Dårligst i Europa

Onsdag var Norge et av Europas minst pasningssikre lag.

Norge misset på hver tredje pasning under kampen mot Skottland. Det viser statistikken fra analysefirmaet Jump Media Group, som gjennomgikk hvert eneste trekk fra den uhyre viktige kvalifiseringskampen på Ullevaal.  Norge hadde ballen 50,5 prosent av tida, mot Skottlands 49,5.

Norge hadde 19 vellykkede taklinger, mens laget som skulle ryste norske skjeletter nøyde seg med 16. 16 ganger kom de norske spillerne til avslutning. Skottland hadde sju avslutninger.

Begge lagene traff mål på fem av forsøkene. Men når det gjaldt ballsikkerhet var skottene overlegne. 75,1 prosent av pasningsforsøkene innad i laget traff en medspiller. Norges presisjon stoppet på 66,8 prosent.

Sitt spor

Tallene stemmer godt med Ham-Kam-trener Ståle Solbakkens observasjoner.

- Dette har med kampforløp og spillestil å gjøre. De får kampen inn i sitt spor, og jeg tror ikke det skyldes at de er mer pasningssikre enn Norge, sier han til Dagbladet.

- Mange av skottenes pasninger ble jo slått bare for å holde ballen i laget, uten å risikere særlig mye.

Store sjanser

- Hva tror du nå om sjansene for å nå VM?
- Sjansene for å nå playoff er store. Men vi må være heldige i trekninga for å komme videre derfra, tror Ham-Kam-treneren. Jump Media Group foretok samme analyse av kampene Hviterussland- Italia, Nord-Irland- England, Polen- Wales, Irland- Frankrike og Spania- Serbia og Montenegro. Bare Nord-Irland, med 52,3 prosent, hadde dårligere pasningssikkerhet enn Norge.

- Ballen må gå raskere framover enn den gjør, er Egil Drillo Olsens dom etter Skottland-kampen.


- Det er for mye balltrilling og jåleri. Tempo er kanskje den viktigste suksessfaktoren, forfekter Drillo, som var forundret over hyllesten av Norge etter seieren i Slovenia.

- Annenomgangen i Slovenia var direkte dårlig, og 1. omgangen var vel bortimot anstendig. Mot Skottland var vi dårlige i begge omgangene.

Helskinnet

Han er likevel enig med Ståle Solbakken i at Norge sannsynligvis klarer andreplassen.

- Jeg vil anslå mulighetene for playoff til 70-80 prosent. Italia slår Slovenia, og det er overveiende sannsynlig at vi slår Moldova hjemme. I den siste kampen har ikke Hviterussland noe å spille for, noe som bør være en fordel for oss, sier han. Han er mer skeptisk til om Norge kan komme helskinnet gjennom en eventuell playoff.

-  Møter vi Spania, blir det fryktelig tøft. Da foretrekker jeg heller England. Sjansen der er i beste fall 50/50.

HJELP: Christian Grindheim var blant Norges beste mot Skottland. Likevel var han sjanseløs på et pasningssvakt norsk lag.