De andre playoff-kampene

Tyrkia, som vant VM-bronse i fjor, kvalifiserte seg ikke til EM i kveld.

Den største sensasjonen i kveldens kamper fant sted i Tyrkia, der tyrkisk pepper ikke holdt mot lilleputten Latvia. For første gang i landets historie sikret det baltiske landet sluttspillplass i et mesterskap.

VM-bronsevinner Tyrkia ble sensasjonelt nektet EM-plass etter 2-2 hjemme i Istanbuls kokende gryte. Latvia red på seier 1-0 fra den første kampen. To mål på elleve minutter gjorde drømmen til virkelighet.

Et stjernetreff av Ilhan Mansiz 21 minutter ut i kampen sendte Tyrkia foran, og Hakan Sükür øket til 2-0 og stormende jubel for 25.000 fotballgale tilskuere i Istanbul da mindre enn halvtimen gjensto av kampen. Da var Tyrkia i EM.

To minutter senere snudde både kampen og jubelen. Et frispark fra Jurijs Laizans passerte hele hjemmeforsvaret og endte i nettet bak keeper Ömer Catkic. Maris Verpakovskis satte spikeren i kista med en enkel lobb 77 minutter ut i kampen.

Russland til EM

Russland kjempet mot den walisiske forsvarsmuren nesten gjennom samtlige 90 minutter i Moskva på lørdag. Bortekampen mot Wales var 22 minutter gammel da Jevsejev headet inn det viktige bortemålet.

Wales måtte ha scoret to mål for å sikre avansement. Nærmest scoring var Ryan Giggs med et stolpetreff.

I og med at også Skottland tapte for Nederland onsdag, må de britiske fotballfans forene krefter og stole på gamle gode England i Portugal til sommeren.

van Nistelrooy tilbake med hattrick

Ruud van Nistelrooy var tatt til nåde igjen på det nederlandske landslaget og svarte med å score tre mål mot Skottland i 6-0-kampen onsdag.

Dermed går nederlenderne til EM-sluttspillet i Portugal neste år med 6-1 sammenlagt.

Før Manchester Uniteds målmaskin fant nettmaskene åtte minutter før pause, hadde Wesley Sneijder og André Ooijer scoret hvert sitt mål.

Dick Advocaats gutter hadde 0-1 å hente inn i returoppgjøret mot Skottland. Men skottene var i realiteten sjanseløse i Amsterdam Arena.

Seks minutter etter pause var det duket for van Nistelrooys andre fulltreffer. Bedre for den skotske landslagssjefen Bertie Vogts ble det ikke da veteranen Frank de Boer gjorde 5-0 etter 65 minutter.

I angrepet etterpå var van Nistelrooy frampå igjen, og hat tricket var et faktum.

Kroatia vant på Balkan

På Balkan møttes nabolandene Slovenia og Kroatia i en kamp om EM-billett. Etter 1-1 i det første møtet, måtte Kroatia vinne i Ljubljana - noe de klarte mesterlig.

Juventus-stopper Igor Tudor ble utvist etter én time, men det stoppet ikke kroatene. Bare minuttet etterpå satte Prso inn vinnermålet.

Dermed er Kroatia klare for sitt femte sluttspill på rad. En stor prestasjon av en liten nasjon.

NTB og Dagbladet.no