- Dårlig, som ventet

Kongen kom tredje sist den første dagen i Miami. Han håper på bedre resultater, men sier seilasen gikk omtrent som forventet.

Kong Harald og hans mannskap hevdet seg ikke blant de beste i regattaen Acura SORC. I de tre racene torsdag var kongens båt henholdsvis nummer 16, nummer 11 og nummer 21. Det deltok 21 båter i klassen.

Det var sol og frisk vind i farvannet utenfor Miami Beach under hele regattaen.

- På det aller verste blåste det 12 sekundmeter. Det er det samme som liten kuling. Det er nydelig vær og flotte forhold, men det er vanskelig å seile i så mye vind, sa kong Harald til de norske journalistene etter seilasen.

Helt fin

Kong Harald er kaptein og sto selv til rors på båten, som er en konkurranseseilbåt av typen Farr 40. Den italienske eieren kaller båten «Breeze», men i resultatlisten står den oppført som «Fram», som er navnet på kongens egen båt.

Kongen har aldri seilt med denne båttypen før, og sier den er vanskelig å seile i sterk vind.

Regattaen startet klokken 10 om morgenen lokal tid, og var slutt ved 16-tiden. Den sykmeldte kong Harald følte seg helt fin etter en lang og aktiv dag i sol, sjø og vind.

- Det har gått veldig bra å stå til rors. Jeg føler meg utrolig, merkelig bra, sier han.

Fokka falt

Den andre norske båten, Eivind Astrups «Norwegian Steam», gjorde det bedre enn kongens båt, selv om de hadde et uhell da et tau røk og fokka falt ned. Astrups båt ble nummer 12 sammenlagt. Mannskapet har seilt med denne båten i to år.

Starten foregår ved startskudd, og båtene seiler først opp mot vinden. Å ligge foran fra start er svært viktig, for da får man friskest vind. Så runder man en bøye og seiler i medvind tilbake. Det var uhyre tett mellom båtene, og krevende å runde bøyen uten å komme borti hverandre.

Det avgjørende ved rundingen er å heise spinnakeren (ballongseilet) raskt, for å komme lengst mulig foran de andre og få fri vind.

Avgjøres søndag

Hver dag fra torsdag til lørdag er det tre race à to runder, mens det er ett race søndag som er siste dag. Da blir regattaen avgjort.

Bare plasseringene teller, ikke tidene, og i denne klassen kan man ikke stryke de dårligste plasseringene. I Farr 40-klassen er alle båtene like, slik at første båt i mål vinner.

Over halvparten av båtene i klassen er USA-registrerte, men det deltar også italienske, franske, nederlandske og australske båter. Mange av deltakerne i regattaen er profilerte seilere.

(NTB)

VED GODT MOT: Kong Harald gir ikke opp, tross en tam start på seilasen.