Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

De beste historiene har en lykkelig slutt. Derfor er Petter Northug nominert til «Årets navn» i Dagbladet

Eventyret om Petter Northug preget 2015.

DAVOS (Dagbladet): Da den sønderknuste audien til Petter Northug sto igjen i rundkjøringa i Trondheim den skjebnesvangre maidagen i 2014, var det all grunn til å frykte at en av de mest bemerkelsesverdige langrennskarrierene i historien kom til å lide samme skjebne. 

Petter Northug vurderte også selv å legge skiene på hylla i dagene derpå. 

- Skammen bærer jeg med meg hele livet, sa han på pressekonferansen etter den svært så omtalte rettssaken mot ham i oktober samme år. 

Oppreisingen
Så kom VM i Falun i februar. På mesterskapets første dag beinfløy han opp sprintbakken på Lugnet skistadion som om han hadde andre enn Federico Pellegrino i hælene, og hentet hjem et emosjonelt gull. 

- Dette skyldte jeg familien og folket, sa Northug til Dagbladet etter gullet.

Så fortsatte han parademarsjen gjennom de svenske skogene. Til slutt sto han igjen med fire gull. 

Det fjerde kom på episk vis etter en av de tyngste femmilene i VM-historien, og en av de mest spektakulære spurtoppgjørene langrenn noen gang har sett. 

Ski-VM i Falun ble foreløpig siste kapittel i eventyret om Petter Northug. Om mannen som skuffa seg selv og folket, men reiste seg igjen da det gjaldt som mest. Derfor er han også nominert til «Årets navn» i Dagbladet. 

- Det er jo hyggelig å være nominert, bare, til en sånn pris. Det kommer nok på grunn av den oppreisninga jeg har hatt og at jeg lyktes så til de grader i Falun. Igjen var det stort for meg å klare det, og da er det på en måte artig at man blir huska for det og det som har skjedd, sier Northug selv om nominasjonen.

Det store i livet
Når skihistorien skrives vil Northug for alltid være en av de største i langrenn. Tretten VM-gull og to OL-gull så langt gjør ham til en av de mestvinnende mesterskapsløperne i sporet, men likevel vil Falun stå igjen som noe helt spesielt. 

Og ikke først og fremst på grunn av det sportslige. 

- Ja, det kan være det største, sammen med mye annet, for det er så vanskelig å velge. Når man hadde det VM-et i Oslo så merker man at den folkefesten blir vanskelig å toppe, den blir det. Sportslig sett er det vanskelig å toppe et VM på hjemmebane. Men for livet og for lettelsen sin del, og for å vise at man kan reise seg igjen, så vil Falun være størst, sier Petter Northug til Dagbladet. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media