BILLIG OG GOD. Jamie Bonanza kostet bare 16.000 kroner. Søndag kjemper hesten om 500.000 kroner i kriteriet på Bjerke. Foto: HESTEGUIDEN.COM.
BILLIG OG GOD. Jamie Bonanza kostet bare 16.000 kroner. Søndag kjemper hesten om 500.000 kroner i kriteriet på Bjerke. Foto: HESTEGUIDEN.COM.Vis mer

David mot Goliat

Den ene var nesten gratis. Den andre var dyrest.

 Den ene kostet 460 000 kroner på auksjon og trenes av en av landets største unghesttrenere. Den andre kostet 16 000 og trenes av en ung amatør fra Skiptvet. Søndag kjemper de begge om en halv million kroner i Norsk Travkriterium på Bjerke.  

Søndag går Norsk Travkriterium, det største løpet for norskfødte treåringer, av stabelen på Bjerke Travbane i Oslo. Favorittrollen spilles av Goliat, hesten Viking Frecel som på auksjon for to år siden kostet 460 000 kroner. Nå trenes årgangseneren av en av landets største unghesttrenere, Jan Kristian Waaler fra Holmestrand.  

Utfordreren

Utfordrerrollen spilles av David, hesten Jamie Bonanza tilhørende 25 år gamle Lars Martin Antonsen fra Skiptvet. Han kjøpte den nå 3-årige hingsten da hesten var halvannet år.
- Jeg hadde ikke hatt hest alene før og nå syntes Gunnar Gjerstad at det var på tide at jeg prøvde å trene en hest fra bunnen av, forteller anleggsgartneren fra Skiptvet.
Gunnar Gjerstad er en erfaren travtrener fra samme sted og underviser nå på travtrenerutdanningen på Norsk Hestesenter.  

Ga bort halvparten

Jamie Bonanza viste ikke noe i trening som tilsa at dette var en kommende Kriterie-finalist det første året. Treningsviljen var det imidlertid ingenting å si på og sakte, men sikkert ante man konturene av en hest som skjønte hva det dreide seg om.
- På Julaften før hesten ble to år ga jeg bort halvparten av Jamie Bonanza til fatter'n, jeg måtte jo ha noen å dele utgiftene med, smiler Antonsen.  

Lovende start

I løpet av treårssesongen har far og sønn fått muligheten til å dele inntekter også. På sine fem fremtredender i løpsbanen har Jamie Bonanza vunnet tre løp og tjent 91 000 kroner. Søndag kan Skiptvet-karene plusse ytterligere på den summen. Etter en flott spurt til andreplass i kvalifiseringen er nå Jamie Bonanza klar for det største løpet en norskfødt treåring kan delta i, Norsk Travkriterium. 500 000 kroner venter vinneren.
- Etter løpet Jamie Bonanza vant på Momarken i starten av august begynte vi å øyne håpet om at en plass i Kriteriet kunne være innen rekkevidde. Da han vant løpet etter på Bjerke ble det ikke akkurat svakere, understreker 25-åringen. 

 Karamell å suge på

Selv om ikke Jamie Bonanza tilhører favorittene i årets storløp, er historien om David og Goliat fortsatt aktuell.
- Det er nettopp det som er så spennende med denne sporten! Du må ikke betale mest for å få de beste hestene. Nå får vi se hva som bor i Jamie Bonanza, men om alt klaffer blir jeg ikke veldig overrasket om han snuser på en plass blant de tre første. Det er uansett moro å være blant de 12 finalistene, og dette er en karamell vi kan suge lenge på, fastslår Lars Martin Antonsen. Engasjementet i nærmiljøet er det ingenting å si på. Skiptvet Travselskap har satt opp gratis busstur til Bjerke på søndag for å heie frem sin David.

Skrevet av Richard Ekhaugen, Equus Informasjon og Media