Dato satt for Johaug-høring

I slutten av januar.

DATO SATT: 25.-27. januar vil det bli avholdt en muntlig forhandling i Johaug-saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
DATO SATT: 25.-27. januar vil det bli avholdt en muntlig forhandling i Johaug-saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): 25. - 27. januar vil det bli holdt en muntlig forhandling på Ullevål stadion. Det skriver Idrettsforbundet (NIF) på sine hjemmesider.

Muntlig forhandling for NIFs domsutvalg gjennomføres etter samme hovedprinsipp som ordinære rettssaker.

Partene i saken er Stiftelsen Antidoping Norge og Therese Johaug.

Forhandlinger

Forhandlingene vil starte med at partenes advokater vil redegjøre for sin parts oppfatning av saken, og hva de mener Domsutvalget må legge til grunn for den endelige avgjørelsen.

Partene vil så avhøre vitner og føre bevis, før advokatene til slutt oppsummerer saken og argumenterer for hvilke konsekvenser dette skal få for Johaug.

NIF skriver videre at de har levert påtalen til Johaugs advokat Christian B. Hjort, og har gitt frist for tilsvar til 9. januar.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Når dette tilsvaret er mottatt av NIF, vil det så bli oversendt Antidoping Norge for «eventuelle merknader».

Forhandlingene er offentlige med mindre Domsutvalget bestemmer noe annet.

Påtalen fra Antidoping Norge

Grunnlaget for forhandlingene som skal finne sted i januar er påtalen fra Antidoping Norge som ble kjent i slutten av november.

Her ble det lagt ned påstand om at Johaug utestenges i 14 måneder.

«Therese Johaug dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for en periode av 14 – fjorten – måneder, med virkning fra tidspunkt for ilagt suspensjon 18.10.2016», het det i pressemeldingen.

14 måneder

Dersom domsutvalget faller ned på samme straff som Antidoping Norge har lagt ned påstand om, vil Johaug rekke OL i Pyeongchang. Dette forutsatt at den endelige straffeutmålingen ikke ankes.

FORTVILET: Therese Johaug viste følelser under pressemøtet sammen med Norges Skiforbund, der hun forklarer årsaken til positiv dopingtest. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Det er ikke funnet bevis om forsettlig doping. Da er strafferammen mellom ett og to år. Dermed kom vi fram til 14 måneder ettersom det var et medisinsk behov. Det var ikke riktig å gi minimumsstraff da hun kunne sjekket embalasjen bedre, sa Nils Kjær, prosessfullmektig i Antidoping Norge til Dagbladet.

Johaug selv sa at hun var glad for å bli trodd på at det aldri var snakk om overlagt doping, men at hun mener straffen er streng.

- Jeg er glad for at påtalenemnda har trodd på det jeg har sagt. Men jeg forstår ikke at det som har skjedd kan gi grunn til 14 måneders utelukkelse. Jeg ser nå fram til at saken skal behandles i domsutvalget og håper at det kan skje så raskt som mulig. I mellomtiden vil jeg forsøke å trene så godt jeg kan mens jeg er suspendert, sa hun i en pressemelding.

Johaugs advokat, Christian B. Hjort, har ikke svart på Dagbladet henvendelser i ettermiddag.

Dopingbomben

Det var 13. oktober i år bomben smalt.

På en pressekonferanse på Ullevaal Stadion fortalte en sønderknust Therese Johaug at hun hadde testet positivt på stoffet clostebol etter bruk av salven Trofodermin på en solforbrent leppe. Solforbrenningen skal hun ha pådratt seg under høydetrening med langrennslandslaget i Italia i slutten av august.

- Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sa Johaug.

Både hun selv, Norges Skiforbund og skilandslagets lege Fredrik Bendiksen forklarte da at Johaug hadde fått salven i hånda av Bendiksen, en mann hun inntil da hadde full tillit til.

DOPINGSJOKKET: Dagbladets Esten O. Sæther og Tormod Brenna kommenterer Therese Johaugs positive dopingtest. Video: Per Ervland / Dagbladet. Reporter: Lars Bryne Vis mer

Seinere ble Johaug suspendert i to måneder av Antidoping Norge.

- I skyldspørsmålet, og om hun kan få straffefritak, har vi kommet til at så ikke er tilfelle. At hun ikke er uten skyld, og det bygger vi på at hun ikke har undersøkt pakningen og innholdet i salven godt nok, sa påtalenemndas leder Anstein Gjengedal.

- Jeg stolte på han

Johaug møtte senere utvalgte medier på Holmenkollen Park Hotel.

Der ble hun gjentatte ganger grillet på de sentrale punktene i forklaringen sin.

- I ukene før prøven ble kjent sa du at du sjekket alt både to og tre ganger. Hvorfor gjorde du ikke det i Livigno?

- Jeg har gjort det. Jeg sjekker med folk rundt meg og i dette tilfelle var det legen min som gikk på apoteket. Jeg har ikke peiling på om symbolet var på pakka eller ikke, sa Johaug til Dagbladet.

- Du brukte salven i nesten to uker. Hvorfor sjekket du ikke opp eller googlet salven i denne perioden?

THERESE JOHAUG: - Vi har visst om dette i en ukes tid, sier Generalsekretær i Norges Skiforbund, Stein Oppsal. Video: NTB Scanpix Vis mer

- Den lille kremtuben lå bare i toalettmappa mi. Fredrik (Bendiksen, lege) ga meg forsikringer om at den ikke var på dopinglista. Jeg stolte på han. Han er legen min. Han er landslagslege og har 30 års erfaring.

- Du hadde fryktelig vondt i leppa, men fikk ikke salve av landslagslege Bendiksen før 3. september. Hvorfor fikk du ikke salve den dagen han først traff deg?

- Vi snakket sammen til lunsj og den første kremen fikk jeg lørdag (3. sept). Den brukte jeg til søndagskveld. Jeg tenkte ikke noe mer over det. Han skulle finne salve og jeg fikk den første lørdag kveld, sier Johaug, som først fikk en krem som ikke fungerte.

- Har fortalt sannheten

På tidspunktet for intervjuet hadde Antidoping Norges påtalenemnd ennå ikke fattet sitt vedtak. Da Dagbladet spurte henne hvilke tanker hun gjorde seg om domsutmålingen, svarte Johaug:

- Dommen er ikke opp til meg. Jeg har fortalt sannheten. Jeg håper jo at jeg får gå skirenn så fort som mulig, men jeg skjønner at denne saken kan ta tid. Jeg må bare bruke tida godt og komme meg styrket ut av dette. Jeg vet godt hva jeg står for. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe ulovlig. Jeg har gjort det legen sa jeg skulle gjøre.

Prosessen i Johaug-saken:

  • En dopingsak følger samme prosess på helt overordnet nivå som en straffesak i det ordinære apparatet. Det vil si at Antidoping Norge (ADNO) i en dopingsak har samme funksjon som politiet i en alminnelig straffesak. ADNO undersøker om det er brudd på Norges idrettsforbunds (NIF) bestemmelser om doping.
  • Den uavhengige påtalenemnda kan sammenliknes med statsadvokaten. Den vurderer om de bevisene som er tatt ut er tilstrekkelige for å ta ut en påtalebegjæring. Påtalenemnda fører saken som aktor for domstolen.
  • Det dømmende organet er NIFs Domsutvalg, som er oppnevnt av Idrettstinget. Utvalget er som tingretten å regne sammenliknet med det ordinære apparatet.
  • Hvis en evt. dom ankes, går den videre til appellutvalget i NIF slik som en anke i det ordinære apparatet ville gått til lagmannsretten.
  • Deretter kan dommen ankes videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS), som siste rettsinstans slik som høyesterett.
  • «Lovgiver» i idretten er Idrettstinget slik som stortinget er det.
  • Verdens antidopingbyrå (WADA) har en rolle hvor de kan gi bestemmelser tilsvarende EUs forordninger som legger føringer for nasjonalt regelverk.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer