Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De 32 VM-lagene er klare - se hva som kan bli «dødens gruppe»

Uruguay kvalifiserte seg i natt.

DRØMMEREPRISE?: Rafael van der Vaart kunne ikke hindre Andres Iniesta (t.v.) i å score VM-finalens eneste mål da Spania slo Nederland i 2010. Neste sommer kan lagene møtes allerede i gruppespillet. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Files/NTB Scanpix
DRØMMEREPRISE?: Rafael van der Vaart kunne ikke hindre Andres Iniesta (t.v.) i å score VM-finalens eneste mål da Spania slo Nederland i 2010. Neste sommer kan lagene møtes allerede i gruppespillet. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Files/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): 29 måneder etter at Montsserat og Belize spilte den aller første kvalifiseringskampen til Brasil-VM i 2014, har 203 lag blitt til 32.

Uruguay hadde små problemer med å slå Jordan over to kamper for å sikre seg VM-billetten. I natt endte det 0-0, etter at Uruguay vant den første kampen hele 5-0.

- Vi er alle lettet og glade, for det har vært en lang og vanskelig vei. Nå skal vi bare nyte det hele, sa Uruguay-spissen Edinson Cavani ifølge NTB.

Dermed er feltet satt, og fram til trekningen av gruppene 6. desember kommer det til å bli spekulert mye i forskjellige gruppesammensetninger.

Og for noen puljer vi kan få.

Frankrike tredjeseedet De 32 lagene er delt inn i fire potter basert på FIFA-ranking og geografi. I toppseedinga finner vi de sju topprangerte lagene i verden, samt vertsnasjonen Brasil, som er rangert som nummer elleve.

Den andre seedingpotten er forbeholdt de åtte lagene fra Europa som ikke når helt opp. Her finner vi blant annet Nederland, England og Portugal.

Frankrike må, som det dårligst FIFA-rankede av de europeiske landene, ta til takke med å befinne seg i den tredje potten sammen med de sør-amerikanske og afrikanske lagene, mens Asia og Nord-Amerika stiller med sine lag i den fjerde potten.

Dette gjør at vi i ytterste konsekvens kan få en gruppe bestående av for eksempel Brasil, Nederland, Frankrike og Mexico. Da er det samtidig mulig å få Spania, Italia, Chile og USA i samme gruppe.

Det kan maks være to lag fra samme kontinent i samme gruppe, noe som umuliggjør en gruppe med Frankrike og et toppseedet UEFA-lag.

Storslagen åpningskamp I det som må kalles den andre enden av skalaen, kan Norges kvalikmostander Sveits, som er toppseedet, trekke et vinnerlodd og få Hellas, Kamerun og Honduras i pulja.

Vi kan få et skikkelig storoppgjør allerede i åpningskampen 12. juni. Brasil er nemlig plassert i pulje A, og skal møte det andreseedede laget i gruppa. Det kan bli for eksempel Nederland, Italia, England eller Portugal.

Norge klarte som kjent ikke å kvalifisere seg til VM, men er på langt nær det beste laget som ikke deltar. Legger vi FIFA-rankinga til grunn er Ukraina det beste laget som må bli hjemme. De gulblå er rangert som nummer 20 i verden, og tapte som kjent mot Frankrike i omspillet.

Hele 39 plasser bak Ukraina finner vi Kamerun, som blir det lavest FIFA-rangerte landet i Brasil. Kamerun er ett av fire VM-klare land som ligger under Norge på rankingen. De tre andre er Iran (49.-plass), Sør-Korea (56.-plass) og Australia (57.-plass)

Grupptrekningen skjer i Bahia i Brasil 6. desember, og her vil også VM-ballen bli presentert.