De beste spiller som Lyn

Otto Ulseth kommenterer EM.

ET FANTASTISK EM er over, kanskje tidenes beste. Da er spørsmålet: Lærte vi noe? Neppe. Men vi fikk i det minste noen bekreftelser.

Først og fremst fikk vi enda en gang demonstrert at spillernes individuelle ferdigheter går ut over enhver defensiv organisering. Det har vært konklusjonen ved mange mesterskap.

Helt tilbake til 1978 husker jeg at tidligere landslagstrener Kjell Schou Andreassen var så imponert at han konkluderte med at de beste kunne gjøre hva som helst med en ball, unntatt å få den til å snakke. Forsvarsspillet er blitt enda tettere siden den gang, mest fordi spillerne løper mer og er mer intense i forsvarsspillet. Noen lag er også blitt bedre organisert.

INGEN LAG KAN med andre ord demme opp uten å risikere at det slår sprekker. Det er heldigvis ikke mulig å ensidig prioritere forsvarsspillet for den som vil vinne. Du må kunne kombinere det med gode kontringer. Det gjør til gjengjeld alle lag.

Det tror jeg mest sannsynlig vil bli stående igjen som det store med årets mesterskap; kontringene. Lyn-trener Henning Berg tolker det på sin måte:

- De beste EM-lagene spiller som Lyn. De har litt av samme spillestil som vi prøver å gjennomføre. Det er bra at den fotballen lykkes.

Han har faktisk mye rett. Lyn er et lag som prøver å spille ganske «klassisk norsk»; tett forsvarsspill, hurtige omstillinger. Tempoet i fremoverspillet var det fundamentale både hos Nils Arne og Drillo, og du kan mislike det så mye du vil: Sånn er det i EM også.

BALLBESITTELSE BLIR stadig mindre viktig. Det som teller er hva du gjør med ballen når du har den.

PRAKTKONTRING: Wesley Sneijder scorer ett av EMs vakreste mål på en kontring som startet på venstresida til Giovanni van Bronckhorst (bak til venstre) som nettopp hadde reddet på streken i motsatt ende av banen. Foto: Paul Ellis, AFP/Scanpix
PRAKTKONTRING: Wesley Sneijder scorer ett av EMs vakreste mål på en kontring som startet på venstresida til Giovanni van Bronckhorst (bak til venstre) som nettopp hadde reddet på streken i motsatt ende av banen. Foto: Paul Ellis, AFP/Scanpix Vis mer

Det som skiller er de enorme individuelle ferdighetene hos nesten alle lag i EM-sluttspillet. De beste er sikkert ikke bedre enn Maradona, men det er så mange på høyt nivå.

En tenker ikke på muligheten for at de skal miste ballen når de tar imot den i stor fart i trange posisjoner. Det er snarere sånn at en skvetter hvis de en sjelden gang mislykkes i et mottak.

Mange som ser fotball blander sammen individuelle ferdigheter og «spillestil». De klarer ikke å skille det ene fra det andre, og da blir jo enhver sammenligning mellom et hvilket som helst norsk lag (også Drillos og Eggens RBK) med de beste utenlandske meningsløs.

Spillestilen er de systematiske og gjentagne valgene som gjøres, i forståelse mellom alle spillerne i laget. De individuelle tekniske ferdighetene avgjør i stor grad kvaliteten i gjennomføringen.

I ÅRETS EM har de fleste lag satset veldig på å utnytte ubalanse hos motstanderen gjennom sugende kontringer, med helhjertede løp, kloke valg med ball og gode ferdigheter. I denne utviklingen var norsk fotball i forkant.

Jeg tror at hvis vi ønsker å være det igjen, må vi definere enda flere angrep som kontringer. Kanskje alle? Det er alltid en viss ubalanse hos motstanderen. Det er mulig å se etter den i starten av hvert eneste angrep, og å forsøke å utnytte det gjennom å sette stor fart i lengderetningen med det samme en erobrer ballen.

Risikoen sett fra et underholdningsperspektiv er at lagene blir så redde for å komme under 0-1 at de bare blir gående og vente på en motstander i ubalanse. Vi så tendensen i EM. I noen av kampene gikk flaksen over forstanden i så henseende, sett fra publikums side.

Her kan den som vil være den første som definerer alle angrep som kontringer. Det er slitsomt. Men det er fortsatt fremtidens fotball.

De beste spiller som Lyn

Rent bortsett fra at gode individuelle ferdigheter er viktigere enn alt.

SOM I EM: Henning Berg forsøker å få Lyn til å spille på samme måte som de beste lagene i EM: Med tett forsvarsspill og hurtige omstillinger.