som ellers i verden.

Bråthen sier utlendingene er «halvveis i sjokk» over at det ikke er verdenscuprenn i Norge denne sesongen. Inntrykket er at Norge ikke er med på den internasjonale dugnaden, men reiser rundt på andres regning.

- Folk klarer ikke å skjønne at dette er skinasjonen Norge, påpeker Bråthen.

HOPPER NAKEN: Her setter Halvor Egner Granerud (24) utfor, uten klær. Video: Jens Schøien Øvregård. Vis mer

Halvor Egner Granerud, Maren Lundby og de andre hopperne er nå på vei fra Rasnov i Romania til Oberstdorf i Tyskland. Der venter ski-VM til uka.

- Det er litt rart at vi får reise rundt i hele verden. Resten av verden bidrar til dugnaden, men det gjør ikke Norge. Det er rart, sier Lundby, som understreker at fokuset nå er på VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer