- De best arrangerte lekene

Nagano (NTB): Juan Antonio Samaranch fant en vei ut av uføret. Han kunne ikke si at vinterlekene i Nagano var «de beste lekene noensinne», slik tradisjonen har vært. Lillehammer-festen lever for friskt i minnet til det. Men søndag takket han Nagano for «de best arrangerte lekene».

Det var en nesestyver for hovne nordmenn som har gått omkring og snakket stygt om lekene i Nagano. Ser man bort fra været, som har mye å gjøre med flaks, og publikum, var Nagano på høyden.

- Gratulerer, Nagano, gratulerer Japan. Dere har gitt verden det beste arrangement i de olympiske vinterlekers historie, sa Samaranch under avslutningsseremonien.

Det var ord som gjorde de japanske vertene sprekkeferdige av stolthet.

Så sent som på lekenes avslutningsdag uttalte Norges toppidrettssjef Bjørge Stensbøl at det i hans øyne var betenkelig å legge lekene til Nagano.

Tradisjonsbrud

Til og med Lillehammer-lekene var det innarbeidet tradisjon at Samaranch avslutningsdagen gratulerte enhver OL-arrangør med «de beste leker noensinne». Men i Atlanta-lekene to år senere ble han nødt til å bryte tradisjonen.

- Takk for de mest eksepsjonelle leker, sa Samaranch med et tvetydig ord som også tok opp i seg alle problemene, arrangørtabbene og det generelle kaos som hersket omkring de privatfinansierte lekene.

Søndag var han bare positiv, og folkene i LOOC likte neppe at de ble fratatt førsteplassen på «arrangør-toppen». Kanskje var det et lite takk for sist til nordmenn som har vært flittige med å kritisere Samaranch og hans IOK.

Stor prestasjon

De 16 sammenhengende dagene med praktvær, folkefest og stor idrett som var Lillehammer-lekene har gjort det umulig å kalle Nagano-lekene de beste. De har vært hjemsøkt av dårlig vær som førte til ujevne forhold, mange avlysninger og mye irritasjon.

Men da Nagano først hadde fått lekene til et område med ustabilt vintervær, og da værgudene først slo seg vrange, gjorde de japanske arrangørene det aller beste ut av det. Teknologisk var lekene uovertrufne, og alle funksjonærene imponerte med sin vennlighet og stå-på-vilje.

- Det er bemerkelsesverdig at de klarte å avvikle alle øvelsene på en forskriftsmessig måte når vi i løpet av to uker har hatt alle naturfenomener jeg kan komme på unntatt skogbrann, sa det australske IOK-medlemmet Kevan Gosper.

Ikke Lillehamme

r

Trafikkproblemene var ikke verre enn man måtte vente i en så stor by som Nagano, og til syvende og sist var de flittigste kritikerne folk som ikke ville avfinne seg med at de ikke var i Europa eller Nord-Amerika.

De som klarte å tilpasse seg japanske skikker, som å ta av seg skoene innendørs og unnlate å spise eller røyke utendørs, hadde lite å klage på. Bortsett fra at Nagano ikke var Lillehammer.