Dårligere lønnsomhet i engelsk fotball

Engelsk eliteseriefotball omsetter for svimlende beløp, men stigende spillerlønninger gjør lønnsomheten dårligere, ifølge en konsulentrapport.

Eliteserien hadde ved hjelp av TV-avtaler, effektsalg og sponsorinntekter en omsetning på 772 millioner pund (10 milliarder kroner) i fjor, og den kommer i nær framtid til å bryte milliard-pund-barrieren. Men ifølge konsulentfirmaet Deloitte & Touche Sport er et samlet overskudd for de 20 eliteserieklubbene på 13,7 millioner pund blitt til et underskudd på 34,5 millioner pund.

Årsaken er spillerlønningene. Forrige sesong var gjennomsnittslønnen for eliteseriespillere 400.000 pund (5,2 millioner kroner). Det omfatter også reservene, og gjelder samtlige klubber i eliteserien. De beste spillerne i toppklubbene tjener mye mer.

Da eliteserien ble etablert i 1992, utgjorde spillerlønningene 44 prosent av omsetningen. Nå er det steget til 63 prosent.

- Det går oppover hele tiden, og ett sted må man trekke grensen, sier Dan Jones i Deloitte & Touche Sport.

Rett ut igjen

Inntekter fra TV-rettigheter steg i fjor med 24 prosent til 46 millioner pund, og vil snart være den største inntektskilden. Inntektene fra selve kampdagene (billettinntekter og salg på arenaen) utgjorde for fem år siden halvparten av hele omsetningen, men konsulentrapporten slår fast at det snart vil være den minste av de tre hovedinntektskildene, etter TV-rettigheter og markedsinntekter.

- Engelsk eliteserie blir snart fotballens første milliard-pund-liga, kanskje allerede i inneværende sesong. Utsiktene for inntekter er rosenrøde, men mye går rett ut igjen i spillerlønninger, sier Gerry Boon i konsulentfirmaet.

- Effekten av den nye TV-avtalen er allerede synlig i lønnsutviklingen. Den nye EU-avgjørelsen om overganger vil også føre til press oppover i spillerlønninger. For klubbene må det bl i som å løpe på en tredemølle, raskere og raskere, mener Boon.

Vanskelige avgjørelser

Chelsea økte sine lønnsutgifter med 56 prosent til 47 millioner pund i året, mens Leeds og Sunderland også hadde dramatiske økninger.

Manchester United, verdens rikeste fotballklubb, er faktisk klubben som bruker den minste andelen av sin omsetning på spillerlønninger - om lag 35 prosent. Klubben som forrige sesong brukte størst andel av inntektene på å lønne spillerne var paradoksalt nok Wimbledon, som rykket ned.

Også Middlesbrough og Liverpool hadde høye lønnsutgifter i forhold til omsetningen.

Dan Jones sier at stjernenes lønninger neppe vil gå ned, men at klubbene snart kan bli nødt til å sette tæring etter næring når det gjelder reservene og de vanlige sliterne.

- Spillere som David Beckham og Michael Owen vil alltid være etterspurte, og klubbene må betale dem mye. For spillerne i troppen må det treffes vanskelige avgjørelser, mener han.

Ut av børsen?

Han tror også at flere av de børsnoterte klubbene vil ønske å bli privateide igjen, etter at børsens forelskelse i fotball definitivt er over. Selv Manchester United-aksjene er halvert i pris i forhold til toppnoteringen for et år siden.

- Dersom klubbene bruker TV-inntektene til å skape overskudd som gir utbytte over tid, vil det være interesse. Bruker de alle pengene igjen så snart de får dem, vil investorene miste tålmodigheten, mener Jones.

(NTB)