Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- De ba om unnskyldning, men jeg svarte ikke

Aleksandr Bolsjunov om den spesielle relasjonen til landsmannen Sergej Ustjugov, duellen med Johannes Høsflot Klæbo og det spesielle møtet med norske journalister.

FORBANNET: Aleksandr Bolsjunov var illsint under Ski Touren i Trondheim, og gjorde alt han klarte for ikke å snakke med journalistene. Reporter/video: Øyvind Godø / Kristoffer Løkås Vis mer

Aleksandr Bolsjunov ble første russiske mann siden Alexander Zavyalov (som representerte Sovjet) til å vinne verdenscupen sammenlagt siden 1983.

Den historiske triumfen ble imidlertid et antiklimaks og som en parentes å regne da verdenscupavslutningen i langrenn ble avlyst som følge av coronapandemien.

23-åringen fra Russland satte alle de norske langrennsprofilene på plass denne vinteren, selv om det gikk galt på sisteetappen i Ski Tour i Granåsen da Bolsjunov ble et offer for en gigantisk smøretabbe.

Da fikk verdens beste langrennsløper foregående sesong et ublidt møte med norske og svenske journalister, som sto som en flokk utenfor garderoben for å få en prat.

Bolsjunov spurtet på sin side forbi for å unngå å snakke med noen av journalistene eller møte dem i blikket. Mange av de norske journalistene løp etter den russiske skistjerna.

Bolsjunov skjønte lite av hva som skjedde.

Bolsjunov advarer norske journalister

Overfor Dagbladet kommer han med en advarsel i kjølvannet av denne spesielle episoden.

ADVARER: Aleksandr Bolsjunov. Foto: Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT
ADVARER: Aleksandr Bolsjunov. Foto: Henrik MONTGOMERY / TT News Agency / AFP) / Sweden OUT Vis mer

- De norske journalistene kan løpe etter meg så mye de vil. Jeg er ikke overrasket, men neste gang vil jeg sørge for å løpe enda raskere og akselerere slik de ikke klarer å holde følge med meg, sier Aleksandr Bolsjunov til Dagbladet.

Smøretabben i Trondheim var den store nedturen i en sesong med usedvanlig mange oppturer.

- Jeg var sint. Jeg tenkte fem minutter før start at jeg burde gå uten klister, men da var det for sent. Smørerne klarte ikke å gi meg rubski i tide. Det var frustrerende. Jeg sa takk til smørerne. De skjønte at jeg ikke mente det og at de hadde tabbet seg ut. De ba om unnskyldning, men jeg svarte ikke. Jeg brukte 40-50 minutter før jeg snakket med noen, forteller han om den spesielle episoden i Trondheim.

Hjemmelaget krystallkule

Nå smiler imidlertid Bolsjunov igjen, selv om han ikke fikk kronet sesongen som han ønsket.

Verdenscupavslutningen i Canada ble avlyst og 23-åringen fikk aldri stå på toppen av podiet og motta krystallkula han har gjort seg fortjent til.

- Jeg vet ikke hva som skjer. Jeg forstår at det er spesielle tider. Sesongen er et ferdigskrevet kapittel. Jeg ser nå framover.

HETS: Russiske hatmeldinger har haglet inn i retning Simen Hegstad Krüger. Aleksandr Bolsjunov velger - i motsetning til fansen - å tilgi Krüger. Reporter/video: Øyvind Godø/Kristoffer Løkås Vis mer

Bolsjunov kommer fra en «handy» familie, hvor faren har laget en krystallkule til ham - i påvente av at FIS skal få levert den opprinnelige i denne spesielle verdenssituasjonen.

I et intervju med russiske Sport Express forteller Bolsjunov at han ikke har en nær relasjon til den andre store russiske stjerna, tidligere verdensener Sergej Ustjugov.

- Ustjugov og jeg er rivaler

Bolsjunov beskriver landsmannen Ustjugov, som er en del av en annen treningsgruppe, som en rival.

- Gjennom løpet kan vi hjelpe hverandre, men vi er rivaler. Vi er venner, men ikke nære venner, sier 23-åringen.

Rival er til de grader også jevngamle Johannes Høsflot Klæbo, som har vært Bolsjunovs overmann i blant annet flere mesterskapsdueller.

IRRITERT: Alexander Bolsjunov følte han måtte gjøre jobben alene og var irritert på Martin Johnsrud Sundby og de andre norske løperne etter å ha tapt spurten mot Sjur Røthe. Video: Kristoffer Løkås/Dagbladet. Reporter: Øyvind Godø. Vis mer

- Ville det vært kjedelig uten Klæbo som konkurrent?

- Det ville ha vært enklere uten ham, men jeg elsker at det er utfordrende. Inntil videre er han uslåelig i sprinter.

- Beskriv Klæbo med ett ord.

- Sprinter, svarer russeren.

- Best uten nordmenn i bryllupet

Bolsjunov forteller at han ikke har mottatt en gratulasjon fra Klæbo vedrørende seieren i verdenscupen sammenlagt. Samtidig sier russeren at han heller ikke gratulerte trønderen i fjor.

På spørsmål fra Sport Express om hvilke nordmenn Bolsjunov vil invitere til sitt bryllup, svarer han:

- Alle.

- Virkelig?

- Nei. Jeg tror det blir best uten dem, sier den russiske langrennsstjerna.

FORBAUSER: Flere russere reagerer, men Johannes Høsflot Klæbo tar den spesielle videoen, hvor han er redigert inn som Aleksandr Bolsjunovs bokseball, med et smil. Video: russki_sport Vis mer

- Det virker som at de frykter deg?

- Det er bra de er redde, svarer Bolsjunov.

Han venter fortsatt på at han skal motta den ekte krystallkulen som beviset på at han var verdens beste langrennsløper i 2019/20-sesongen. Enn så lenge må han ta til takke med den hjemmelagde kulen som hans far lagde til ham.

- Jeg våknet opp og hørte at faren min jobbet med noe. Pappa sa at han hvis han hadde visst at hvis jeg ikke ville motta krystallkula, ville han ha laget den før og gitt den til meg da jeg landet i Russland, forteller Bolsjunov.

Johaug og Klæbo har ikke fått sine premier

Til Dagbladet har Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo tidligere fortalt at heller ikke de her mottatt sine krystallkuler for henholdsvis verdenscupen sammenlagt og sprintcupen.

- Situasjonen rundt oss har gjort at jeg ikke har rukket å tenke for mye på kula fra sammenlagtseieren i sprintcupen. Jeg ser at Bolsjunov har fått laget seg en kule for sammenlagtseieren. I år har han vært verdens beste langrennsløper, så den fortjener han, sa Johannes Høsflot Klæbo til Dagbladet.

- Jeg har ikke hørt noe om den og hva skjer der, fortalte Johaugs manager Jørn Ernst.

Pierre Mignerey, renndirektør i FIS, opplyser til Dagbladet at han håper de finner en fornuftig og verdig løsning på utdelingen av pokalene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!