- De beste spillerne kommer fra land hvor fotballen blir sett på som en vei ut

Michael Owen bekymret for engelsk talentutvikling

 UROLIG:  Michael Owen tror England kommer til å slite med å produsere spillere på samme kaliber som han selv var i sine glansdager. Foto: Andrew Yates / AFP / NTB Scanpix
UROLIG: Michael Owen tror England kommer til å slite med å produsere spillere på samme kaliber som han selv var i sine glansdager. Foto: Andrew Yates / AFP / NTB ScanpixVis mer

Den tidligere landslagsspissen Michael Owen mener mangelen på fremadstormende talenter er et stort problem for det engelske landslaget.

Owen, som la opp i vår etter en lang og innholdsrik karriere, er bekymret for hva unges hverdagsvaner vil ha å si for rekrutteringen av hjemlige spillere til engelsk fotball.

- Det er ingen som kommer hjem fra skolen, løper rett ut og banker på ti dører, og spør om noen vil være med på å spille fotball. Jeg pleide å løpe rett hjem fra skolen for å hente fotballen, sier Owen.

- Grunn til bekymring - Om du ser på hvor de beste, unge spillerne kommer fra, så er det ofte fra land hvor fotballen blir sett på som en vei ut og som en redning, legger han til.

Den tidligere angriperen har valgt å lufte sin bekymring etter at de engelske U20- og U21-landslagene røyk ut i gruppespillet i henholdsvis VM og EM i sommer.

- Vi kommer uansett til å produsere spillere. Men det er diskutabelt om vi har det antallet lovende spillere å plukke fra som trengs. Selv om England fortsatt har noen strålende spillere, så er det grunn til bekymring. Vi er ikke i en veldig god posisjon, mener 33-åringen.

Få får sjansen En undersøkelse som ble kjent i juni viste at fem av klubbene i Premier League forrige sesong, Manchester City, Stoke, Chelsea, Swansea og Wigan, ikke brukte en eneste engelsk spiller under 21 år.

Totalt var det kun 35 engelske U21-spillere som fikk spilletid i den øverste ligaen. De sto for 2.28 prosent av spilletiden i serien totalt. Et tall som er lavere enn for hjemlige ungdomsspillere i de andre toppligaene.

I helgen tok den nyvalgte presidenten i FA, Greg Dyke, opp noen av de samme problemstillingene som Owen.

- Det er helt klart at unge engelske spillere er viktige for framtiden, ikke minst for utviklingen av landslaget. Spørsmålene vi må stille oss er derfor om og hvordan vi kan utvikle vår unge spillere, og nummer to: Hvordan kan vi gi dem tilstrekkelig spilletid i de beste klubbene? Det siste ser ut til å være vanskeligst å løse, sa han.

(NTB)