David Moyes blir ny manager i Manchester United

Har signert 6-årskontrakt.

HOPPER ETTER WIRKOLA: David Moyes er mannen som skal føre arven videre. Sir Alex Ferguson var selv med i utvelgelsen av sin etterfølger. Foto: AP Photo/Martin Rickett/PA/NTB scanpix
HOPPER ETTER WIRKOLA: David Moyes er mannen som skal føre arven videre. Sir Alex Ferguson var selv med i utvelgelsen av sin etterfølger. Foto: AP Photo/Martin Rickett/PA/NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Manchester United bekrefter på sin hjemmeside at David Moyes skal ta over klubben.

«Styret har enstemmig vedtatt etter anbefaling av Alex Ferguson at David Moyes blir klubbens nye manager. Moyes vil ta over 1. juli 2013. Han har signert en 6-årskontrakt med klubben», står det i pressemeldingen.

Sir Alex Ferguson har som ventet hatt et sterkt ord med i laget da klubben skulle finne en arvtager.

- Da vi diskuterte de kandidatene vi følte hadde de riktige kvalifikasjonene var vi enstemmig enige om Moyes. Han har en flott integritet og en sterkt arbeidsmoral, skriver Ferguson, som har vært en beundrer av Moyes.

- Jeg har beundret hans arbeid lenge, og forsøkte allerede i 1998 å få han hit som assistentmanager. Det er ingen tvil om at han har alle kvalitetene vi forventer av en manager for denne klubben, sier den mektige skotten.

Stor ære David Moyes står foran en mildt sagt stor oppgave når han nå tar over jobben til en av de mestvinnende managerne gjennom tidene.

- Det er en stor ære å bli spurt om å bli den neste manageren i Manchester United. Jeg er beæret over at Sir Alex anbefalte meg til jobben. Jeg har stor respekt for alt han har gjort for klubben, skriver Moyes.

- Jeg vet hvor hardt det vil være å følge den beste manageren gjennom tidene, men muligheten til å lede Manchester United er ikke noe du får muligheten til ofte, og jeg ser virkelig fram til å ta fatt på jobben neste sesong, skriver Moyes.

Moyes benytter også muligheten til å takke Everton-fansen.

- Everton har fantastiske fans, og de har spilt en stor rolle i å gjøre årene på Goodison til en fornøyelse. Jeg takker dem av hele mitt hjerte for støtten de har gitt meg og spillerne. Everton vil stå meg nær resten av livet, skriver Moyes.

Enorm oppgave Fotballkommentator Øyvind Alsaker påpeker at det er viktig for Moyes å vinne noe med Manchester United, og at han må levere med én gang. Alsaker mener det vil bli bråk om ikke Manchester United kjemper om ligagull.

- Han har aldri vunnet noe tidligere. Det er utrolig viktig for han å vinne noe, både for seg selv og supporterne, sier Øyvind Alsaker til Dagbladet.

- Det er en enorm oppgave. Han har gått fra en middels stor klubb til verdens største når du ser på hele pakken. Klubben har Fergusons stempel, hele klubbens er hans byggverk, sier Alsaker, og utdyper:

- Det mest alvorlige som kan skje er om de må kjempe om en plass i Champions League. Det kan ikke klubben leve med.
- Er du overrasket?

- Nei. Han er en av dem som har blitt nevnt. Andre kanditater, som for eksempel Mark Hughes. Har falt nedover på rangstigen, sier Alsaker. Han er likevel spent på tiden ligamesteren går inn i post Ferguson:

- Uansett hvem de hadde valgt så hadde det vært et element av usikkerhet. De har valgt å gå for en klubbygger, jeg er spent på å se om de lykkes med den strategien, sier Alsaker.
Lanserte Moyes ved en feil Manchester United la i dag ut et bilde med ordene «UNITED CONTINUED - Send your personal welcome to our new manager David Moyes» på sin Facebook-side ved en feil, før det ble offisielt, og det var derfor ikke overraskende at bekreftelsen nå kom.

Everton bekreftet på sin hjemmeside i halv fire-tiden i ettermiddag at Moyes forlater klubben etter sesongslutt. Moyes skal lede Everton i de to gjenstående seriekampene mot West ham og Chelsea.

Han skal i et møte med klubbens styreleder i går ha formidlet et ønske om å forlate «Toffees» for å ta over Manchester United.

- Manageren møtte styreformann Bill Kenwright tidlig i går kveld, og bekreftet hans ønske om å ta over Manchester United, skriver styreleder Bill Kenwright i en uttalelse på Evertons hjemmeside.