PÅGREPET: Nikita Domratsjev ble søndag 11. oktober pågrepet av hviterussisk politi, som følge av store demonstrasjoner i landet. Video: Euroradio / Tut.By Vis mer

- De angrep som en ulveflokk

Nikita Domratsjev, bror til Darja Domratsjeva, avslører brutal politivold både under og etter pågripelsen.

Publisert
Sist oppdatert

Søndag kom nyheten ut om Nikita Domratsjev, bror til Ole Einar Bjørndalens kone Darja Domratsjeva, var pågrepet av hviterussisk politi for å angivelig ha deltatt i demonstrasjoner.

Det har jevnlig pågått slike demonstrasjoner i Hviterussland etter presidentvalget i august. Det vant Aleksandr Lukasjenko med drøye 80 prosent av stemmene. Valgresultatet er høyst tvilsomt . Både opposisjonen og det internasjonale samfunnet har pekt på at valget hadde store mangler.

Domratsjev hevdet selv at han ikke var deltaker, men at han bare syklet forbi da han ble pågrepet. Han forteller at han sykler forbi dette området hver eneste søndag.

- Halvveis ble jeg stoppet av en haug av folk som løp forbi meg. I neste øyeblikk ser jeg flere soldater med våpen. Jeg ble redd, og syklet andre veien. Men det gikk ikke, fordi det kom flere soldater fra et annet hjørne, sier Nikita Domratsjev til Dagbladet.

ANGRIPES: Se video av pågripelsen her
Han forteller videre at han fikk flere slag fra en soldat som sendte ham i bakken.

- Jeg skrek at jeg har hviterussisk pass og at jeg bare skulle besøke moren min. De fortsatte å angripe meg som en ulveflokk, forklarer han.

- Jeg var sjokkert

Det har vært noen tøffe dager for Bjørndalens svoger. For pågripelsen var brutal, forteller han.

- De omringet meg i en buss, og de angrep meg verbalt med stygg ordbruk. Jeg var sjokkert, redd og alvorlig skadet, sier Domratsjev.

<strong>HARDT SKADD:</strong> Nikita Domratsjev ble omringet av politi da han syklet forbi demonstrasjoner. Foto: Privat
HARDT SKADD: Nikita Domratsjev ble omringet av politi da han syklet forbi demonstrasjoner. Foto: Privat Vis mer

Etter å ha gått gjennom blodig vold, ble han fraktet til politistasjonen. Der ble det egentlig ikke stilt noen spørsmål, og det ble vist liten interesse for hans helsetilstand, hevder han.

Etter ei stund ble til slutt ambulansen tilkalt.

- De siste to dagene har jeg tilbrakt tiden hjemme med familien min. Jeg har også vært på legebesøk og svart på meldinger, forteller han.

Selv om han står på at han ikke deltok i demonstrasjonene, signerte han likevel under på et dokument på at han deltok. Han forklarer til Dagbladet hvorfor han gjorde nettopp det.

- Jeg signerte det fordi jeg ville forlate politistasjonen for å komme meg på sykehuset. Men jeg signerte noe jeg var uenig i, innrømmer Domratsjev.

Darja kritiseres

Han sier at han har vært i kontakt med sin søster Darja, og at hun har gitt så god støtte som hun kan. Hun har de siste dagene uttrykt sin støtte på sin Facebook-profil.

- Jeg vet ikke ennå hvordan jeg kan være med på å løse problemene. Vi lever ikke i en primitiv verden. Folket vil bli hørt. Alle må roe seg ned og snakke sammen, skrev hun på Facebook.

Selv om hun har støttet sin bror i innlegget, går hun ikke ut mot styresmakten i Hviterussland. Det har fått flere i kommentarfeltet til å reagere.

- Det er trist at du, selv i en slik situasjon, prøver å inngå kompromisser med samvittigheten din, skriver en bruker i kommentarfeltet hennes.

- Darja, det forventes ikke at du viser offentlig sinne, men at du har en klar stilling til problemene som nå skjer i landet, skriver en annen.

Broren forsvarer hennes innlegg:

- Jeg synes at alle må ha sine egne meninger om ting som skjer i livet. Darja har jobbet hardt hele karrieren sin, og har blant annet bygd huset i Hviterussland og hun vil bo her. I stedet er hun et gissel i denne situasjonen. Hun prøver å si hva som er rett, men hun gjør det i det stille, sier Domratsjev.

Men det er langt fra bare søsteren som har støttet ham.

- Støtten fra det lokale samfunnet er veldig sterk. Jeg har funnet ut at jeg har en stor familie, sier Bjørndalens svoger.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer