Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Daum kan få fem år

I dag startet narkorettssaken mot fotballtrener Christoph Daum. Det blir en tøff sak for fotballtreneren der kokain, kvinner, fotball, selvmordstanker og juks kommer på bordet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag kl. 09.00 ble retten satt. Det er satt av 19 dager til rettssaken som forventes avsluttet 26. februar neste år. 59 vitner er innkalt.

Daum trener for tiden tyrkiske Besiktas. I går kom en offensiv Daum hjem til Tyskland.

- Rettssaken vil føre til at ting kommer på bordet. Da vil folk kanskje få et litt bedre inntrykk av meg, sa han til Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Daum var Tysklands kanskje mest suksessrike fotballtrener og var ansatt som Tysklands neste landslagssjef da kokainbeskyldningene kom på bordet. Da Tyskland returnerte fra et mislykket VM-sluttspill i fjor sommer, ble Daum sett på som redningsmannen. Men det var bare til narkosaken kom for dagen.

En av rettssakens 59 vitner - Bayern Münchens manager Uli Höness - var en av dem som gjorde sitt til at Daums ukjente liv ble kjent. Daum nektet plent, men valgte til slutt avgi en hårprøve. Der fikk det tyske folk et nytt sjokk i fanget - prøven var positiv.

Daum fikk sparken i Bayer Leverkusen og fra det tyske fotballforbundet.

Ved analysen i Köln ble det tatt prøver både av hoved- og kjønnshår. Det ga to vidt forskjellige resultater. Det ene resultatet tydet på et nærmest daglig bruk, det andre på mer tilfeldig bruk.

Dette er et av Daums advokaters sterkeste kort under rettssaken. De kommer til å antyde at det er jukset med hårprøvene på instituttet i Köln.

Saken i gang

I morges ankom Daum rettssalen i Koblenz. Daum er tiltalt for ved 63 anledninger å ha kjøpt mellom 3 og 5 gram kokain. Han er også tiltalt for ved ett tilfelle å ha bestilt 100 gram av det narkotiske stoffet, selv om aktoratet er usikker på om han mottok det.

Om han blir funnet skyldig, kan han dømmes til fengsel i inntil fem år. Det tyske fotballforbundet har sagt at de vil trekke tilbake trenerlisensen dersom Daum blir dømt.

Selvmordstanker

Daum har tidligere sagt at han frykter rettssaken, og at hele affæren tok så kraftig på ham at han hadde selvmordstanker.

- Slike tanker får man. Spesielt i tider da rykteflommen var som verst. Jeg følte meg totalt maktesløs, sa Daum nylig i et intervju med Bild.

Påtalemyndigheten har satt inn store ressurser på saken mot Daum. Sakens dokumenter omfatter 3000 sider, og bare tiltalen er på 121 sider. Ved siden av Daum er ytterligere fire menn tiltalt for brudd på narkotikalovene.

Bare en av de fem sitter i varetektsfengsel, en 40-åring som skal ha vært Daums langer.

Til USA

Daum selv flyktet til USA umiddelbart etter avsløringene. I Las Vegas tok han nye hårprøver. Denne gangen var resultatet negativt, men ingen trodde på Daum, som fyller 48 år om to dager.

Daum møtte sangerinnen Angelica Camm og ble skilt fra sin kone. Han innledet et nytt liv i rampelyset sammen med musikere og filmstjerner.

11. januar kom han tilbake fra USA - og serverte det tyske folk et nytt sjokk: Daum innrømmet at han hadde brukt kokain.

- Jeg har vært borti kokain, men slett ikke i de mengder, som håranalysen antyder, og jeg har aldri vært påvirket på trenerbenken. Aldri, sa Daum.

I mars tok han over jobben for Arild Stavrums Besiktas.

Daum kommer til å reise fram og tilbake mellom Tyskland og Tyrkia under rettssaken.

- Men om rettssaken skaper personlige problemer, og jeg ikke har tid til å gjøre jobben ordentlig, så kan jeg løses fra kontrakten umiddelbart, sier Daum.

Hvor mange ganger tok Daum kokain? Hvorfor viser en analyse av hans hovedhår et annet resultat enn en tilsvarende undersøkelse av hans kjønnshår? Og hvorfor løy han?

Det er noen av spørsmålene som kommer til å bli sentrale i rettssaken som startet kl. 09.00 i morges.

(NTB/Dagbladet.no)

PENDLER:Tiltalte Christoph Daum pendler mellom Tyskia og rettssalen i Koblenz. Her omringet av forsvarere imorges.
Hele Norges coronakart