Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Davy Wathne tar et oppgjør med holdningen i Bergen: - Sårer stoltheten

For første gang i Davy Wathnes levetid røk Brann ut i 1. runde av cupen. TV 2-profilen ble likevel ikke overrasket.

YDMYKET: Brann ble utslått i 1. runde i cupen for første gang siden 1939. 2. divisjonslaget Førde ble for sterke. 
Foto: Christian Blom / NTB scanpix
YDMYKET: Brann ble utslått i 1. runde i cupen for første gang siden 1939. 2. divisjonslaget Førde ble for sterke. Foto: Christian Blom / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På pinlig vis røk Brann ut i 1. runde av cupen etter å ha tapt straffesparkkonkurransen mot 2. divisjonslaget Førde. Mens Bismar Acosta Branns skjøt sitt straffespark over mål, overlistet samtlige av Førdes fem straffeskyttere Branns sisteskanse Alexander Horvath.

Norsk fotball er ikke fremmed med cupbomber, men at det skjer i 1. runde, er høyst uvanlig. For Branns vedkommende har det ikke skjedd siden 1939.

TV 2-profilen og Brann-supporteren Davy Wathne er likevel ikke overrasket over det ydmykende tapet til Lars Arne Nilsens mannskap.

- Jeg sa før kampen at Brann var et av eliteserielagene som kunne ryke ut denne runden. De siste årene har de slitt mot lokale lag. Brann vant i fjor bare én av fire kamper mot Nest-Sotra og Åsane. Førde er riktignok ikke så lokalt, men dette viser at Brann er et høyst ordinært lag, sier Wathne til Dagbladet.

- Det bør være en kraftig vekker og en påminnelse om at Brann ikke er noe stort lag, selv om de har åpnet godt i Tippeligaen. Sesongoppkjøringen var dårlig, men de har fått et «boost» som nyopprykket lag. Det er ikke uvanlig. Mjøndalen opplevde det samme i fjor, men rykket likevel ned.

- Et selvbedrag Wathne mener det er et problem at Brann ikke klarer å utnytte de ressursene de har, og at storklubben fra Bergen lever med et urealistisk selvbilde. Et bilde som forandrer seg raskt, fra det ene ytterpunktet til det andre.

- Bergens Tidende annonserte med «Branns vei til Ullevaal» før kampen. Man evner ikke å se helhelten. Det er et selvbedrag. Når det går bra, er det naiv begeistring i Bergen. Når det går dårlig, er det verdens undergang. Virkeligheten er en plass midt i mellom. Virkeligheten er ikke svart-hvitt, sier TV 2-profilen.

Han mener det er feil å karakterisere Brann som et topplag.

- Byen er stor, men Brann har aldri vært et stabilt topplag. I perioder har de kjøpt seg til suksess, som i 2007, men det svinger voldsomt. Forventningene speiler ikke virkeligheten. Brann er nivåmessig en plass mellom nr. 8 og 20 i norsk fotball. Samtidig føler jeg at Lars Arne Nilsen har fått innprentet en mer realistisk virkelighetsoppfatning og lever ikke i troen på at Brann er for dårlige til å rykke ned. De er ikke for gode for OBOS-ligaen, sier 66-åringen.

Klarer ikke å hisse seg opp Samtidig har bergenserne stolte cuptradisjoner. Wathne har selv sett favorittklubben i ti finaler. Det har gitt mange gleder og minneverdige øyeblikk. Å se Brann ryke ut i 1. runde, var imidlertid et helt nytt syn.

- Det er første gang det skjer i min levetid, så det er unikt. Brann har en god cupkultur. De første rundene handler om konsentrasjon. Ofte er det enklere for lagene som sliter, som må bruke disse rundene til å få selvtillit. Det går ofte verst for de som har prestert bedre enn forventet, slik Brann har gjort hittil i år. De bommer på balansepunktet mellom selvtillit og ydmykhet, mener Wathne.

- Er det flaut å ryke ut mot Førde i 1. runde?

- Jeg har for stor respekt for jobben som gjøres i Førde, Florø og slike klubber til å si det. Lederne i disse klubbene har nok ikke noe mindre fotballkompetanse enn lederne i Brann. Jeg vil ikke bruke ord som skam og skandale. Jeg klarer ikke å hisse meg opp over dette. Selv om det sårer stoltheten som Brann-supporter, er dette også sjarmen med fotballen.

Wathne prøver i stedet å glede seg over Branns overmenn. For Førde var dette et høydepunkt i deres klubbhistorie.

- Dette er en stor dag for Førde. Det er dette alle kommer til å snakke om på lunsjen i morgen. Det knytter dem sammen. Det speiler fotballens beste side, samtidig som det sårer stoltheten til bergenserne, mener Wathne.

KRITISK: Davy Wathne er kritisk til de urealistiske forventningene til Brann.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
KRITISK: Davy Wathne er kritisk til de urealistiske forventningene til Brann. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart