ERKERIVALER: Sir Alex Ferguson og Kenny Dalglish utkjempet sin første duell i skotsk fotball på slutten av 60-tallet. Siden har de to managerikonene byttet på å slå hverandre.  Foto: (AP Photo/Jon Super)
ERKERIVALER: Sir Alex Ferguson og Kenny Dalglish utkjempet sin første duell i skotsk fotball på slutten av 60-tallet. Siden har de to managerikonene byttet på å slå hverandre. Foto: (AP Photo/Jon Super)Vis mer

- Datteren min er bare seks uker, men snakker mer fornuft enn ham

Ferguson og Dalglish har kranglet, kriget og støttet hverandre i over 40 år.

(Dagbladet): Kenny Dalglish og sir Alex Ferguson er begge stolte skotter, selv om de styrer hver sin engelske storklubb.

Derfor er ingen av dem videre interessert i den ledige jobben som engelsk landslagssjef - som for øyeblikket virker øremerket Harry Redknapp.

Dalglish var likevel freidig nok til å lansere Fergusons kandidatur i dag, da han møtte pressen foran morgendagens kamp mot Manchester United på Old Trafford.

Eller gjorde han ikke det? Liverpool-manageren var i hvert fall lettere kryptisk da han snakket om «den beste kandidaten», uten å nevne navn.

- Hvis du ser etter en manager, tror jeg du ser etter personen som har vært best til å ta vare på engelske/britiske spillere siden Premier League startet. Hvis jeg var i deres posisjon, ville jeg startet øverst på lista og gått nedover derfra, sier Dalglish ifølge Daily Mirror.

- Ville kjørt England i grøfta
Han avviste at han siktet til Harry Redknapp, og svarte med et smil på spørsmål om det var Ferguson han hadde i tankene.

- Det har jeg ikke sagt.

Ferguson var også i godt lune under sin pressekonferanse, og fleipet med at det kan komme store nyheter i løpet av våren.

- FA har kontaktet David Gill (United-direktør) - jeg sa jeg ville svare dem 1. april. Jeg ville gjort det. Jeg ville kjørt dem i grøfta, sa Ferguson.

Som i en noe mer seriøs tone sier Redknapp er et opplagt valg.

- Det er liten tvil om at Redknapp er den beste mannen. Pressen har også bestemt seg for at det er rett person. Han har fått alle klubber han vært i på rett kjøl og er det riktige valget.

Møttes på 60-tallet
Dalglish og Ferguson har hatt sine feider opp gjennom årene, og gitt hverandre noen verbale stikk fra tid til annen. Samtidig ligger det en gjensidig respekt i bunn.

De møtte hverandre først som spillere på slutten av 60-tallet, Ferguson i Rangers og Dalglish i Celtic. Pussig nok var sistnevnte plassert i forsvaret, mens Ferguson var spiss.

Allerede den gang gikk det hardt for seg.

- Han (Ferguson) sier at han scoret, men jeg kan ikke huske noen scoring. Vi vant uansett. Det eneste jeg husker er Fergusons albuer. De var skikkelig irriterende. Men det var slik Fergie gjorde det. Han hadde vinnerinstinkt, og det overførte han til managerrollen. På det området er vi like, skrev Dalglish i selvbiografien sin, ifølge goal.com.

Røff tone
Dalglish var spillende manager i Liverpool da Ferguson ankom Old Trafford i 1986 for å «velte Liverpool ned av den jævla tronen». Det greide han ikke mens «King Kenny» fortsatt var i klubben, men Ferguson vant i hvert fall de fire første innbyrdes møtene.

Etter en 3-3-kamp, der United hadde fått en mann utvist, klaget Ferguson på avgjørelsen til en radioreporter i spillertunnelen idet Dalglish kom gående forbi.

Liverpool-manager hadde datteren Laura i armene, og overhørte United-manageren kritisere dommeren.

- Du burde heller snakke med ungen min. Hun er bare seks uker gammel, men hun snakker mer fornuft enn ham, sa Dalglish til radioreporteren.

I fjor høst ble Ferguson for øvrig irritert på Kelly Cates, en annen av Dalglish' døtre.

- Jeg vet ikke hvorfor du stiller disse spørsmålene. Du er ute etter dumme, små ting, snerret Ferguson da spørsmålene penset inn på David de Gea.

- Kommer aldri til å glemme støtten fra Fergie
Men managerikonene har ikke bare vært spydige mot hverandre. Ferguson skrev for eksempel forordet i boka til Dalglish, og han var blant de første til å ringe landsmannen etter den forferdelige Hillsborough-tragedien i 1989, som tok livet av 96 Liverpool-supportere.

Ferguson sendte også noen United-supportere til Anfield for å vise erkerivalen respekt.

- Bare si fra om du trenger noe, Kenny. Jeg er her for deg, skal Ferguson ha sagt.

