NEDERLAGSDØMT: Men det norske laget, med flere VM-debutanter i troppen, har tatt noen solide skalper i løpet av mesterskapet. Her feirer de gårsdagens 3-2-seier mot Sveits. Foto: EPA/RONALD WITTEK
NEDERLAGSDØMT: Men det norske laget, med flere VM-debutanter i troppen, har tatt noen solide skalper i løpet av mesterskapet. Her feirer de gårsdagens 3-2-seier mot Sveits. Foto: EPA/RONALD WITTEKVis mer

- De andre nasjonene synes det er uforståelig

Norges VM-innsats vekker internasjonal oppsikt, sier treneren.

||| (Dagbladet): De norske hockeygutta ble maktesløse tilskuere til at kvartfinaleplassen glapp da Canada ikke greide å slå Tsjekkia i ettermiddag.

Landslaget kan likevel reise hjem med hodet hevet.

I løpet av turneringen har «isbjørnene» slått sterke nasjoner som Sveits og Tsjekkia, og holdt lekestue med Frankrike.

At de også har gått på noen stygge tap mot Canada (1-12) og Latvia (0-5) hindret ikke landslagssjef Roy Johansen å betegne VM som tidenes beste sett med norske øyne - mest fordi utgangspunktet virket så håpløst.

Han forteller at de positive tilbakemeldingene fra andre nasjoner har vært mange gjennom turneringen.

- Det er litt uforståelig for de andre nasjonene når de hører hvilke forutsetninger vi jobber under. Bare i Tyskland er det tre proffligaer, masse ishaller og herlig hockeykultur, men vi er fortsatt foran dem på rankingen. Jeg synes gutta fortjener all honnør for innsatsen, sier Johansen til Dagbladet.

Mistet sju spillere
Fra OL i Vancouver i februar til VM i mai forsvant hele sju spillere fra landslaget (Mads Hansen, Morten Ask, Mats Trygg, Per-Åge Skrøder, Tore Vikingstad, Lars Erik Lund og Jonas Andersen, journ.anm), på grunn av skader, fødsler og manglende motivasjon.

STOLT AV LAGET: Trener Roy Johansen var ikke optimist før VM, men er stolt over hva laget hans har prestert. Foran sitter fra venstre Peter Lorentzen, Kristian Forsberg, Marius Holtet og Mathis Olimb.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
STOLT AV LAGET: Trener Roy Johansen var ikke optimist før VM, men er stolt over hva laget hans har prestert. Foran sitter fra venstre Peter Lorentzen, Kristian Forsberg, Marius Holtet og Mathis Olimb. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

I tillegg måtte Ole Kristian Tollefsen stå over de første tre kampene på grunn av karantene, mens kaptein Tommy Jacobsen ble kastet ut av VM etter å ha dyttet til dommeren. Og da er ikke karantenene for Pål Grotnes og Martin Laumann Ylve underveis, på henholdsvis én og to kamper, nevnt. 

Med til historien hører det at Norge på ingen måte er den eneste nasjonen i VM som mangler flere av sine beste spillere. OL-mester Canada har for eksempel bare én av spillerne som tok gull i Vancouver med til Tyskland - Corey Perry.

Men flere av de norske VM-debutantene, som Henrik Solberg fra Stavanger Oilers og Lars Løkken Østli, har stått fram. Til landslagssjefens store glede.

- Jeg var usikker på hva vi kunne prestere. Vi fikk masse forfall, utestengelser og skader på spillere, men jeg synes laget har taklet det utrolig bra. Enkelte av kampene har vi spilt med 17 timers mellomrom, og innsatsen vitner om høy moral, sier Johansen.

39 ishaller
I hele Norge finnes det 39 ishaller. Sverige har til sammenligning 332, noe som bidrar til å sette den norske innsatsen i perspektiv.

Spørsmålet er om Norge noen gang vil bli noe annet enn en nesten-lag, og om triumfene mot nasjoner som Tsjekkia og Sveits er mest et blaff.

Roy Johansen mener det er grunn til optimisme også i framtida.

- Vi har mange gode spillere som har kommet inn og gjort det veldig bra nå, og vi kommer til å få flere spillere ut i andre og større ligaer. Jeg vil ikke framheve noen her i VM, hele laget har holdt et utrolig høyt nivå. Disiplinen og arbeidsinnsatsen har gledet meg mest, sier han.

HARDE TAK: Om Canada hadde vist en like stor innsats under selve kampen mot Tsjekkia som etterpå, kunne kanskje Norge vært i kvartfinalen. Det ble ampert etter Canadas seine reduseringsmål, og feiden fortsatte også etter at sluttsignalet lød. Foto: AP Photo/Daniel Maurer
HARDE TAK: Om Canada hadde vist en like stor innsats under selve kampen mot Tsjekkia som etterpå, kunne kanskje Norge vært i kvartfinalen. Det ble ampert etter Canadas seine reduseringsmål, og feiden fortsatte også etter at sluttsignalet lød. Foto: AP Photo/Daniel Maurer Vis mer

Og minner om at Norge har levert stabilt gode prestasjoner i mesterskap de siste årene - i hvert fall i norsk målestokk:

- Vi var i kvartfinale i 2008, og mellomspillet i 2009, så jeg tror vi har bitt oss fast i rankinggruppe tre. Foran Latvia, Danmark, Tyskland, Østerrike og Frankrike. Vi kommer til å få bra trekninger framover.

- Bittert å tenke på at ett poeng mot Latvia kunne vært nok til kvartfinale nå?

- Den kampen sto og vippet, og vi kunne like gjerne ha vunnet. Det var en «første-målet-vinner»-kamp. Alt i alt har vi gjennomført den beste turneringen noensinne.

- Hvor mye er din fortjeneste?

- Nei, det vet jeg ikke. Det har vært en lang sesong med OL og VM. Nå skal det bli deilig med hvile, sier Roy Johansen.