SUPERTALENT: Mats Møller Dæhli kan bli et av Norges viktigste kort inn i EM-kvaliken, tror Dagbladets kommentator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
SUPERTALENT: Mats Møller Dæhli kan bli et av Norges viktigste kort inn i EM-kvaliken, tror Dagbladets kommentator. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

De beste må spille hver gang - Møller Dæhli er en av dem

Mats Møller Dæhlis løpskapasitet legger seg på toppen av ferdigheter sjelden sett i Norge. I 19-åringen har Høgmo spilleren som til slutt kan utgjøre EM-forskjellen.

PRAHA (Dagbladet): Alle trenere har en spiller eller tre de alltid og med ett hundre prosent sikkerhet tar ut på laget. Hver gang.

Når Per-Mathias Høgmo bestemmer seg for kveldens lag mot Tsjekkia bør ikke Mats Møller Dæhli bare være på arket fra start - han bør gis såpass tillitt, frihet og spillerom at en feil eller tre ikke får noen konsekvenser for laguttakene mot Frankrike og Russland i slutten av mai.

For det er ikke en hvilken som helst unggutt Per-Mathias Høgmo var klok nok til å ta sjansen på i fjor høst, Mats Møller Dæhli er en helt spesiell spiller.

Og:

Når du ser tallene som forteller hvor mye han løper og orker ser du at han er litt mer enn det også.

DA GUTTEN DEBUTERTE mot Danmark i fjor høst tok han nivået etter ti sekunder. Da han fire dager senere fikk sitt andre innhopp mot Skottland bekreftet han at ingen utfordringer synes å være for store.

Og da de første Cardiff-minuttene i Bolton og på Old Trafford var unnagjort til ovasjoner, og etter hvert også den første hele kampen mot Wigan, var det ikke mer å lure på.

Mats Møller Dæhli er ikke bare den nye vinen.

Han er også gutten som lager den.

KREATIVITET HAR SIDEN Myggens dager vært et savn i alle norske landslag. Vi har ikke vært bortskjemte med spillere som kan gjøre eksepsjonelle og helt avgjørende ting på egenhånd — folk som kan skape ubalanse og åpne motstanderen gjennom en enkel og/eller helt briljant involvering.

Så da Stefan Johansen fikk hundre prosent tillitt og ble god gjennom prøving og feiling i Strømsgodset var jeg en av de første som trakk paralleller til nevnte Erik Mykland, og som mente Drillo burde sjekke ut Ronny Deilas nye midtbanedirigent.

Med Mats Møller Dæhlis inntreden på det øverste nivået har vi fått en spiller hvis potensial, oversikt, klokskap, en mot en ferdigheter og totale mangel på frykt — i tillegg til en uforskammet løpskraft - ser ut som svaret på alle våre drømmer.

JA, MATS MØLLER DÆHLI har også mye (mer) å bevise. Og ikke minst forbedre. Defensivt er han ennå ikke der han kommer til å være gitt et par år til. Fysisk vil han selvfølgelig også få merke det.

Men det er ikke alt det Mats Møller Dæhli ikke har som må være interessant for Per-Mathias Høgmo fire landskamper før EM-kvalifiseringen starter i september — det kan vi nemlig være trygge på at gutten jobber med hver eneste dag.

Nei det er alt det Norge ikke har som må være fokus.

Dimensjoner denne 19-åringen tilfører laget.

I DET PERSPEKTIVET, og selvfølgelig også fordi jeg mener han er god nok allerede nå, bør Mats Møller Dæhli være en av de spillerne Høgmo bygger nye Norge rundt. Først og fremst fordi spillemåten og ferdighetene hans er skreddersydde for lagets nye spillestil. Dernest fordi det er ingen andre som er i nærheten av akkurat denne kompetansen.

Og gir du Mats Møller Dæhli lisens til å feile -  akkurat slik Stefan Johansen hadde det da han i løpet av to sesonger gikk fra (nesten) ingenting til seriegull og Celtic — kan du allerede i løpet av den kommende EM-kvalifiseringen ha klart å utvikle en spiller og et lag hvis EM-muligheter vil øke når det eventuelt står om play-off og den siste sluttspillplassen til Frankrike om 20 måneder.

Og det er ikke en sjanse å ta.

Det er sjansen å ta.

• Kveldens kamp sendes på Viasat4 klokka 18.