Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Dop i friidretten

Dårlig spøk: Dette showet gjelder mer enn hvor bredt Patrik Sjöberg har hoppet

Her hjelper det ikke å stryke gamle uttalelser:

STEMMEN FRA FORTIDA: Den svenske friidrettsstjernen Patrik Sjöberg minner EAA-president Svein Arne Hansen om fortida i et forsøk  på å stryke alle gamle rekorder. Det er ingen grunn for at Sjöberg skal lykkes. FOTO: Expressen
STEMMEN FRA FORTIDA: Den svenske friidrettsstjernen Patrik Sjöberg minner EAA-president Svein Arne Hansen om fortida i et forsøk  på å stryke alle gamle rekorder. Det er ingen grunn for at Sjöberg skal lykkes. FOTO: Expressen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DEN aller største europeiske friidrettssjefen og tidligere arrangør av Bislett-stevnet Svein Arne Hansen er om dagen svært opptatt av å stryke sportens gamle, suspekte rekorder, men akkurat nå skulle han gjerne fått strøket et eget sleivspark fra den såkalt «ville tida» som stevnefikser på 1980 -og 90-tallet.

Det var dengang svenske Patrik Sjöberg var verdens beste høydehopper med en imponerende rekord på 2.42 meter , og så populær på Bislett og andre storstevner at han seinere fikk det legendariske spørsmålet av en svensk komiker: «Hvor bredt har du hoppet?».

POPULÆR MANN: Patrick Sjöberg har vært i rampelyset  nestensammenhengende etter sin karriere. Her med komikeren Harald Eia på TV-showet Skavlan under en boklansering for noen år siden. FOTO: Kyrre Lien / Scanpix
POPULÆR MANN: Patrick Sjöberg har vært i rampelyset  nestensammenhengende etter sin karriere. Her med komikeren Harald Eia på TV-showet Skavlan under en boklansering for noen år siden. FOTO: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

Sjöbergs bredderekord blir nok stående, men den nåværende europarekorden hans i høyde ryker om Hansen og det europeiske friidretsforbundet får det som de vil.

Det har gjort Patrick Sjöberg sint og er bakgrunnen for at en annen gammel humor er blitt langt mer ubehagelig aktuell. For en sommerkveld på Panorama Bar i Oslo fleipet Hansen ikke fullt så elegant med at han selv pisset i uringlasset under en dopingprøve for en av de inviterte Bislett-stjernene. Den spøken var så høyrøstet at den nå noen tiår seinere kommer som et ekko fra den fortida friidretten forsøker å beinfly fra.

Det ekkoet er forøvrig vel unt. Dop har egentlig aldri vært noe å spøke med for idrettsledere..

DET har Svein Arne Hansen (71) etter hvert skjønt, men erkjennelsen har tatt tid. Som stevnearrangør for Bislett fra 1985 til 2009 vasset han i dopingsølet.

BISLETT-SJEF: Svein Arne Hansen (til venstre)  jobbet i årevis med å hente friidrettens største navn til de årlige lekene på Bislett. Her med vår egen storhopper Steinar Hoen som seinere overtok Hansens jobb som sjef for det populære stevnet. FOTO: Erik Johansen/Scanpix.
BISLETT-SJEF: Svein Arne Hansen (til venstre)  jobbet i årevis med å hente friidrettens største navn til de årlige lekene på Bislett. Her med vår egen storhopper Steinar Hoen som seinere overtok Hansens jobb som sjef for det populære stevnet. FOTO: Erik Johansen/Scanpix. Vis mer

Hvor skitten han ble, vet han best selv:

- Jeg tenkte at dette måtte vi få en slutt på. Jeg har utrolig god samvittighet for at jeg ikke har jukset, sier han til meg nå. Det får stå der. De siste dagene har andre som Patrik Sjöberg og Ingrid Kristiansen hintet det motsatte. Men de uttalelsene blir aldri bevis i noen sak.

Først og fremst fordi påstandene om at Hansen og de andre Bislett-arrangørene betalte rene utøvere for å stille opp i dopingtester, ikke rimer med datidas kontrollregime; som stevnesjef hadde ikke Hansen noen innvirkning på hvem som ble plukket ut for test. Men også fordi ingen med noen som helst juridisk kraft gidder å rote i gamle, halvkvedede dopingsaker.

Til det er det for mange nye.

AKKURAT det er bakgrunnen for forslaget fra Svein Arne Hansen og det europeiske friidrettsforbundet (EAA) om å stryke alle gamle rekorder som ikke kan retestes. Tanken er at friidretten skal få en ny start. Det betyr ikke slutten hverken på dopmisbruket eller spekulasjonene om juks, men det gir sporten en fornyet sjanse til å ettergå både svindelen og ryktene.

Så er spørsmålet om også Hansen fortjener sin nye sjanse:

- Som stevnearrangør var han var en stor figur i internasjonal friidrett. Det faktum at han nå sitter som president i EAA, forandrer ingen ting av det han gjorde på 70, 80 -og 90-tallet, sier Patrik Sjöberg til Expressen, datidas svenske glamstjerne i sporten som med Hansens forslag altså risikerer å miste en europarekord i høyde..

- Utrolig at han er blitt europeisk friidrettspresident, samstemmer Ingrid Kristiansen i VG.

Begge var verdensstjerner i sporten på denne tida, og så omtrent det samme i miljøet som Svein Arne Hansen. De mener han visste hva som foregikk, og burde ha tatt noen andre valg underveis.

DET siste er nok Hansen ved ettertanke enig i. Nå pusher han riktignok EAAs advokater på Patrik Sjöberg for å få et enda tydeligere dementi av den konkrete påstanden om et fikset kontrollregime på Bislett enn det tilbaketoget som høydehopperen prøvde seg på i Expressen før helgen, men dette dreier seg ikke om en for sleivete svensk uttalelse eller tapt norsk ære som kan gjenopprettes av en domstol.

Svein Arne Hansens nye gode omdømme er knyttet til hans egen omvendelse til frontfigur i kampen for en renere friidrett. Tross alt er det under ett år siden han innrømmet å ha stått på feil side i en av de viktigste gamle norske dopingsakene.

REKORD FOR FALL: Patrik Sjöberg mister sin europarekord om det nye forslaget blir vedtatt i høst.
REKORD FOR FALL: Patrik Sjöberg mister sin europarekord om det nye forslaget blir vedtatt i høst. Vis mer

For nå går det fort i forsøket på å gjøre internasjonal friidrett ny.

FØR sist VM i Beijing i 2015, lokket friidrettslederne med nær en million i bonus til de utøverne som klarte å slå de gamle vanvittige dopingrekordene fra 1980 -tallet. Bare dette løftet i seg selv viste hvor lite friidretten forstod av sin egen triste historie:

  • Ingen ting hadde vært verre for sporten enn at noen av disse doprekordene hadde blitt slått. Det ville garantert vært tegnet på at svindelen fortsatte.

Nå har Svein Arne Hansen og resten av flokken av friidrettssjefer tatt den sannheten inn over seg. Det er derfor de vil stryke rekordene og begynne på nytt.

Det siste skjer bare med god nok troverdighet om også den dårlige fortida får være med. Den inkluderer for de fleste av oss både dårlige spøker, feil avgjørelser og høyst vanlig menneskelig snusk.

Men den gir i hvert fall den sporten vi er glad i en litt større sjanse til å bli bedre.

: