Dårlig seeding for Norge

Seedingen i fredagens VM-trekning ble vedtatt på et møte i organisasjonskomiteen i dag. Norge er seedet på nivå fire.

Som vanlig er det oppnådde resultater i de to siste EM- og VM-kvalifiseringer som legges til grunn for seeding av de europeiske lagene. I forrige uke opplyste arrangøren at FIFA-rankingen skulle brukes til seeding, noe som ville løftet Norge ett nivå opp. Men håpet om bedre seeding ble ikke innfridd.

Norge kan i verste fall komme i gruppe med Frankrike (eller Spania), Nederland, Romania, Ungarn og Albania.

Med flaks i trekningen kan motstanderne bli Tyrkia (eller England), Slovenia, Østerrike, Kypros, Liechtenstein og Andorra.

Uansett må Norge i kampen om å komme til VM i Tyskland i 2006 møte tre lag som er høyere rangert. Åtte gruppevinnere og de to beste toerne går rett til VM, mens de øvrige toerne møtes i omspill om tre VM-plasser.

Slik blir seedingen:

  • Nivå 1: Frankrike, Portugal, Sverige, Tsjekkia, Spania, Italia, England, Tyrkia.
  • Nivå 2: Nederland, Kroatia, Belgia, Danmark, Russland, Irland, Slovenia, Polen.
  • Nivå 3: Bulgaria, Romania, Skottland, Serbia og Montenegro, Sveits, Hellas, Slovakia, Østerrike.
  • Nivå 4: Ukraina, Island, Finland, Norge, Israel, Bosnia og Hercegovina, Latvia, Wales.
  • Nivå 5: Ungarn, Georgia, Hviterussland, Kypros, Estland, Nord-Irland, Litauen, Makedonia.
  • Nivå 6: Albania, Armenia, Moldova, Aserbajdsjan, Færøyene, Malta, San Marino, Liechtenstein.
  • Nivå 7: Andorra, Luxembourg, Kasakhstan.

Slik foretas trekningen:

Lagene trekkes inn i grupper fra laveste til høyeste nivå. Først trekkes de tre lagene fra nivå 7 inn i gruppe 1-3. Så trekkes lagene fra de øvrige nivåene inn i gruppe 1-8 i den rekkefølge de kommer opp av bollen.

Unntaket er på nivå 1, der det er bestemt at England, Frankrike, Italia og Spania skal være i grupper med bare seks lag. De plasseres altså i første ledige gruppe fra 4 og oppover når de trekkes.

Norge kommer til å få en motstander fra hvert av nivåene 1, 2, 3, 5, 6 og eventuelt 7, men kan ikke møte noen av de andre lagene i nivå 4.

Seedingen åpner for øvrig for en gruppe med England, Irland, Skottland, Wales og Nord-Irland. En tilsvarende nordisk gruppe kan omfatte Sverige, Danmark, Norge (eller Finland eller Island) og Færøyene.

(NTB)