HER SNAKKER DE UT OM NEDTUREN: Det var både fleip og alvor da Petter Northug løp ut skuffelsen sammen med trener Trond Nystad i Toblach.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
HER SNAKKER DE UT OM NEDTUREN: Det var både fleip og alvor da Petter Northug løp ut skuffelsen sammen med trener Trond Nystad i Toblach.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Dårlige ski ødela Tour de Ski for Northug

- Det er bare å erkjenne at vi bommet.

TOBLACH (Dagbladet): En skriftlig advarsel fra juryen ble en bagatell. I dag feirer Petter Northug sin 26-årsdag vel vitende om at dårlige ski ødela vinterens store mål.

- Jeg er ikke sykt skuffet, men det er selvsagt veldig surt, sa Petter Northug til Dagbladet noen minutter etter målgang i Toblach i går.

For selv om han ikke hadde gitt opp, måtte han innrømme det:

- Det blir veldig vanskelig å vinne etter dette.

Det startet så oppskriftsmessig. Northug brukte ikke lang tid på å hente inn Dario Colognas forsprang på 14 sekunder i den drøyt tre mil lange jaktstarten fra Cortina til Toblach.

Men da alle trodde Cologna og Northug skulle begynne å kjøre lagtempo, skjedde det ubegripelige. Northug måtte slippe like fort som han var kommet opp.

For dårlig glid
De færreste skjønte noe som helst.

Var Northug syk? Eller plutselig helt ute av form? Kostet åpningen for mye?

I går kveld kunne landslagstrener Trond Nystad gi svaret. Da hadde han, som Dagbladets bilder viser, snakket ut med Petter på en rolig løpetur gjennom en lekeplass utenfor det norske løperhotellet.

- Det er bare å erkjenne at vi bommet med skiene. 99 av 100 ganger har vi minst like gode ski som konkurrentene, men det hadde vi dessverre ikke denne gangen, sier Nystad.

- Mener han selv han hadde fulgt Cologna med like gode ski?

- Ja.

- Skuffet og frustrert
- Hva snakket dere om på løpeturen?

- Det var stort sett jeg som snakket, så det ble som du skjønner mest tøv. Men Petter er selvfølgelig skuffet og frustrert, bekrefter treneren.

Mens flere av de andre norske løperne snakket om dårlige ski, ga Northug lite uttrykk for frustrasjon da han møtte pressen etter løpet. Kanskje fordi han tross alt reddet seg inn såpass at han fortsatt kan kjempe om en andreplass i Tour de Ski - i så fall hans fjerde på rad.

Han bet seg fast i halen av ei gruppe på fem som jaget bak Cologna, og vant spurten om andreplassen. Forøvrig etter en manøver som gjorde at han måtte møte for juryen, der han slapp unna med en skriftlig advarsel.

- Jeg måtte nesten slippe flere ganger. Det kunne gått mye verre. Det fryktet jeg virkelig, sa Northug.

Super-Dario
Absolutt alt tyder nå på at Dario Cologna vinner touren for tredje gang. Trolig kan bare sykdom eller uhell fravriste ham seieren.

Når to etapper gjenstår, leder han med ett minutt og 20 sekunder på Northug. Bak Northug følger farlige løpere som Alexander Legkov, Devon Kershaw, Marcus Hellner og Maurice Manificat på løpende bånd.

I dag må Petter Northug bruke 26-årsdagen, som er hviledag i Tour de Ski, til å nullstille. I morgen er det 20 kilometer fellesstart med seks bonusspurter i Val di Fiemme.

Søndag venter altså monsterbakken.