- Så lenge jeg lever, kommer jeg aldri til å glemme den eksepsjonelle gesten fra Fergie, skriver Dalglish i boka.

Devon Loch
På banen har pendelen etter hvert svingt over i Fergusons favør, etter at han tok sin første ligatittel i 1992/93-sesongen. Året etter vant United igjen, mens Blackburn-manager Dalglish kom på plassen bak.

LANSERER FERGIE FOR ENGLAND?: Kenny Dalglish var kryptisk da han snakket om hvem som bør overta England på dagens pressekonferanse. Foto:  (AP Photo/Tim Hales)
LANSERER FERGIE FOR ENGLAND?: Kenny Dalglish var kryptisk da han snakket om hvem som bør overta England på dagens pressekonferanse. Foto: (AP Photo/Tim Hales) Vis mer

I denne perioden var det tidvis meget ampert mellom de to, etter at Ferguson snappet Roy Keane fra Nottingham i tolvte time.  Keane hadde først hadde blitt enig med Dalglish om å gå til Blackburn, men ombestemte seg etter å ha å blitt hentet av Ferguson på flyplassen og spilt et slag biljard i huset hans.

- Ingen gjør dette mot meg, ingen gjør dette mot Kenny Dalglish. Du er en drittsekk, og du vil ikke slippe unna med dette, skal Dalglish ha snerret til Keane i telefonen da Blackburn-overgangen gikk i vasken.

Men var det Dalglish' tur til å ta innersvingen på Ferguson igjen, da Blackburn vant tittelen i 1994/95.

Underveis den sesongen hadde United-manageren uttalt at han håpet på en «Devon Loch» fra Blackburn - en referanse til en berømt veddeløpshest som på uforklarig vis kollapset da seieren syntes sikker i Grand National i 1956 (se video).

- Er det en innsjø i Skottland, svarte Dalglish syrlig (mange innsjøer i Skottland har ordet «Loch» i seg, journ.anm.)

Ferguson var like fullt raus nok til å sende et gratulasjonsbrev da nederlaget var et faktum, og Blackburn hadde vunnet ligaen tross 1-2-tap på Anfield i siste kamp.

På slutten av brevet skrev han:

- P.S. Devon Loch er en hest! Jeg er sikker på at faren din hadde veddet på ham... det gjorde faren min!

Etter hvert havnet Dalglish i Newcastle, med blandet suksess i den halvannen sesongen han var på St. James Park. Ferguson fortsatte på sin side å sanke trofeer med United.

Nå er det Dalglish som må «velte United av den jævla tronen», men for øyeblikket er det andre klubber som er et stykke nærmere.

Betent storoppgjør
United - Liverpool forblir like fullt en av de store klassikerne i internasjonal fotball. Og morgendagens kamp på Old Trafford er svært viktige for begge lag: United bør vinne for å holde følge med Manchester City, mens Liverpool trenger hvert eneste poeng de kan få i kampen om å bli blant de fire beste.

Luis Suarez og Patrice Evra på samme bane setter ikke akkurat en demper på hatoppgjøret. Mange er spente på om de to kommer til å ta hverandre i hånda før kampstart om begge starter, men for Ferguson er det et ikke-tema.

- Det har aldri vært et tema. Vi konsentrerer oss om kampen. Vi har holdt en lav profil, som var det rette å gjøre, sier Ferguson.

Dalglish har på sin side uttalt seg om rasismesaken flere ganger, seinest etter 0-0-kampen mot Tottenham på mandag, da han sa at «Suarez aldri skulle vært utestengt».

Også han er imidlertid opptatt av at morgendagens oppgjør skal handle om fotball - og ikke feiden utenfor banen.

- Alle involverte - media, supporterne og begge lag - har et ansvar for at denne helga blir husket for en glimrende fotballkamp mellom to gode veldig gode lag, sier Dalglish.

STO SAMMEN ETTER HILLSBOROUGH-TRAGEDIEN: Selv om Dalglish og Ferguson har kranglet mye, finnes det også eksempler på at de har støttet hverandre. Som etter tragedien på Hillsborough i 1989, der 96 Liverpool-supportere mistet livet. - Så lenge jeg lever, kommer jeg aldri til å glemme den eksepsjonelle gesten fra Fergie, skriver Dalglish i sin selvbiografi. Foto:  (AP Photo, File)
STO SAMMEN ETTER HILLSBOROUGH-TRAGEDIEN: Selv om Dalglish og Ferguson har kranglet mye, finnes det også eksempler på at de har støttet hverandre. Som etter tragedien på Hillsborough i 1989, der 96 Liverpool-supportere mistet livet. - Så lenge jeg lever, kommer jeg aldri til å glemme den eksepsjonelle gesten fra Fergie, skriver Dalglish i sin selvbiografi. Foto: (AP Photo, File) Vis mer