Dårligere lønnsomhet i engelsk fotball

Engelsk eliteseriefotball omsetter for svimlende beløp, men stigende spillerlønninger gjør lønnsomheten dårligere, ifølge en konsulentrapport.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Eliteserien hadde ved hjelp av TV-avtaler, effektsalg og sponsorinntekter en omsetning på 772 millioner pund (10 milliarder kroner) i fjor, og den kommer i nær framtid til å bryte milliard-pund-barrieren. Men ifølge konsulentfirmaet Deloitte & Touche Sport er et samlet overskudd for de 20 eliteserieklubbene på 13,7 millioner pund blitt til et underskudd på 34,5 millioner pund.

Årsaken er spillerlønningene. Forrige sesong var gjennomsnittslønnen for eliteseriespillere 400.000 pund (5,2 millioner kroner). Det omfatter også reservene, og gjelder samtlige klubber i eliteserien. De beste spillerne i toppklubbene tjener mye mer.

Da eliteserien ble etablert i 1992, utgjorde spillerlønningene 44 prosent av omsetningen. Nå er det steget til 63 prosent.

- Det går oppover hele tiden, og ett sted må man trekke grensen, sier Dan Jones i Deloitte & Touche Sport.

Rett ut igjen

Inntekter fra TV-rettigheter steg i fjor med 24 prosent til 46 millioner pund, og vil snart være den største inntektskilden. Inntektene fra selve kampdagene (billettinntekter og salg på arenaen) utgjorde for fem år siden halvparten av hele omsetningen, men konsulentrapporten slår fast at det snart vil være den minste av de tre hovedinntektskildene, etter TV-rettigheter og markedsinntekter.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer