Fotball-VM I QATAR:

- De bedervet fotballen

I opptakten til VM i 2018 og 2022 ble 24 menn valgt inn til FIFAs eksekutivkomité, som senere stemte frem Russland og Qatar som vertsnasjoner. I årene i etterkant har kontrovers på kontrovers forfulgt de 24.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

24 SMILENDE MENN: Brorparten av FIFAs eksekutivkomite fra 2012 er tatt, utestengt eller etterforsket for korrupsjon. Foto: Ulmer\ullstein bild\Getty Images
24 SMILENDE MENN: Brorparten av FIFAs eksekutivkomite fra 2012 er tatt, utestengt eller etterforsket for korrupsjon.
Foto: Ulmer\ullstein bild\Getty Images Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

I 2010 besto FIFAs eksekutivkomité av 24 mennesker som skulle stemme over hvor VM skulle avholdes i 2018 og 2022. Valgene falt, slik man kjenner til, på Russland og Qatar.

Siden har skandale på skandale blitt rullet opp på majoriteten av de 24 som deltok i avstemningen.

Av de 24 originale medlemmene, så er det bare egyptiske Hany Abo Rida som er igjen på det FIFA nå har valgt å kalle «The FIFA Council».

Bedervet fotballen

En som ikke er overrasket over kontroversene som har rullet er New York Times-journalist Tariq Panja:

- Helt ærlig, alt det vi trodde foregikk ble bare bekreftet. For meg, som er blant de som har sett hva som har pågått, så var ikke dette overraskende. Det som var overraskende var at myndighetene gjorde noe, sier Panja til Dagbladet.

- De trodde de var større enn lovverket, de trodde de eide fotballen. De trodde at fotballen var deres tre, der de alene kunne plukke av fruktene. Er jeg overrasket over at Jack Warner, Julio Grondona og Nicolás Leoz bedrev snusk? På ingen måte.

OVERRASKET: FIFA-president Sepp Blatter trakk Qatar opp av konvolutten da VM 2022 ble tildelt. Avgjørelsen kostet ham og de fleste andre i eksekutivkomiteen hans vervene. Foto: AFP / PHILIPPE DESMAZES/ NTB
OVERRASKET: FIFA-president Sepp Blatter trakk Qatar opp av konvolutten da VM 2022 ble tildelt. Avgjørelsen kostet ham og de fleste andre i eksekutivkomiteen hans vervene. Foto: AFP / PHILIPPE DESMAZES/ NTB Vis mer

Selv om systemene har endret seg, og eksekutivkomiteen ikke lenger styrer hvem som arrangerer VM (man har nå gått til et rent valg der hver enkelt nasjon stemmer), så tror Panja at kontroversene rundt FIFA har påvirket forbundets rykte.

- Jeg tror aktivitetene til disse menneskene ikke bare har bedervet FIFA, men det har bedervet fotballen som industri. Selv før dette så var fotballen en industri med aktiviteter det kan stilles spørsmål ved, sier Panja.

- Jeg tror kulturen har endret seg veldig lite uansett. Du skal holde fram hånda, og du skal holde munnen lukket.

- Tolk det dit hen du vil

Til tross for de diversene problemene som fotballen har møtt på, og problemene i FIFA, så er det stadig ikke noe klart bevis på at Qatar kjøpte seg VM i 2022.

Det er likevel grunner til å tro at ikke alt var helt som det skulle.

- La oss se på det sånn: Jeg kan ikke si med hundre prosent sikkerhet at dette var korrupt. Men dette ble gjennomført av en gjennomkorrupt gruppe mennesker, som tok del i en hemmelig avstemning. Tolk det dit hen du vil, sier Panja.

- Det er veldig vanskelig å si at dette ikke var korrupt. Det står i noen av politietterforskningene at to individer (Nicolás Leoz og Ricardo Teixeira, jour.anm) ble betalt for å stemme på Qatar. Men vi sitter ikke på 22 håndfaste bevis.

Allerede før man tok til valgurnen så ble 24 til 22 da Reynald Temarii fra Tahiti, som også var president for det oseaniske fotballforbund, og nigerianske Amos Adamu ble avslørt i forsøk på å selge deres stemmer av The Daily Times.

Men hva skjedde så med de 22 andre?

I 12 år har flere og flere saker og hendelser rullet opp mot de 22 gjenværende medlemmene av komiteen som omsider stemte for Russland og Qatar.

Dette var de 22:

Sepp Blatter (Sveits)

SLIK BLATTER HUSKES: En britisk komiker kastet falske dollarsedler opp i lufta under en pressekonfranse i 2015 i protest mot tildelingen av Qatar-VM. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP/NTB
SLIK BLATTER HUSKES: En britisk komiker kastet falske dollarsedler opp i lufta under en pressekonfranse i 2015 i protest mot tildelingen av Qatar-VM. Foto: Fabrice COFFRINI / AFP/NTB Vis mer

Den tidligere FIFA-presidenten ble i 2015 dømt til åtte års utestengelse etter at sveitsiske myndigheter og FBI avdekket en utbetaling på to millioner dollar til Michel Platini i 2011. Disse pengene hevdes å ha vært for Platinis arbeid for FIFA mellom 1998 og 2002, ble ikke betalt for ni år seinere.

I 2021 fikk Blatter ytterligere seks år og åtte måneders utestengelse fra fotballen for flere brudd på FIFAs etiske regler, og en dom på rundt 780 000 britiske pund.

86-åringen ble sommeren 2022 frifunnet for tiltale om korrupsjon hva angikk utbetalingen til Platini i 2011. Blatter trakk seg som FIFA-president i 2015, og har siden blitt erstattet av Gianni Infantino.

Chuck Blazer (USA)

CHUCK BLAZER: Foto: Steffen Schmidt/Keystone via AP/ NTB
CHUCK BLAZER: Foto: Steffen Schmidt/Keystone via AP/ NTB Vis mer

Han ble helt sentral for etterforskningen da det kom fram at han, over flere år og med flere verv, hadde vært i sentrum for ulovlige utbetalinger, bestikkelser og tilbakebetalinger, gjennom sitt verv som generalsekretær i det nordamerikanske fotballforbund (CONCACAF).

Blazer ble anholdt av FBI i 2011 og samarbeidet med å avdekke de ulovlige forholdene. Han jobbet som informant for FBI i løpet av de neste åra, parallelt med sitt arbeid i fotballen.

Funnene som ble gjort gjennom Blazers samarbeid la blant annet grunnlag for 14 arrestasjoner på FIFAs hotell i Zürich i mai 2015. Blant dem var tre medlemmer i FIFAs eksekutivkomité.

Han jobbet i fotballen mellom 1996 og 2013, før han sa seg skyldig i ti tilfeller av pengeutpressing, skattesvindel og hvitvasking. FIFA utestengte ham på livstid fra all fotball i 2015. Han døde av kreft i 2017.

Jack Warner (Trinidad & Tobago)

JACK WARNER: Foto: REUTERS/Andrea De Silva/NTB
JACK WARNER: Foto: REUTERS/Andrea De Silva/NTB Vis mer

Den tidligere sjefen for det nordamerikanske fotballforbundet (CONCACAF) trakk seg i 2011, men i 2015 valgte FIFA å utestenge Warner for «flere handlinger av dårlig oppførsel i lengre tid, og flere ganger».

Disse dårlige oppfølgerne skal blant annet, men først og fremst, handle om overføringer av penger fra Mohamed Bin Hamas firma Kemco til Warners firma Jamad, to uker etter avstemningen. Der skal Bin Hamad ha betalt Warner 1.2 millioner dollar.

Han har motsatt seg utlevering til USA fra Trinidad & Tobago etter at han ble siktet for 12 forhold av svindel, pengeutpressing og hvitvasking. Warner er også nevnt i forbindelse med ulovligheter rundt salgene av TV-rettighetene for VM i 2010 og 2014.

Warner var president i CONCACAF samtidig som Chuck Blazer, mannen som ble den store muldvarpen i denne saken, var generalsekretær i forbundet.

Mohamed Bin Hammam (Qatar)

MOHAMED BIN HAMMAM: Foto: AP /Shirley Bahadur/NTB
MOHAMED BIN HAMMAM: Foto: AP /Shirley Bahadur/NTB Vis mer

Mannen som fikk i oppgave - og leverte - VM i fotball til Qatar. Og etter å ha vunnet fram med Qatars VM-bud forsøkte han å bli FIFA-president i 2011.

Han trakk seg tre dager før avstemming, og han ble suspendert da det ble mistenkt at han hadde betalt en million dollar totalt til 25 medlemmer av den karibiske fotballunion (CFU).

I juli 2012 ble han utestengt fra all fotballaktivitet på livstid av FIFA, for så å se den dommen bli reversert av Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS).

Etter at FIFA startet sin gransking, gjennom en rapport fra Michael J. Garcia, ble Bin Hammam, igjen, utestengt på livstid fra all fotball.

Bin Hammam skal totalt ha betalt rundt fem millioner dollar til ulike mennesker i fotballen mot at de hjalp Qatar vinne VM, meldte BBC.

Qatar selv hevder at Bin Hammam, som på dette tidspunktet var president for det asiatiske fotballforbundet, ikke hadde noen offisiell rolle hos dem, og at hans antatte handlinger ble gjort uavhengig.

Julio Grondona (Argentina)

JULIO GRONDONA: Foto: AP /Tim Aylen/ NTB
JULIO GRONDONA: Foto: AP /Tim Aylen/ NTB Vis mer

Den mektige argentineren var sjef for det argentinske fotballforbundet fra 1979 fram til 2014, da han døde. Han har vært ansett i mange tiår som en av fotballens absolutt mektigste menn.

Grondona er én av tre søramerikanere som amerikanske myndigheter hevdet hadde fått penger fra Qatar for å stemme på dem for VM i 2022. Visstnok skal han ha blitt betalt én million euro for å stemme på Qatar.

Grondona hadde også ansvaret for FIFAs finanskomité, og skal blant annet ha jobbet tett med Jack Warner. Grondona har ved flere anledninger blitt anklaget for kampfiksing i Argentina.

Issa Hayatou (Kamerun)

ISSA HAYATOU: Foto: AFP / GABRIEL BOUYS/ NTB
ISSA HAYATOU: Foto: AFP / GABRIEL BOUYS/ NTB Vis mer

Kameruneren tok over vervet som FIFA-president på midlertidig basis etter Blatter. Han trakk seg fra FIFA i 2017, men ble i 2021 funnet skyldig for å bryte med forbundets etiske retningslinjer i forbindelse med markedsrettighetene for de afrikanske fotballturneringene.

Hayatou anket saken til Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS), og ble seinere frifunnet. Hayatou ble i 2017 slått av egypteren Ahmad Ahmad i valget om hvem som skulle være Afrikas fotballpresident.

Han er også nevnt i forbindelse med at Qatar betalte 1.8 millioner dollar for å arrangere en konferanse for det afrikanske fotballforbundet i 2010. Tilbakebetalingen for dette skal ha vært at alle afrikanske land stemte på Qatar.

Franz Beckenbauer (Tyskland)

TO VM-SJEFER: Franz Beckenbauer og Sepp Blatter fra 2006. Foto: Back Page Images/REX/NTB
TO VM-SJEFER: Franz Beckenbauer og Sepp Blatter fra 2006. Foto: Back Page Images/REX/NTB Vis mer

«Der Kaiser» er kanskje Tysklands største fotballspiller noensinne, og hans kontroverser skal først og fremst handle om VM på hjemmebane i 2006. I 2016 åpnet FIFAs etiske komité sak mot Beckenbauer, men denne ble avsluttet i 2021 uten resultat.

Beckenbauer skal ikke ha ønsket å bidra til etterforskningen, og ble suspendert i 90 dager av FIFA (denne ble seinere fjernet) og gitt en bot. Etterforskningen skal ha dreid seg om tildelingen av VM i 2018 og 2022.

Den tyske legenden ble også pekt ut av Der Spiegel for en betaling på ti millioner sveitsiske franc det tyske fotballforbundet gjorde i 2002 til et firma eid av Mohamed bin Hammam. Beckenbauer selv hevdet at denne utbetalingen ikke dreide seg om kjøp av stemmer for VM i 2006.

Michel Platini (Frankrike)

MICHEL PLATINI: Foto: Fabrice COFFRINI / AFP/ NTB
MICHEL PLATINI: Foto: Fabrice COFFRINI / AFP/ NTB Vis mer

Den franske fotballegenden var UEFAs president, og av mange ansett som favoritt til å overta vervet som FIFA-president etter Sepp Blatter. Platini har hele tiden hevdet sin uskyld.

Sammen med Blatter ble han frifunnet for korrupsjon, etter at Blatter ble tiltalt for å betale Platini i 2011 for å påvirke UEFA-land til å stemme på Blatter i forbindelse med presidentvalget i FIFA samme år.

Platini, så vel som Blatter, ble utestengt fra fotballen i åtte år i 2015.

Vitalij Mutko (Russland)

VITALIJ MUTKO: Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS/NTB
VITALIJ MUTKO: Foto: Sputnik/Gavriil Grigorov/Pool via REUTERS/NTB Vis mer

Han var sjef for Russlands VM-bud for 2018, var sportsminister og fotballpresident i nasjonen. Mutko ble seinere hevet til posisjon som visestatsminister av Russland, og måtte dermed trekke seg fra sitt FIFA-verv i 2017.

Mutko er i første omgang i søkelyset grunnet sin involvering i den russiske dopingskandalen som rullet og gikk på 2010-tallet. Som et resultat ble Mutko utestengt på livstid fra den internasjonale olympiske komité (IOC) i 2017. Denne dommen ble opphevet av Den internasjonale voldgiftsretten for sport (CAS) i 2019.

Hvorfor er fotbal-VM i Qatar kontroversielt? Vi skal forklare. Tekst: Jonas Giæver Video: Henrik Ljosland Kilder: Amnesty, The Guardian, Sky Sports, WorkersWelfare.qa Vis mer

Ángel María Villar (Spania)

Han var blant dem som skal ha vært vanskelig å arbeide med under etterforskningen av korrupsjonen, og ble bøtelagt med 25 000 sveitsiske i 2015 av FIFA.

Villar, som var Spanias fotballpresident, og tok over vervet som UEFA-president på midlertidig basis etter Platini, ble i 2017 arrestert av spanske myndigheter grunnet mistanke om underslag av penger i forbindelse med spanske landskamper.

Jacques Anouma (Elfenbenskysten)

Ble beskyldt for å ha fått halvannen million dollar for å stemme på Qatar.

Anouma har avvist anklagene på det sterkeste, og hevder at dette ikke stemmer. Han er i dag rådgiver for Patrice Motsepe, den nåværende presidenten av det afrikanske fotballforbundet.

Geoff Thompson (England)

GEOFF THOMPSON: Foto: REX / NTB
GEOFF THOMPSON: Foto: REX / NTB Vis mer

Trakk seg fra sin stilling på komiteen i 2011, og er en av få som har innrømmet lobbyvirksomhet i forbindelse med å stemmebytting. Det kom fram i rapporten skrevet av Michael Garcia at Thompson, som hadde ansvaret for det engelske fotballforbundet, var en av de som var mest samarbeidsvillig.

Han gjorde det klart at i et møte, der også Prins William og daværende statsminister David Cameron var til stede, ble England og Sør-Korea enige om at dersom Sør-Korea stemte på England i 2018, så skulle England stemme på Sør-Korea for 2022.

Hany Abo Rida (Egypt)

Egyptiske Abo Rida må anses som «last man standing» av medlemmene for komiteen. Han er nemlig den eneste som fremdeles er del av FIFAs eksekutivkomité ( i dag kjent som FIFA Council) til den dag i dag.

Det har blitt hevdet at egyptiske Abo Rida var en av Bin Hamams allierte, men han har ikke blitt siktet, tiltalt eller dømt for noen ulovligheter.

LAST MAN STANDING: Egyptiske Hany Abo Rida er fremdeles å finne i det som nå heter FIFA Council. Foto: Ulmer\ullstein bild\Getty Images
LAST MAN STANDING: Egyptiske Hany Abo Rida er fremdeles å finne i det som nå heter FIFA Council. Foto: Ulmer\ullstein bild\Getty Images Vis mer

Senes Erzik (Tyrkia)

Han er stadig vekk ærespresident i det tyrkiske fotballforbundet, og valgte å trekke seg fra alle verv i FIFA da han fylte 75 år. Erzik hadde vært del av komiteen siden 1996, og er en av veldig få det ikke har vært noen mistake rundt hva angår korrupsjon.

Chung Mong Joon (Sør-Korea)

Sørkoreaneren ble utestengt fra all fotball i fem år i 2015, etter at FIFAs etiske komité fant ham skyldig i å drive ulovlig lobbyvirksomhet i 2010 i forbindelse med å få 2022-VM til Sør-Korea.

Mong Joon anket dommen til CAS, som kortet den til 15 måneder. Han var blant de største kritikerne til Blatter, og var blant dem som ønsket å overta vervet som FIFAs president.

Worawi Makudi (Thailand)

WORAWI MAKUDI: Foto: AP /Sakchai Lalit/ NTB
WORAWI MAKUDI: Foto: AP /Sakchai Lalit/ NTB Vis mer

Presidenten for Thailands fotballforbund ble anklaget for å ha bedt om TV-rettighetene til en kamp mellom England and Thailand mot at han skulle støtte Englands VM-bud i 2018.

I 2015 ble han dømt til 16 måneder betinget fengsel for valgfusk i forbindelse med sitt verv som Thailands fotballpresident, før han påfølgende år ble utestengt i fem år fra all fotball av FIFA.

Makudis fengselsdom ble omgjort i 2017, mens hans utestengelse fra fotballen ble minsket til tre og et halvt år.

Junji Ogura (Japan)

Ogura valgte å trekke seg fra sine FIFA-verv i 2011, og trakk seg som president for det japanske fotballforbundet i 2012. Han er blant dem som har snakket høyest om at han ønsker å komme til bunns i korrupsjonssakene, til tross for at han selv ble koblet med anklager i forbindelse med VM i Japan og Sør-Korea i 2002.

Ogura var også leder for Japans VM-bud i 2022.

Michel D'Hooghe (Belgia)

Han er fremdeles å finne i FIFAs korridorer, men ikke lenger som del av eksekutivkomiteen. Belgiske D'Hooghe er i dag leder for den medisinske komiteen i FIFA.

Han ble i sin tid mistenkt for å ha mottatt et bilde fra en russisk sportsdelegat, men FIFA mente ikke dette hadde noe å si for valgprosessen.

Marios Lefkaritis (Kypros)

Kyprioten trakk seg fra sine FIFA-verv i 2017, og har så langt inne vært en som har blitt pekt ut i forbindelse med korrupsjon. Det har uansett ikke vært helt stille rundt Lefkaritis.

Ifølge Sunday Times slapp han unna offisiell etterforskning, men flere har stilt spørsmål over en avtale han gjorde med Qatar Investment Authority (QIA) der han solgte et landareal på Kypros for 27 millioner pund kort tid før avstemningen til VM i 2022.

Nicolás Leoz (Paraguay)

NICOLAS LEOZ: Foto: Alejandro PAGNI / AFP/ NTB
NICOLAS LEOZ: Foto: Alejandro PAGNI / AFP/ NTB Vis mer

Leoz er pekt ut som en av de som fikk penger for å stemme på Qatar, og var under etterforskning av amerikanske myndigheter fra 2015, ifølge New York Times. Han kjempet mot utlevering til USA, og skal ha sittet i husarrest i Paraguay. Han skal blant annet ha bedt om å bli adlet av den britiske dronningen, og at FA-cupen skulle bære hans navn, dersom han skulle stemme for Englands VM-bud i 2018, skriver The Guardian.

Leoz, sammen med Ricardo Teixeira, skal også ha vært under etterforskning for å ha tatt bestikkelser i forblindelse med salg av TV-rettigheter. Han trakk seg fra komiteen og som CONMEBOL-president i 2013 grunnet helseårsaker. I 2015 ble han utestengt fra FIFA.

Paraguayaneren døde i 2019. Han ble 90 år gammel.

Ricardo Teixeira (Brasil)

Sammen med Leoz, ble også Teixeira pekt ut som en av de som fikk penger for å stemme på Qatar. Brasilianeren, som var president for det brasilianske fotballforbund mellom 1989 og 2012, har vært mistenkt for korrupsjon i flere tiår. En av de som ytret sin misnøye rundt Teixeira var Pelé.

USA og Brasil har ingen utleveringsavtale, som gjør at Teixeira fremdeles oppholder seg i Brasil. I 2019 ble Teixeira utestengt fra FIFA på livstid for å ha tatt flere millioner kroner i bestikkelser mellom 2006 og 2012, meldte Sky Sports.

Rafael Salguero (Guatemala)

Salguero ble i 2019 utestengt fra all fotballaktivitet av FIFA i sju år etter at FIFAs etiske komité fant ham skyldig i å ha tatt bestikkelser, og for ulovlig salg av billetter til VM.

I 2018 kom det fram at Salguero også hadde sagt seg villig til å selge sin stemme for å stemme på Russland for VM i 2018. Han skal aldri ha mottatt pengene for dette, hevdet han selv, ifølge ESPN.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer