- De andre kunne latt spurterne bli hjemme

Team Columbia er lei av å kjøre inn brudd uten hjelp.

BRUDDENES TOUR? Team Columbias sportsdirektør tror vi kan få flere scener som den i går, da Thomas Voeckler trillet ensom over mål, dersom lagene med gode spurtere ikke snart begynner å hjelpe til i hovedfeltet for å kjøre inn brudd. Foto: SCANPIX/AFP/LIONEL BONAVENTURE
BRUDDENES TOUR? Team Columbias sportsdirektør tror vi kan få flere scener som den i går, da Thomas Voeckler trillet ensom over mål, dersom lagene med gode spurtere ikke snart begynner å hjelpe til i hovedfeltet for å kjøre inn brudd. Foto: SCANPIX/AFP/LIONEL BONAVENTUREVis mer

Følg sjette etappe i Tour de France direkte i livestudio fra kl. 12.45!

(Dagbladet.no): Etter to etappeseire på rad måtte Team Columbia og Mark Cavendish i går se bruddet med Thomas Voeckler klare å holde unne helt inn i Perpignan, der franskmannen til slutt hevet armene over hodet i ensom majestet over målstreken.

Et samlet hovedfelt nådde målområdet bare syv sekunder etter Voeckler, men nå er Team Columbia lei av å måtte jobbe alene for å sørge for massespurtene i Touren. Cavendish og co mener det er på tide at de andre spurtlagene rett og slett viser litt vinnervilje og ryggrad.

- Det var seks ryttere i front i går, fra fem ulike lag. Det var 15 lag blant forfølgerne, så logisk sett burde det ha vært 15 lag som var interesserte i å hente inn bruddet, sier Columbia-sportsdirektør Rolf Aldag, ifølge Cyclingnews.

- Du kan bare vinne et sykkelritt om du ligger foran, ikke om du ligger i bakevja. Vi oppnådde vårt minimumsmål, som var å ta nye poeng for Cavendish' grønne trøye. Vi kan leve med det. Men jeg lurer på om de andre lagene åpner en flaske vin og er fornøyde - jeg tror ikke det, sier Aldag.

Alle brudd vil gå inn
Mark Cavendish vant spurten bak Thomas Voeckler og Mikhail Ignatjev, og økte ledelsen i kampen om poengtrøya. Cav har nå 96 poeng, 26 mer enn for eksempel Thor Hushovd.

FORAN, SOM VANLIG: Mark Cavendish i front av hovedfeltet, sammen med sine trofaste lagkamerater. Team Columbia er lei av å gjøre hele jobben.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard
FORAN, SOM VANLIG: Mark Cavendish i front av hovedfeltet, sammen med sine trofaste lagkamerater. Team Columbia er lei av å gjøre hele jobben.Foto: SCANPIX/REUTERS/Eric Gaillard Vis mer

- De siste 25 kilometerne visste vi godt at det ikke ville komme en ny splittelse, på grunn av motvinden. Og selv om noen få lag hjalp oss, var det fortsatt noen spurtlag som ikke viste oppriktig interesse av å hente inn de foran. Med bare en rytter til, for eksempel fra Quick Step, kunne vi kanskje ha innhentet bruddet, sier Cavendish ifølge feltet.dk.

- Det var okei at jeg vant spurten om tredjeplassen, men jeg ville hatt seieren. Selvfølgelig er det fint at jeg beholder den grønne trøya, men det er kun en trøstepremie, sier Manxman.

Columbias Rolf Aldag forstår ikke hva lagene med gode spurtere tenker på. Han mener flere brudd vil gå helt inn dersom dette fortsetter.

- Cervelo jobbet med en mann, Garmin jobbet veldig bra. Farrar er kanskje ikke en favoritt i kampen mot Cavendish, men om han ikke prøver kommer han hvertfall ikke til å vinne. Det er den rette innstillingen. Dersom de andre skal fortsette med denne taktikken, kommer Cavendish til å vinne den grønne trøya. Det kan kanskje bli jevnt i poeng, men han vil vinne fordi bruddene alltid vil gå inn. Jeg synes det er overraskende at man ikke engang prøver å vinne, sier han.

- De andre lagene tenker: «Hvorfor skal vi dra, hvis Cav vinner til slutt uansett?». Hvis de er så resignerte, hvorfor tar de med spurtere hit i det hele tatt? De kunne latt spurterne bli igjen hjemme. Med den tankegangen gir det ingen mening å ta med spurtere til Touren. Bare tenk, de andre lagene var ikke på tv i et sekund. De står ikke på seierspallen, som vi gjør med den hvite og den grønne trøya, og ingen legger merke til at de er med engang. Jeg snakker om 12 lag der ute, sier Aldag.

Passer på Sastre
I tillegg til Team Columbia jobbet Garmin Slipstream foran i hovedfeltet mot slutten i går. Thor Hushovds Cervelo lå der med et par mann, men virket likevel mer interessert i å passe på Carlos Sastre enn å ta inn bruddet, noe spanjolen også bekreftet etter etappen.

- Igjen følte jeg meg godt beskyttet av lagkameratene mine, og vi hadde få problemer, vi lå alltid foran i en god posisjon. Vi har kommet oss gjennom enda en viktig dag i årets Tour, og vi kommer nærmere og nærmere Pyreneene, sier Sastre til lagets offisielle hjemmesider.

- Helt fra starten, med tanke på kvaliteten til rytterne i bruddet, visste vi det ville bli tøft å hente det inn. Laget føltes bra, og tok det roligere enn på lagtempoen. Carlos var veldig fornøyd med hvordan laget kjørte, vi ville holde ham unna vinden, forklarer Brett Lancaster.

Det er liten tvil om at Cervelos to-kaptein-system hemmer Thor Hushovd i kampen om spurtpoeng og den grønne trøya. Likevel sier ikke Thor Hushovd noe som kan oppfattes som kritikk av Cervelos taktikk.

- Vi kan ikke ofre alle rytterne våre for å hente inn et brudd, slik Columbia kan. I dag var det viktig å beskytte Sastre, slik at han ikke mistet tid i vinden. Det er helt greit, jeg har hele tiden vært inneforstått med dette, sa Hushovd etter tiendeplassen på gårsdagens etappe.

VANSKELIG: Thor Hushovd kom på tiendeplass og mistet mange poeng til den grønne trøya i går. Uten mer hjelp fra laget, og bedre organisert opptrekk blir det vanskelig å slå Mark Cavendish.
Foto: Heiko Junge / SCANPIX
VANSKELIG: Thor Hushovd kom på tiendeplass og mistet mange poeng til den grønne trøya i går. Uten mer hjelp fra laget, og bedre organisert opptrekk blir det vanskelig å slå Mark Cavendish. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

PS! Rabobanks Robert Gesink, som heltemodig kjempet seg til mål etter en stygg velt i går, måtte senere på kvelden kaste inn sykkelpumpa i årets Tour de France. Dermed har tre ryttere stått av, Quicksteps Jurgen Van de Walle og Skil-Shimanos Piet Rooijakkers har tidligere gitt seg.