De beste skal gå

LANGRENNSGUTTA er irriterte på Ole Einar Bjørndalen fordi han har lansert seg sjøl som et olympisk stafettalternativ. Det må de gjerne være så lenge trener Krister Sørgård bevarer sindigheten. Hans jobb er å sette sammen det beste stafettlaget. Og da blir det fort en tredjeetappe på Bjørndalen.

Krister Sørgård har sagt det klart og tydelig: -  Jeg ønsker at de beste skiløperne skal gå. Underforstått; det spiller mindre rolle om de langrennsløpere eller skiskyttere i utgangspunktet.

Slik både må og skal det være.

DET ER ikke vanskelig å forstå at hardtarbeidende langrennsgutter med en olympisk stafettmedalje som en slags våt drøm ikke er overbegeistret for Bjørndalens innblanding. Og en ting har de rett i: Ole Einars utspill i VG i går kom både seint og uventet.

MOTIVENE hans kjenner jeg ikke. Det er ikke lenge siden han anså seg selv som uaktuell. Kanskje er det så banalt at han har fryktelig lyst på den langrennsmedaljen han ikke klarte å vinne i Salt Lake for fire år siden. Uansett bør helomvendingen være et velkomment utspill for Krister Sørgård. I vrimmelen av eminente stafettløpere har han plutselig enda en joker på handa.

INNVENDINGENE noen av langrennsløperne kommer med i dag, at Ole Einar Bjørndalen ikke har dokumentert hva han er langrennskapabel til, er lette å imøtegå. At Bjørndalen er en av verdens langrennsskøytere vet de fleste, ikke minst er trener Sørgård lykkelig klar over kapasiteten han nå har fått til rådighet. Derfor blir det litt dumt når John Anders Gaustad i dagens Dagbladet trekker skiskytternes langrennskvalifikasjoner i tvil. Gaustad henviser til Lars Bergers 51. plass i Nove Mesto i nyttårshelga. Tenker han seg litt om husker han nok at samme Berger tok både langrennsgull (stafett) og bronse så seint som i VM for et år siden.

SØRGÅRD GA ga seinest denne uka uttrykk for at han ville vurdere Lars Bergers fart i skiskyttersporet fram mot OL, nettopp med tanke på en stafettplass. Klarer han å måle Bergers hastighet, blir det nok ei råd med å klokke inn Bjørndalen også.

AT BJØRNDALEN i tillegg har et vinnerinstinkt, en erfaring, en kapasitet og ikke minst en moral som er noe bortimot enestående, gjør ikke kandidaturet hans mindre spennende. Faktisk er Bjørndalens utspill det beste som kunne skje Sørgård akkurat nå. For når han kommer seg av forfjamselsen han ga uttrykk for i gårsdagens VG, vil han oppdage at han med Ole Einar på laget, har alle de alternativene han tidligere har vært usikker på. Men Bjørndalen og kanskje Berger som skøytealternativer kan han tåle at Tore Ruud Hofstads formkurve så langt i sesongen mest av alt har liknet på en avansert jojo-øvelse. Med skiskyttere i form har Sørgård trygge alternativer på begge to skøyteetappene, selv om ingen av dem har Ruud Hofstads spurtegenskaper, kan Berger i verste fall gå ei sisteetappe som kan mose enhver.

NÅ ER DET ikke sikkert at verken Bjørndalen eller Berger får gå noen langrennsstafett i OL. Kanskje går Gaustad og Ruud Hofstad de to siste etappene. I så fall er jeg trygg på at skiskytterne blir vraket på sportslig grunnlag. Så stor tillit har jeg Krister Sørgårds dømmekraft. Ingen har vel egentlig mer lyst på det stafettgullet enn nettopp Sørgård. Ergo velger han laget sitt deretter.

SLIK BLIR det fort en olympisk tredjeetappe på Ole Einar Bjørndalen.