Fritz Aanes «Hodet i klemme»

- Dattera synes det er kjempeflaut

Fritz Aanes (43) vekker stor oppsikt som brytelandslagets trener i den nye NRK-dokumentaren «Hodet i klemme».

POPULÆR: Treneren for det norske brytelandslaget, Fritz Aanes, har blitt en snakkis etter at NRK publiserte dokumentaren «Hodet i klemme». Video: NRK TV / Kristoffer Løkås Vis mer
Publisert

ULLEVAAL STADION (Dagbladet):

«Det er nok flere ganger i året de syns jeg er en hestkuk enn en ålreit kar.»

«Når jeg snakker bør resten av bryte-Norge holde kjeft.»

Sitatene stammer fra brytelandslagets trener Fritz Aanes i NRKs nye dokumentarserie «Hodet i klemme». Serien følger brytelandslaget tett i et helt år opp mot OL-kvalifiseringen tidligere i år.

På tross av at tidligere OL-medaljevinner Stig-Andre Berge er med, så er det Aanes som har blitt en skikkelig stjerne på TV-skjermen.

I FOKUS: Landslagstrener Fritz Aanes får mye oppmerkosmhet i NRK-serien «Hodet i klemme». Foto: Ragnar Molstad / NRK
I FOKUS: Landslagstrener Fritz Aanes får mye oppmerkosmhet i NRK-serien «Hodet i klemme». Foto: Ragnar Molstad / NRK Vis mer

Serien har på kort tid blitt populær, og Aanes merker den ekstra oppmerksomheten.

- Det har bare vært positive tilbakemeldinger. Jeg hadde egentlig forventet at det skulle være litt flere folk som mislikte meg. Men så langt så har det gått bra, forteller Aanes til Dagbladet på det siste pressetreffet før bryterne starter VM på hjemmebane.

- Blir du stoppa på gata?

- Ja, jeg har nok blitt det, ja. Dattera mi syntes det er kjempeflaut. Hun hadde fått spørsmål på skolen om hva pappaen hennes jobbet med og da hadde hun bare svart at jeg jobba på kontor. Hun er mest flau over det.

GULL: Ikke alle var like glad på Morten Thoresens vegne etter EM-gullet i 2020. Video: Rødt Kort Vis mer

Ikke overrasket

At han på kort tid har blitt en av seriens hovedpersoner er han ikke spesielt overrasket over.

- Jeg hadde håpet på at utøverne skulle ta hovedrollen, men egentlig er jeg ikke så overrasket, fordi når du kommer fra Narvik så er du vant til å stå i midten, forteller Aanes til Dagbladet på det siste pressetreffet før bryterne starter VM på hjemmebane.

For de som har sett de første episodene av NRK-serien er det ikke noe tvil om at Aanes, mildt sagt, sier det han mener.

- Stemninga er litt hard. Jeg er en som person liker å prate rett ut og være ærlig. Det er klart at det ikke faller i smak hos alle utøverne, men ærlighet varer lengst, svarer hovedpersonen selv på spørsmål om sin egen trenerstil.

- Har du noen eksempler?

- Jeg vil ikke gå inn på konkrete eksempler, men det er en del ganger de reagerer på språkbruken min, men jeg er fra Nord-Norge så jeg har et lite annet forhold til språkbruk. Det er ikke noe vondt ment, men det er bare dialekten min, sier Aanes.

Har måttet beklage

Noen ganger har det gått så hett for seg at selv Aanes har måtte beklage utbruddene sine.

- Det er klart at når du har en stil som jeg har, så vil det oppstå ting som må ryddes opp i etterkant. Det har skjedd mange ganger.

- Er det ting du har angret på?

- Det er klart at jeg har angret mange ganger på ting jeg har sagt og gjort. Der jeg har måtte be om unnskyldning og ikke minst ringt utøverne på kvelden og kanskje ikke lagrt meg heløt flat, men bedt om unskyldning for måten ting har blitt sagt og gjort på.

Hverken Berge eller Thoresen kan imidlertidig huske å ha fått en beklagelse fra sjefen sjøl.

- Nei, har han det? Nei, men jeg vet at jeg har sagt unnskyld til ham faktisk, sier Thoresen og ler.

- Da må jeg tenke. Han har ikke sagt unnskyld til meg for hvordan han har snakket til meg. Men det har kanskje litt med at jeg har kjent han i så mange år og jeg vet litt hva som skal gå inn det ene øret og ut det andre, og hva jeg skal ta med meg, forklarer Berge.

DUO: Når Stig-Andre Berge legger opp danner han en trenerduo sammen med Fritz Aanes.Foto: Ali Zare / NTB
DUO: Når Stig-Andre Berge legger opp danner han en trenerduo sammen med Fritz Aanes.Foto: Ali Zare / NTB Vis mer

- Røft å se på

Aanes inrømmer også at det til tider kan være litt vanskelig å se seg selv på TV-skjermen.

- Det er litt røft å sitte å se seg selv på TV og høre de tøffe replikkene. Du vet jo sannheten bakom ting og hvordan de klipte.

Han mener likevel ikke at NRK har klipt han til å bli en annen person enn den han er.

- I bunn og grunn så står jeg for den jeg er og jeg syntes ikke at de har klipt meg bort til å være en annen person, for det er jeg ikke. Jeg er den personen du ser på TV.

Berge lover imidlertid en litt mildere Aanes i den neste episoden.

- Du får se enn litt annen side av Fritz senere i serien. Han er den som er hard, men han er også den som klapper deg på ryggen når du har det tungt eller det går dårlig. Og det har ikke kommet fram ennå. Så jeg tror at det den tøffe vikingen fra Narvik for et lite image-knekk når han viser den lite mykere siden.

VM i bryting går av stabelen 2. oktober og varer til og med 10. oktober og alle konkurransene vil foregå i Jordal Amfi i Oslo.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer