Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Phil Taylor er tidenes mestvinnende dartspiller

Dart-legenden og multimillionæren «The Power» hylles: - Umulig å gjenta

Gikk fra å lage keramiske toalettrullhåndtak til å bli verdens beste dartspiller.

DARTS: Phil Taylor under VM-finalen i dart. Engelskmannen har gått til topps hele 16 ganger, men mandag måtte han gi tapt for sportens nye stjerne, Rob Cross. Gjennom karrieren har Taylor vunner 70 millioner, tapt åtte av dem i en skilsmisse, og blitt dømt for overfall. Foto: Pa Photos/Steven Paston
DARTS: Phil Taylor under VM-finalen i dart. Engelskmannen har gått til topps hele 16 ganger, men mandag måtte han gi tapt for sportens nye stjerne, Rob Cross. Gjennom karrieren har Taylor vunner 70 millioner, tapt åtte av dem i en skilsmisse, og blitt dømt for overfall. Foto: Pa Photos/Steven Paston Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det ble ikke den avskjeden han selv og verdens dartfans håpet på, men etter 30 år i verdenseliten har Phil «The Power» Taylor (57) kastet sin siste pil.

Engelskmannen har blitt selve symbolet på dart, og hans rekorder vil trolig stå til evig tid. Med «power» tatovert på den høyre armen og «glory» på den venstre, har han forvandlet sporten gjennom sin aktive karriere.

Taylor vant sin første VM-tittel i 1995 og siden den gang har høyrehånda hans gjort ham verdig tittelen «verdens beste dartspiller» hele 16 ganger. Ingen andre er i nærheten, og kommer muligens aldri til å komme i nærheten heller.

Mandag siktet 57-åringen mot sin 17 VM-tittel, men denne gangen måtte han gi tapt for en nybegynner i pubsporten.

- Et lite monster

Elektrikeren Rob Cross ble profesjonell spiller for under to år siden, men har tatt sporten med storm. Mandag ble han rundt fire millioner kroner rikere da han regelrett knuste legendariske Taylor 7–2 i finalen.

- Det hjelper å vinne. Jeg kan ta meg av barna mine og forhåpentligvis gi de et bedre liv. Det er ambisjonen, sier Cross til Sky Sports. Finalen mellom han og Taylor var den første og siste gangen Cross fikk muligheten til å spille mot sitt store idol, som nå legger opp.

- Du har et lite monster i armene, skrøt Taylor, og kom med en spådom.

- Jeg tror Rob Cross og Mike van Gerwen kommer til å dominere sporten de neste fem årene. Nå gir jeg meg, for jeg har ikke energien til å slå ham. Hvis du hadde sagt at jeg kom til å nå finalen for en uke siden, hadde jeg vært fornøyd med det.

Da den avgjørende pilen var kastet, ga Cross Taylor en god klem og takket ham for innsatsen for sporten.

Fra pub til arena

Det er kanskje vanskelig å tro at voksne menn kan tjene store penger på en fritidsaktivitet som vanligvis blir assosiert med sene kvelder på puben, men dart har trukket seg ut fra mørke barhjørner til store scener. Under mandagens finale fulgte rundt 2500 mennesker med live fra salen, mens mange flere benket seg foran TV-skjermen. Mye av æren for denne utviklingen skal Taylor selv ha.

Tilbake i 1993 var han med og startet Det profesjonelle dartsforbundet, og med sin gryende stjernestatus skaffet han oppmerksomhet rundt sporten.

- Da jeg begynte å spille, var man heldig hvis det var 20 stykker på puben som så på. Hvis vi dro til USA for å spille turneringer, var vi avhengig av å komme til finalen for å tjene inn igjen pengene, forteller Taylor til BBC.

Siden den gang har mye forandret seg. Før Taylor ble profesjonell dartspiller levde han av å lage keramiske toalettrullhåndtak, men etter 31 år som aktiv utøver har engelskmannen tjent rundt 70 millioner kroner på pilkastene. Etter finaletapet i går stakk han av med nye 1,7 millioner kroner.

Hylles av Real Madrid-stjerne

At darts har nådd ut til de store massene, kan Toni Kroos være et godt eksempel på.

Vanligvis sprer tyskeren millimeterpresise pasninger for Real Madrid, men mandag fulgte han spent med på presisjonen til verdens beste dartsspillere.

På Twitter støttet han opp om den unisone hyllesten av Taylor.

Skandalene

I skyggen av hans suksessfulle dartskarriere, har Taylors personlige liv vært preget av uro.

I 2001 ble firebarnsfaren dømt for trakassering av to kvinnelige fans etter at de ble med han hjem. Taylor fikk en bot på 2000 pund for overgrep mot de to.

For to år siden sto to av døtrene hans fram i et intervju med The Sun. Her hevdet de at faren både hadde kuttet pengestøtten og all kontakt med dem.

Taylor har også gått gjennom en kostbar skilsmisse fra kona Yvonne. Dartsspilleren satt igjen med rettighetene til kallenavnet «The Power», men mistet fem hus, pensjonen og nesten åtte millioner norske kroner i prosessen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!