Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball-VM kvinner 2023

Dårlig rykte stopper VM

Colombia vil gjerne ha det verdensmesterskapet i 2023 der de norske fotballjentene fort blir blant favorittene. - For voldelig, sier FIFA, som fortsatt husker drapet på Medellins egen VM-spiller.

PREGER BYEN: 27 år etter at han ble drept preger fortsatt narkokongen Pablo Escobar storbyen Medellin så mye at det svekker Colombias sjanser til å få det prestisjetunge fotball-VM for kvinner. De 214 medlemmene i FIFA stemmer åpent om mesterskapet i morgen. FOTO: AFP/Raul Arboleda.
PREGER BYEN: 27 år etter at han ble drept preger fortsatt narkokongen Pablo Escobar storbyen Medellin så mye at det svekker Colombias sjanser til å få det prestisjetunge fotball-VM for kvinner. De 214 medlemmene i FIFA stemmer åpent om mesterskapet i morgen. FOTO: AFP/Raul Arboleda. Vis mer

SEKS skudd utenfor en nattklubb for 26 år siden drepte den colombianske fotballstjernen Andres Escobar. Drapet var en ganske tilfeldig del av gjengoppgjøret i millionbyen Medellin om arven etter en enda mer kjent Escobar; narkokongen Pablo, men påvirker fortsatt landet:

  • Nå glipper det prestisjetunge fotball-VM for kvinner.

Internasjonal kvinnefotball er inne i en eksplosiv framgang. Aldri har det vært større konkurranse om å få arrangere dette mesterskapet. Ti land har prøvd å skaffe seg sluttspillet i 2023, og i morgen kommer avgjørelsen. Men det blir neppe Colombia.

Forleden kom ekspertene fra det internasjonale fotballforbundet (FIFA) med en evalueringsrapport om landet som såret colombianerne dypt.

- Mulig kriminalitet mot tilreisende må vurderes i det videre arbeidet med søknaden, konkluderte FIFAs rådgivere. De var svært skeptiske og vurderte Colombia lavest av alle søkerne.

Etter alle de populære TV-seriene om narkofyrsten Pablo Escobar, lever landet i skyggen av sin blodige fortid.

Fotballfamilien tør ikke dra dit.

FORDI det store feltet av mulige VM-arrangører ble tynnet ut av kampen mot coronaviruset, kom Colombia seg helt til finalen mot Australia/New Zealand og Japan. Der stoppet det i en granskingsrapport som foruten praktiske bemerkninger, altså satt et spørsmålstegn ved tryggheten for utlendinger.

Det ble ikke tatt nådig opp. Sist helg leverte landets fotballpresident Ramon Jesurun et felles brev med det søramerikanske fotballforbundet (COMNEBOL) til FIFA med anklager om at sporten diskriminerte dem:

- Dette er ren uvitenhet om virkeligheten i Colombia. Landet har i dag stabilitet og sosial fred, fastslo brevskriverne, og la til at FIFA ikke engang var interessert i å undersøke situasjonen i Colombia.

AKKURAT det er neppe hele sannheten. Sist vinter var det igjen stor sosial uro i Colombia. Selv om streikene og demonstrasjonene stort sett var fredelige, stiger dessverre kriminaliteten igjen.

I den siste offentlige amerikanske vurderingen av sikkerheten for tilreisende, blir faren for kriminalitet, terrorisme og kidnapping oppgradert med hovedstaden Bogota som et høyrisikoområde.

Det er trist nytt for et spennende og vakkert land som de siste åra har opplevd en sterk økning i turistindustrien.

COLOMBIA hadde planlagt dette mesterskapet med kamper i ti byer inkluderte velkjente steder fra TV-serien Narcos som Bogota, Cali og Medellin; altså byen der Pablo Escobar regjerte for snart 30 år siden.

Denne storbyen ligger som en perle i de grønne fjellene på opp mot 2000 meters høyde. Etter at Escobar og hans etterfølger Don Berna slapp grepet tidlig på 2000-tallet, har en systematisk sosial utbygging gitt stor økonomisk framgang.

BEDRINGEN i levekår var påfallende for en utenforstående da jeg besøkte byen under futsal-VM i 2016. Den gang kunne du som turist ganske trygt bruke hele dette naturskjønne området, og møte innbyggere fra ulik sosial bakgrunn som var glade og stolte over forandringen. Dette var en av de flotteste storbyene jeg har sett.

På den tida var da også Medellin hypet internasjonalt som en av klodens mest spennende storbyer, men som ellers i Sør-Amerika er kontrasten mellom fattig og rik ekstrem.

Det gjør samfunnet ustabilt. Etter at antall mord i byen hadde sunket med 95 prosent fra Escobar-perioden tidlig på 90-tallet, er det igjen en viss negativ utvikling.

MER har dessverre ikke Colombia og Medellin å gå på med en forhistorie med drapet på VM-spilleren Andres Escobar rett etter at han hadde laget selvmål under sluttspillet i USA 1994.

Fotballstjernen Escobar var ikke i slekt med narkosjefen. Han ble hentet til byen da navnebroren ville bruke narkopenger på å bygge opp det lokale laget Atletico National. Forholdet mellom de to kan du se i den gode dokumentaren «Two Escobars».

NASJONALHELTEN Andres ble skutt utenfor en nattklubb i det fasjonable turistområdet El Poblado idet han kom hjem fra USA-VM den sommeren. Det skjedde etter en krangel med brødreparet Santiago og Pedro Gallon Henao som forsøkte å overta byens narkohandel etter at Pablo Escobar var blitt drept året før.

- Selvmål, selvmål!, ropte brødrene i forakt til Andres inne på klubben. VM-spilleren ba dem stoppe, men seinere ventet de på ham da fotballspilleren satte seg inn i bilen sin.

Der skjøt livvakten deres Andres Escobar seks ganger i hodet og skrek «mål» etter hvert skudd. Akkurat som colombianske TV-kommentatorene noen dager før hadde ropt «goal» like mange ganger da Andres var klønete på et innlegg foran eget mål og sendte Colombia ut av VM med 1-2 mot USA i gruppespillet.

er det kvinnenes VM-sluttspill som ryker. Det skjer ikke bare på gammel vold. Den manglende satsingen på kvinnefotball i Colombia er blitt hardt kritisert av landets egne spillere. Seinest i fjor var det et internt oppgjør med ledernes diskriminering og sexisme. Da manglet kvinnelandslaget trener og hadde ikke fått spille kamper på et halvt år.

I tillegg truet det nasjonale fotballforbundet med å stenge den ganske nye proffligaen for kvinner. Den avgjørelsen ble endret dels etter press fra landets mannlige stjernespillere, og serien fikk i stedet et oppsving. Men hendelsen svekket det colombianske fotballforbundet.

Det er kanskje derfor colombianerne selv påpeker i søknaden at et slikt fotball-VM kan «redefinere oppfatningen av fotball for kvinner i Colombia og Sør-Amerika», mens FIFA-rapporten etterlyste konkrete eksempler på hvordan de nasjonale fotballmyndighetene selv vil bidra til å endre denne kulturen.

DERMED går mesterskapet ganske sikkert til kombinasjonen Australia/New Zealand etter at Japan denne uka trakk seg på grunn av usikkerheten rundt coronaviruset.

Selve valget av neste VM-arrangør har FIFA gjort åpen i et forsøk på å stoppe korrupsjonen som har preget disse tildelingene. Nå kan alle se hvilken arrangør de ulike medlemslandene foretrekker.

Da blir også klart om Escobars rykte fortsatt stopper Colombia.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!