LEDER

De autoritæres olympiader

Ingress

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Beijing ble med knapt flertall tildelt Vinter-olympiaden i 2022 foran Almaty. Det mest iøyenfallende med dette valget er at det står mellom to land, Kina og Kasakhstan, som begge har autoritære styresett. Det kan Den Internasjonale Olympiske Komiteen (IOC) takke sitt eget frynsete omdømme for; lekene forbindes i vide kretser med overdådig pengebruk, luksus og pamper. I demokratisk styrte land finnes ikke folkelig legitimitet for noe så udemokratisk som IOC.

Når det gjelder de to søkerbyene så har Almaty snø om vinteren, i motsetning til Beijing. I tillegg kunne den kasakhstanske byen avholde lekene nokså samlet. Beijing og omegn kan heller ikke tilby idrettslunger annet enn helsefarlig luft.  Men her var det Kinas politiske og økonomiske tyngde som avgjorde valget. Uten tvil anser regimet i Beijing lekene som så viktige for landets status i verden at det ikke vil bli spart på noe for å gjøre dem vellykkede. Beijing blir den første byen som har avviklet både Sommer- og Vinter-OL. Kina, «Midtens Rike» som kineserne kaller sitt land, har på alle felt et ønskemål om å nå verdenstoppen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer